Hoppa till innehållet

Grundarparet säljer sin dejtingapp – blir miljardärer

Svensk-kinesiska dejtingappen Tantan köps upp i en affär värd sex miljarder kronor. Bolaget grundades av Yu Wang, som växte upp i Rinkeby och Tensta, och Sophia Pan.

Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.
Tantans svensk-kinesiska grundarpar: Sophia Pan, operativ chef, och Yu Wang, vd.Foto: Pressbild

Dejtingappen Tantan har gjort succé i Kina. Nu köps bolaget upp av den kinesiska sociala medier-koncernen Momo i en affär värd 735 miljoner dollar - motsvarande 6 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande från bolaget. Budet har accepterats av majoritetsägarna.

Värderingen har därmed stigit när tre gånger sedan 2017.

Försäljningen är jackpot för Yu Wang och Sophia Pan, det svensk-kinesiska grundarpar som står bakom bolaget. De ägde i fjol cirka 17 procent av bolaget, enligt uppgifter till Di Digital, vilket skulle innebära att de kammar hem cirka en miljard kronor på affären.

”Förvärvet är ett avgörande strategisk uppgradering för att täcka en större bredd av användarområden och behov”, säger vd:n Yu Wang i ett uttalande.

”Vi känner oss mycket trygga med vår framtida utveckling”, tillägger han.

Läs mer: Här är svenskarna som kan bli miljardärer på tech 

Övriga delägare i Tantan är bland annat den kinesiska streamingjätten YY, Honkong-baserade Genesis Capital och techkoncernen Alibaba. Även ryska miljardären Jurij Milners riskkapitalbolag DST Global, som investerat i Klarna, Facebook och Spotify, är delägare.

Bland delägarna fanns också den svenska investeraren Henrik Byström, tidigare Asienchef på Exportrådet, som i fjol oväntat gick bort.

Tantans vd Yu Wang har kinesiska föräldrar, men är uppvuxen i Stockholmsförorterna Rinkeby och Tensta. Han studerade vid KTH i Stockholm och mötte där sin medgrundare och sedermera fru Sophia Pan, operativ chef på Tantan.

Sophia Pan är född och uppvuxen i Kina, men kom till Sverige för att studera finans vid Handelshögskolan och juridik vid Stockholms universitet.

För ett par år sedan förklarade Yu Wang idén bakom ”Tinder-kopian” på följande vis på forumet Reddit

”Unga kineser är ganska olika tonåringar i väst (...) De har inte offline-kanaler för att träffa folk såsom klubbar, barer eller hobbyorganisationer. Online-alternativen är antingen för giftermålsorienterade eller för fokuserade på sex, vilket är mycket mer stigmatiserat i Kina än i väst.”

”Det här är problemet vi försökte lösa.”

Läs mer: Techgiganten Alibaba gör hemlig investering i deras dejtingapp 

I april 2017 tog det svenskgrundade kinesiska bolaget Tantan in en halv miljard kronor från tunga investerare. I samband med affären värderades dejtingappen till 2,2 miljarder kronor.

I slutet av 2017 hade Tantan 19,7 miljoner månatligt aktiva användare. 6,3 miljoner använde då appen varje dag.

Läs mer:

Hela listan – de kan bli miljardärer på tech 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera