Annons

Grundaren säljer allt i Zound – så investerar han

Konrad Bergström, medgrundare Zound Industries.
Konrad Bergström, medgrundare Zound Industries.
Konrad Bergström, grundaren bakom börsaktuella hörlurs- och högtalarbolaget Zound Industries, har sålt samtliga sina aktier i bolaget. ”Jag investerar i X Shore och andra bolag med hållbarhet som gemensam nämnare”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Nu har jag klippt alla banden med Zound Industries. I veckan har jag sålt mina sista aktier.” 

Så skriver Konrad Bergström på Linkedin under onsdagsmorgonen. 

För mig handlar det om både ett fysiskt och psykiskt avslut.

När Di Digital når honom för en kommentar är han ute och går på tur i fjällen. 

”Jag vill ju investera i saker jag kan påverka. Det kan jag inte göra i Zound längre. För mig handlar det om både ett fysiskt och psykiskt avslut”, säger han. 

Konrad Bergström var Zounds mest tongivande grundare när bolaget startades 2008. Men under det senaste året har han backat ur bolaget stegvis efter ett ägarbråk med Zounds ordförande och storägare Tommy Jacobson. Konflikten är nu över, enligt dem båda.

Läs mer: Zound-grundaren talar ut om sin hemliga budplan
Läs mer:
Storägarna har gått vidare – över en kopp kaffe

För ett år sedan ägde Konrad Bergström 8,4 procent av Zound. I augusti i fjol sålde han knappt hälften. Nu kammar han in drygt 80 miljoner kronor på att sälja sina resterande 360 000 aktier till ett 20-tal köpare.

”Jag köpte aktier för 10 öre. Nu snittar jag 225 kronor per aktie. För mig är det en bra affär”, säger han.

Räknat på 8,6 miljoner aktier i innebär det en värdering på knappt 2 miljarder kronor för Zound. Det är lägre än den värdering på minst 3 miljarder kronor som storägarna hoppas nå i närtid, enligt Di Digitals källor.

Som Di Digital redan rapporterat går Zound mot en försäljning eller notering på Nasdaq Stockholm under 2019. Bolaget har bekräftat att investmentbanken Carnegie är anlitad som rådgivare.

Efter Konrad Bergströms försäljningar domineras ägarlistan nu av Tommy Jacobsons riskkapitalbolag Varenne och Zenith Vencap, Telia och riskkapitalbolaget Time for Growth.

Sålde du för billigt?

”Det är lägre än jag hoppats på. Men det känns bra att de som köper kan göra en bra investering, ibland handlar det inte om maximera vinsten,” säger Konrad Bergström. 

Vad investerar du i för närvarande?

”Jag investerar i olika områden med hållbarhet som gemensam nämnare. Jag tror på att kombinera bra business med att göra gott.”

Du är en ”impact-investerare” alltså. Kan du nämna några exempel?

”Dels är det ju X Shore, elbåtsbolaget som jag investerat 50 miljoner kronor i. Jag ska även delta i vår kommande runda som ska dra in ytterligare 100 miljoner kronor.”

Läs mer: God för 2 miljarder – kan satsa allt på ”impact”

Hur går det för X Shore?

”Vi har sålt våra första båtar och rampar upp produktionen. Konceptet är väl mottaget. Vi måste nu investera mer i marknadsföring och personal, och börja ta globala marknadsandelar.”

Vad investerar du i mer än då?

”Jag investerar i fjällen för hållbart boende och friluftsliv. Och jag har ju investerat i ett tiotal startupbolag.”

Vad tror du, blir det en notering eller försäljning av Zound?

”Jag hoppas de hittar en stor, stark internationell ägare. Bolaget har en enorm potential, men de måste investera mer i produkterna.”

Fotnot: Detta är en uppdaterad version av en tidigare artikel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer