Annons

Grundarna tvingas sälja aktier i Izettle

Jacob de Geer, medgrundare och vd för Izettle.
Jacob de Geer, medgrundare och vd för Izettle. Foto: Jesper Frisk
Det finns ett stort intresse bland investerare att gå in i Izettle, uppger medgrundaren Jacob de Geer, som själv kommer att tvingas sälja aktier i samband med sitt fintechbolags stundande börsnotering.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Om man läser mellan raderna i Izettles avsiktsförklaring verkar bolaget vilja attrahera stora utländska institutionella investerare i samband med noteringen.

”Vi vill helst ha en bra mix av både utländska och svenska aktörer. Men amerikanska investerare är särskilt intressanta att ha med i en ägarbas. På deras marknad finns en betydligt större mognad och förståelse för vår nisch, de är väldigt insatta i Izettles bransch”, säger Jacob de Geer, vd och medgrundare.

Han pekar bland annat på att de har erfarenheter från flera stora börsnoteringar inom sektorn. Under slutet på 2016 blev konkurrenten Square ett publikt bolag, medan brasilianska Pagseguro noterades på Wall Street i januari i år.

Ändå var det ett enkelt beslut att välja att noteras på hemmaplan och Stockholmsbörsen, uppger grundaren.

”Det kändes naturligt eftersom att vi till exempel inte har någon verksamhet i USA, till skillnad från Spotify. Sedan finns det också ett element av lokalpatriotism i beslutet”, säger Jacob de Geer.

Izettle har tidigare pekats ut som en potentiell uppköpskandidat inom sin sektor, men Jacob de Geer förnekar att det skulle en annan möjlig färdriktning som bolaget utreder, vid sidan om den troliga börsnoteringen.

Läs mer: De Geer: Izettle bör vara värt mer än 10 miljarder 

Eftersom att Izettle även kommer att sälja existerande aktier i bolaget, vid sidan av en nyemission på 2 miljarder kronor, bekräftar Jacob de Geer att han själv och medgrundaren Magnus Nilsson troligtvis kommer att behöva minska sina positioner i bolaget. 

”Det förutsätter jag, för att det ska finnas tillräckligt med aktier för marknaden. Många av de befintliga ägarna tvingas väl egentligen sälja för att det ska finnas likviditet”, säger han.

Jacob De Geer äger 8 procent av bolaget och lär bli hyfsat rik på kuppen.

Läs mer: Pensionsjättar blir nya storägare i Izettle 

Strategiska ägare i bolaget är till exempel Mastercard och American Express. Pensionsjättarna Första AP-fonden och AMF klev in som institutionella ägare i början av 2018, när de köpte aktier för nästan 200 miljoner kronor i Izettle.

Sett till kapital återfinns de utländska riskkapitalbolagen Index Ventures och Zouk Growth högst upp på ägarlistan, jämsides med grundarna, precis som den amerikanska it-jätten Intel. Även svenska aktörer som Creandum och Northzone har ansenliga ägarandelar i bolaget.

Jacob de Geer vill dock inte kommentera huruvida någon annan större ägare i bolaget aviserat att att de vill sälja av stora andelar eller till och med avyttra sina innehav. 

”Men vi sitter i en tacksam sits. Jag är ganska övertygad om att ägarbasen har en långsiktig syn på bolaget. En börsnotering handlar för vår del bara om att ta in kapital för att kunna fortsätta tillväxtresan”, säger han.

Läs mer: Izettle bekräftar börsnotering i år  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies