Annons

Grundaren petad när Uber ska ringa i börsklockan

Ubers medgrundare Travis Kalanick lämnade posten som vd 2017.
Ubers medgrundare Travis Kalanick lämnade posten som vd 2017. Foto: AP/Jeff Chiu
Uber genomför på fredagen den största technoteringen på flera år. Men den kontroversielle grundaren Travis Kalanick får inte vara med och ringa i börsblockan, enligt flera medier.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uber noteras i New York på fredagen och väntas i samband med det bli värt omkring 800 miljarder kronor.

Listningen är den största av ett techbolag sedan Alibaba gick till börsen 2014.

Uber säljer in sig som en plattform för alla sorters transporter, likt Amazon för e-handel, molntjänster och mjukvara. Men bolaget har också stagnerande tillväxt inom taxiresor och ett antal skandaltyngda år bakom sig.

Kontroverser som gällde allt från passagerarsäkerhet till stulna företagshemligheter och försök att spåra poliser som utredde Ubers verksamhet ledde till Travis Kalanicks avgång som vd 2017.

Han ersattes av Dara Khosrowshahi, som har gjort sitt bästa för att förändra bolagets företagskultur och distansera sig från den kontroversielle medgrundaren.

Nu står det klart att Travis Kalanick inte får vara med och ringa i börsklockan när Uber noteras på fredag. Det har både New York Times och Financial Times rapporterat de senaste dagarna, med hänvisning till källor.

Läs mer: Så mycket skatt betalar Uber i Sverige 

Travis Kalanick ska ha bett att få stå på balkongen ovanför New York-börsens handelsgolv men fått avslag av bolaget. Däremot är han välkommen att närvara på börsgolvet, enligt Financial Times.

Uber räknar med att ta in upp till 9 miljarder dollar i kapital i samband med noteringen.

Precis som konkurrenten Lyft, som noterades på Nasdaq i mars, är Uber förlustdrivande. Risken finns att affären aldrig når lönsamhet, noterar Uber i sitt prospekt.

Läs mer: Uber-utmanaren lämnar Stockholm: ”Lägre intresse” 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer