Annons
Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Grundaren: Så ska Truecaller bli lönsamt

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.
Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.
Truecaller har 250 miljoner användare men tjänar knappt några pengar. Fram till nu. I dag lanserar bolaget den reklamtjänst som ska slå på intäktskranen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Reklam anpassad efter den som ringer. Det är Truecallers huvudspår när bolaget efter sju år ska ställa om till lönsamhet. 

”Vi kommer att visa annonser exakt när det är relevant för användaren. När till exempel Uber ringer dig kan du få reklam för ett taxibolag som kanske är billigare”, säger Alan Mamedi. 

Stockholmsbolaget Truecaller slår i dag ihop sina två appar: nummerupplysningstjänsten Truecaller och samtalsappen Truedialer. För bolaget innebär det en rejäl satsning på att bli världens största app för telefonsamtal. Den nya appen kommer att innehålla funktioner som möjligheten att se om en person är upptagen i telefon och en samtalslista som visar namnet på alla som ringt även om användaren inte har deras nummer.

”Det vi gör är att vi tar de viktigaste delarna som finns i chat-världen och för in dem i telefonappen. Det kommer att bli den ultimata appen som kan ersätta dagens telefonapp”, säger Alan Mamedi, medgrundare och vd för Truecaller.

Den nya modellen öppnar också för riktad reklam. En person som ringer och beställer mat från en thairestaurang kan samtidigt få reklam för en annan restaurang. 

Upplever inte användarna det som irriterande?

”Det fina är att den här typen av inriktning är att det kommer att vara väldigt relevant för användarna. Informationen finns tillgänglig precis när du behöver den”.

Truecallers medgrundare Nami Zarringhalam i Indien som är Truecallers största marknad.

Truecaller grundades i Stockholm 2009 av Alan Mamedi och Nami Zarringhalam. Bolaget har haft stark användartillväxt sedan starten men även stigande förlustsiffror. 2014 blev resultatet minus 84 miljoner kronor.

Vad förlusten landade på 2015 vill Alan Mamedi inte avslöja.

”2015 var ett år då vi satsade mycket på att investera i bolaget. Nu 2016 är det intäktsplanen som vi ska exekvera på. Vi ska ha ett positivt kassaflöde i slutet av året”, säger Alan Mamedi.

Truecaller minskade i höstas antalet medarbetare från runt 100 till 80 personer. Enligt Alan Mamedi berodde det just på att man tog beslutet att slå ihop apparna, och att man slutade utveckla för några gamla plattformar.

”Som vi ser det på det är det ett naturligt skede. Vi slutade utveckla för plattformar som inte längre växte och minskade då personalen”, säger han.

Som det ser ut nu kommer det inte att finnas något behov av att ta in kapital.

Truecaller har tagit in runt 650 miljoner kronor i finansiering från investerare som Sequoia och Atomico. I fjol rapporterade nyhetssajten Techcrunch att Truecaller var ute och sökte ytterligare 850 miljoner kronor i kapital. Men sedan dess har inget hörts.

”Vi reste ganska mycket pengar i slutet av 2014 (430 miljoner) och har inte riktigt varit i behov av att ta in mer. Men man kollar alltid på marknaden. Det viktigaste för oss är att ha möjligheten att säga nej”, säger Alan Mamedi. 

Tror du att ni kommer att behöva ta in pengar någon gång igen?

”Som det ser ut nu kommer det inte att finnas något behov av att ta in kapital. Vi kommer att vara kassaflödespositiva ganska snart. Sen kan det vara så att vi vill skala upp på ett sätt som kan kräva mer kapital någon gång.”

Truecaller växer just nu med ungefär 300 000 nya användare om dagen. Det innebär att bolaget har runt 250 miljoner användare. Tillväxten kan också få ytterligare fart under 2016. Eftersom ambitionen är att Truecaller ska ersätta den vanliga telefonappen är de nu i förhandlingar med både mobiltelefontillverkare och operatörer. Planen är att de förinstallera Truecallers app istället för den vanliga telefonappen.  

”Vi har operatörer och OEM-bolag som vi diskuterar med. Det kommer att komma en hel del i år. Det ger såklart ökad användartillväxt vilket i sin tur leder till intäktstillväxt”.

Mer om Truecallers intäktsplaner i veckans Digitalpodden:


http://embed.acast.com/digitalpodden/digitalpodden-borsfest-sxsw-e-sportochtruecallersintaktsplaner

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post