Annons

Grundarna lämnar Springfield Project

Anna Settman och Anders Lindqvist, tidigare partners på The Springfield Project. Foto: Joey Abrait
Anna Settman och Anders Lindqvist, tidigare partners på The Springfield Project. Foto: Joey Abrait
Grundarna Anna Settman och Anders Lindqvist lämnar riskkapitalbolaget Springfield Project efter att investerarna ändrat strategi.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

The Springfield Project startades 2014 av Aftonbladets förre vd Anna Settman och Anders Lindqvist, tidigare partner på IT-Provider och Via Venture. Sedan dess har man dragit in 100 miljoner kronor i riskkapital och investerat i ett trettiotal bolag.

Målet har varit att skapa ett svenskt "Y Combinator", och precis som den amerikanska förlagan göra många mindre investeringar i unga bolag.

Nu väljer grundarna att lämna Springfield Project, uppger Anna Settman till Di Digital.

Enligt henne stod man inför valet att ta in nytt kapital och fortsätta investera i nya bolag, eller att fokusera på den befintliga portföljen. Då investerarna valde den andra vägen valde grundarna att lämna.

”Vi stod i ett vägval mellan att utöka eller fokusera på de investeringar vi gjort innan. Investerarna ville fortsätta att satsa på den befintliga portföljen. Om man har olika sätt att se på vad som är nästa steg så är det bättre att komma överens om att avsluta samarbetet”, säger Anna Settman.

Vad ska du göra nu?

”Jag ska se till att alla portföljbolag får en bra överlämning. Det har varit superkul att starta och driva Springfield och den erfarenheten skulle jag gärna använda på något sätt, men jag har ingen färdig plan", säger Anna Settman. 

Springfield Projects portfölj kommer fortsättningsvis att förvaltas av en av Springfields investerare, nämligen Ernström & Co med ägaren Fabian Hielte, som nu tar över rollen som styrelseordförande.

Vi har tagit in många bra bolag men sedan starten har marknaden förändrats.

”Vi var medvetna om vad vi gav oss in på och målet var att testa den här investeringsmodellen med Y Combinator som förebild. Vi har tagit in många bra bolag men sedan starten har marknaden förändrats. Planen var att investera i många bolag med låg värdering, men de senaste åren har vi sett väldigt höga värderingar även i tidiga faser”, säger Fabian Hielte till Di  Digital.

Läs mer: Springfield har 80 miljoner på fickan - investerar i ett tiotal startups

Utöver Fabian Hielte är de tongivande investerarna i Springfield it-miljardären Staffan Persson, känd för sina investeringar i bolag som Eniro, Unibet, Dibs och Cinnober Financial Technology.  The Springfield Project har även tagit in pengar från Per Josefsson och Peter Thelin, grundare av Brummer & Partners.

I september i fjol berättade Collector-grundaren Lena Apler för Di Digital att hon skulle gå in med 10 miljoner kronor i The Springfield Projects kommande fond. Nu står det klart att denna fond inte blir av.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer