Hoppa till innehållet

Grundaren av prestigefulla Silicon Valley-acceleratorn: ”Glöm inte bort värdet i mångfald”

Christine Tsai, medgrundare och partner i riskkapitalbolaget 500 Startups som investerar i tidiga skeden och driver flera acceleratorer, har startat ett initiativ för att stötta kvinnliga grundare och underrepresenterade grupper under coronakrisen. 

Christine Tsai grundade riskkapitalbolaget 500 Startups 2010 tillsammans med Dave McClure, som lämnade 2017.
Christine Tsai grundade riskkapitalbolaget 500 Startups 2010 tillsammans med Dave McClure, som lämnade 2017.

Det finns tecken på att kvinnliga entreprenörer är en utsatt grupp under coronapandemin. En undersökning som riskkapitalbolaget 500 Startups i San Francisco har gjort bland 199 kvinnliga grundare visar att nära 70 procent säger att de kan köra på i sex månader till med nuvarande situation, men att det sedan tar stopp.

En tredjedel menar att situationen med barn hemma under pandemin har gjort det svårt eller omöjligt att sköta sina företag.

56 procent säger att de fortsätter att försöka få in investeringar till sina bolag. Två tredjedelar av dem tror dock att det kommer att ta längre tid än planerat.

Christine Tsai, medgrundare, partner och vd för 500 Startups – som investerar i tidiga skeden och driver acceleratorer runtom i världen – har pratat med flera grundare om läget. Mycket beror på vilken bransch man arbetar inom och det finns också exempel på dem som är mer framgångsrika under coronautbrottet. 

Hon nämner att ett av 500:s portföljbolag Siren med kvinnliga grundare, som utvecklar en smart socka för diabetiker för att exempelvis kunna upptäcka lägre blodcirkulation i fötterna, har tagit in en B-runda under krisen. Medan en del entreprenörer som inte har kommit så långt har det svårare.

”För investeringar handlar det just nu mycket om att vänta och se och man har kanske inte den typen av nätverk som behövs särskilt för bolag i tidiga skeden”, säger Christine Tsai.

Läs Di Digitals granskning om fördelningen av investeringar i Sverige: Så lite riskkapital går till kvinnor – medan miljarderna rullar till männen

När det gäller kvinnliga grundare skulle dock situationen kunna jämna ut spelplanen något för att alla är i samma båt. Det finns indikationer på att grundarna inte blir bedömda på samma sätt när möten inte sker fysiskt.

”Alla är inboxade i virtuella möten och det kanske kan jämna ut, för då finns inte dynamiken i att bedömas utifrån när man träffas fysiskt”, säger hon.

Samtidigt har corona en stor inverkan på ekonomin som påverkar alla entreprenörer.

”När även de mest privilegierade, också dem som har tagit examen från Stanford, får problem. Tänk dig då hur det påverkar andra som kvinnor och underrepresenterade grupper som redan har svårt att få kapital”, säger Christine Tsai.

I enkäten säger kvinnorna att det de främst behöver i det här läget är kontakter med investerare och mentorer.

Därför har 500 Startups startat initiativet 500 Female Forces, för att stötta dem som inte har lika lätt att orientera sig i det nya investeringslandskapet. 

Från 500 Startups sida handlar det om att få fler kvinnliga grundare att ansöka till acceleratorprogrammet. Men i det ingår också att uppmana investerare och mentorer att ge stöd till kvinnliga grundare. 

”Vi utlyser en formell uppmaning till ledare, investerare, mentorer och experter att avge löften om att stödja kvinnliga grundare på de sätt de kan”, skriver Christine Tsai i en artikel om 500 Female Forces på Crunchbase.

I Female Forces-intiativet trycker man på att undersökningar visar att bolag med kvinnor i ledningen är mer lönsamma. 

”Låt oss inte glömma bort värdet i mångfald”, skriver Christine Tsai.

Redan innan pandemin erbjöd 500 Startups ett virtuellt upplägg för de som inte kunde delta fysiskt, även om det uppmuntrades att man ska vara på plats för att ta del av möjligheten att nätverka och delta i workshops. Acceleratorn är känd för att ta in många internationella bolag och alla har inte möjlighet att bo i Silicon Valley i fyra månader.

Det spelar in att jag har varit med från början och att vi har flera kvinnor i investeringsteamet.

Sedan 2010 har 500 Startups kört acceleratorprogrammet två gånger per år och totalt 26 omgångar. I mars gick man dock över till rullande intagning och mer flexibla start- och slutdatum, vilket man hoppas ska ge möjlighet till fler bolag att ansöka då de kan göra det när de är redo och inte behöver förhålla sig till en deadline.

Enligt siffror för 2019 har 25,5 procent av de 2 400 bolag som deltagit i 500 Startups, och fått en investering från fonderna i det globala riskkapitalnätverket 500, en eller flera kvinnliga grundare. 7 procent har enbart kvinnor i grundarteamen.

”Det spelar in att jag har varit med från början och att vi har flera kvinnor i investeringsteamet. Förutom då att vi explicit jobbar för mångfald och inkludering”, säger Christine Tsai.

I dagarna har man också inkluderat så kallade ESG-kriterier (står för: environmental, social och governance på engelska reds.anm) kring vilka åtgärder bolagen man tittar på att investera i vidtar för att mildra miljö- och sociala risker. En fråga man till exempel ställer i förhållande till det är:

Vilken procentuell andel kvinnor och minoriteter har ni eller planerar att ha i ledningstemat och ägarskapet av bolaget?

Acceleratorn får i snitt 300 ansökningar i månaden. De ökade dock till 400 stycken under maj, efter att 500 Startups drog igång Female Forces. Om de kan härledas till kvinnliga grundare går dock inte att säga, då man inte frågar om att uppge kön i ansökan.

Missa inte: Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Female Founders här! 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera