Annons

Guide: Så investerar du i onoterade bolag

Leo Vegas-grundarna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericsson vid bolagets notering. En rad privatinvesterare har gjort sig en rejäl hacka på att investera i bolaget långt innan börsnoteringen.
Leo Vegas-grundarna Gustaf Hagman och Robin Ramm-Ericsson vid bolagets notering. En rad privatinvesterare har gjort sig en rejäl hacka på att investera i bolaget långt innan börsnoteringen.
Funderar du på att söka lyckan som investerare utanför börsen? Här är experternas bästa tips: Så lite pengar behöver du för att börja. Så hittar du bolagen som söker kapital och så identifierar du vinnarna.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Startupbranschen är glödhet och kapitalet flödar in. Det har också blivit allt vanligare med privata investerare, affärsänglar, som kliver in på egen hand i bolag. Di Digital listade i fjol Sveriges 52 mäktigaste tech-investerare. På listan rymdes bland annat Collectors ordförande samt privatinvesteraren Lena Apler och affärsängeln Jane Walerud.

Men att investera i onoterade bolag behöver inte nödvändigtvis endast vara reserverat för proffsen. Di Digital har pratat med affärsänglar i branschen och sammanställt deras bästa tips.

Affärsängeln Lars Lindgren är en pionjär inom startup-investeringar. Han har hållit på med det sen 1980-talet, redan innan begreppet startup fanns, och grundade 1985 svenska riskkapitalföreningen, SVCA, som han ledde under tio år.

Att investera i startups är ingen vetenskap, det är snarare en konst.

”Att investera i startups är ingen vetenskap, det är snarare en konst. Frågar du tio olika investerare hur man gör får du tio olika svar”, säger han.

Lars Lindgren ser gärna att fler börjar investera i onoterade bolag.

”Men det är inte för alla. Någonstans måste man tycka att det här är kul och spännande. Sen kanske man inte alltid känner så men det måste vara en grundinställning om man vill hålla på med det här”, säger han.

Varför då?
”Jag brukar säga att affärsänglar är personer som betalar för att få arbeta gratis med andras problem, då måste vara optimistiskt lagd!”

Det första hindret man kommer att tänka på är att det krävs rejält med pengar för att bli affärsängel. Men är det så?

”Det beror på vilken ambition man har. Ska man leva på det här? När man sysslar med privatinvesteringar på heltid har man inget naturligt kassaflöde och då krävs det kanske några miljoner. Gör man privatinvesteringar vid sidan om ett vanligt jobb eller arbetar som konsult kan det räcka med några hundratusen kronor”, säger Lars Lindgren.

”Men man ska inte känna att man måste vara Niklas Zennström. Var med på ett hörn och investera 10.000 kronor och prova på några gånger.”

Läs mer: Sveriges främsta startup-profiler: 'Optioner är en socialistisk idé"

Daniel Laurén är affärsängel och har bland annat investerat i Karma och Funrock.

”Den stora skiljelinjen mot börsen är att det inte finns någon likviditet. Man kan inte bara vakna upp en dag och sälja av aktierna som man kan göra med H&M-aktier utan det krävs tålamod. Ofta tar det mellan åtta och tio år innan det går att göra en exit. När jag gjort en investering skriver jag av den direkt mentalt”, säger han men påpekar att investeringen givetvis finns bokförd.

Bolagen som affärsänglar kliver in i är också i en väldigt tidig fas och intäkterna är ofta små, om det ens finns några.

”Bolagen har oftast bara förluster de första åren. Så hur mycket pengar behöver man för att bli affärsängel? Det är bara att räkna baklänges, hur mycket kapital behöver bolagen? En svensk runda med affärsänglar brukar ligga på 1-3 miljoner kronor, alltså bör man ha minst 50.000-100.000 kronor att investera i en såddrunda. Sen kan man räkna med att det oftast blir två eller tre rundor till innan riskkapitalbolag kommer in, annars går bolaget i konkurs. Då krävs det alltså att man går in med samma pengar igen så att man försvarar sin andel i bolaget och inte blir utspädd.”

Att ha mer kapital för framtida rundor anser samtliga vara nödvändigt.

Om du investerar en gång, måste du kunna investera 2-3 gånger till för att behålla din position.

”Om du investerar en gång, måste du kunna investera 2-3 gånger till för att behålla din position. Du måste alltid kunna försvara din post och ha reservkapital. Så går du in med 500.000 kronor bör du ha två miljoner att investera i senare skeden”, säger Anette Nordvall, partner i affärsängelnätverket STOAF (Stockholms affärsänglar).

”Man bör ha några miljoner att skjuta till om och när det finns både möjlighet eller tillfälle, allt beror ju på vad man ser för insikt och potential med bolagets tillväxt”, lägger hon till.

”Ofta är det på slutet som den stora värdestegringen kommer. Om du inte är med och tecknar din andel i de olika emissionsrundorna riskerar du att bli utspädd och då kanske du missar den”, säger Lars Lindgren.

Deal flow är det viktigaste. Att du får rätt information. Att du är på rätt arena.

Om man har pengar över till privatinvesteringar krävs det ett så kallat ”deal flow” för att komma igång, det vill säga ett flöde med prospekt från bolag som söker pengar. Kanske har man kontakter via exempelvis jobbet och kan komma i kontakt med kapitalhungriga bolag.

Foto:

Anette Nordvall.

”Deal flow är det viktigaste. Att du får rätt information. Att du är på rätt arena. Det gäller att omge sig med andra människor som också vill investera”, säger affärsängeln Anette Nordvall.

Saknar man kontakter är det absolut inte kört, tvärtom. Det finns nämligen affärsängelnätverk med privatinvesterare som vem som helst kan gå med i. Två exempel på sådana nätverk är STOAF (Stockholms affärsänglar) och Connect, som finns i hela Sverige.

”Jag är med i STOAF och deras fond som det går att investera med. Då får man ett bra flöde av prospekt att börja med. Sedan kommer det att kompletteras i takt med att man nätverkar och får kontakt med bolag”, säger Anette Nordvall.

Läs mer: Superaktier blåser upp techbolagens värderingar

Så säg att pengarna finns och man har ett flöde av prospekt som kontinuerligt kommer. Hur vet man att ett bolag är värt att investera i?

”Återigen, det är inte som på börsen. Det finns inga nyckeltal att ta hänsyn till överhuvudtaget, tyvärr. Grundfrågan är alltid: vad adresserar bolaget för problem och hur löser teamet det problemet?”, säger Daniel Laurén.

Bolagets aktiebok är också en nyckel. Hur mycket äger grundarna? Har de en tillräckligt stor andel för att motivera dem? Finns det personer i teamet som inte har en ägarandel?

”Mardrömsscenariot är att entreprenörerna har en liten ägarandel och att aktieboken är full av personer som bara vill göra en exit. Jag vill att entreprenörerna har en stor ägarandel”, säger Daniel Laurén.

”Det viktigaste är att man kommer överens med grundarna. Det blir en sorts dejtingprocess där man ska förstå varandras styrkor och svagheter”, säger Anette Nordvall.

”Häng med på möten med potentiella kunder, var med vid rekryteringar, ät middag med grundarna och träffa deras familjer, gärna under en längre tid. För mig kan det ta väldigt olika lång tid att göra en investering. Det kan ta någon månad eller flera år beroende på omständigheterna och hur kemin känns”, säger Lars Lindgren.

I affärsängelnätverket kan det även finnas investerare som tidigare investerat i entreprenörerna och som kan dela med sig av erfarenheter.

”Jag investerar inte i ensamma grundare. Det kan finnas en ensam grundare, som har ett team, då är det en annan sak. Men annars är det för hög risk, jag är väldigt teamorienterad”, säger Daniel Laurén.

”Sen en brasklapp i Stockholm: jag har svårt att investera i bolag som inte har teknisk kompetens i teamet. Då blir jag skeptisk därför att utvecklare är dyra och svåra att hitta. Att ta in konsulter är svindyrt och kan äta upp nästan hela kapitalrundan”, fortsätter han.

I kontakten med entreprenörerna bör man som investerare också lyfta fram vilket värde man kan tillföra, till exempel genom olika kompetenser som man besitter.

”Det är entreprenörskap i allmänhet samt kapitalanskaffning som jag är bra på och jag hjälper även till med affärsutveckling. Det poängterar jag självklart för de bolag jag träffar”, säger Daniel Laurén.

”För vissa bolag kan det till och med löna sig att skänka bort aktier om att de är ute efter en viss kompetens. Ta till exempel på Blondinbella, hon skulle säkert kunna investera i bolag på extremt förmånliga villkor mot att hon hjälper till att marknadsföra bolagen i sina kanaler. Har man sådana tillgångar gäller det att lyfta fram dem”, säger Lars Lindgren.

Läs mer: Hela listan: Sveriges 52 mäktigaste techinvesterare

När man sedan hittat ett bolag att investera i är det dags för själva investeringen. Den går att göra via ett aktiebolag eller privat.

Gör man investeringen privat finns ett så kallat investeraravdrag som går att göra när man förvärvar andelar i ett bolag av mindre storlek. Avdraget går att göra på upp till hälften av investeringen. Det vill säga gör du en investering på 100.000 kronor i ett bolag blir avdragets storlek 50.000 kronor. Skattereduktionen blir då 15.000 kronor (50.000 kronor x 30 procent).

”Jag har aldrig själv utnyttjat investeraravdraget. Om man vill göra många investeringar tycker jag att man bör starta ett aktiebolag eftersom innehaven då blir näringsbetingade vilket innebär att vinster inte beskattas förrän man tar ut pengar ur bolaget. Det är mycket bättre om man planerar att återinvestera eventuella vinster”, säger Lars Lindgren.

Alla har sett filmer där komplexa aktieägaravtal tecknas och där någon alltid blir lurad. Men så är det absolut inte i verkligheten, påpekar Lars Lindgren.

”Det är ingen raketforskning, det finns standardavtal man kan utgå ifrån. På Startupdocs som Erik Byrenius tagit inititaiv till, kan man hitta mallar till olika avtal.”


Foto:

Privatinvesteraren Erik Byrenius har tagit fram sajten startupdocs som gratis tillhandahåller mallar för till exempel aktieägaravtal.


Normalt brukar grundarna få tuffare villkor i aktieägaravtalet än investerarna.

”Det är viktigt att entreprenörerna får en inlåsning, så kallad vesting. Till exempel att de inte får behålla sina aktier om de lämnar bolaget. Jag anser också att man bör ha ett aktieägaravtal som reglerar handeln med aktierna, annars kan det bli en grå handel med aktierna. Jag har varit inne i sådana bolag och det fungerar sällan bra”, säger Daniel Laurén.

Värderingen är alltid en kompromiss.

En av de knepigaste frågorna som grundarna och investerarna måste enas om är värderingen på bolaget. Investerarna har ett intresse av att hålla ned värderingen medan grundarna vill ha en så hög värdering som möjligt.

”Det är det svåraste att veta som ny affärsängel. Här gäller learning by doing och ett exempel på varför det är bra att investera med andra erfarna. Men värderingen är alltid en kompromiss”, säger Daniel Laurén.

”Man kan tänka så här: om man har som ambition att göra tio gånger pengarna inom 5-10 år och man får en andel på 2 procent i bolaget, vad ska mina 2 procent bli värda om jag ska göra tio gånger pengarna?”

”Det är klurigt med värderingar. På tidig nivå får man tänka på om bolaget har disruptiv teknik”, säger Anette Nordvall.

”Man vet aldrig vilken värdering som är rätt. Jag brukar räkna åt andra hållet. Min första investering i ett bolag brukar ligga mellan 500 000 kronor och 1,5 miljoner kronor. För att få en viss ägarandel som jag tycker är rimlig måste värderingen hållas nere. Tidigare har mitt tak för värderingen när jag gör min första investering legat kring 10 miljoner kronor, nu ligger det på 20 miljoner kronor. Är värderingen högre än så får entreprenörerna gå till andra investerare”, säger Lars Lindgren.

Läs mer: De cashar in när mobilcasinot Leo Vegas noteras

Att sälja in sin egen kompetens till entreprenörerna kan vara ett sätt för en investerare att pruta ned värderingen.

”Grundarna kanske tycker att ett bolag är värt 30 miljoner kronor, men om man kan sätta ihop en intressant konstellation med investerare kan man kanske pruta ned värderingen. Grundarna få då något mindre andel av bolaget men det kanske inte spelar någon roll för dem om de på detta sätt får in rätt kompetens”, säger Lars Lindgren.

När Lars Lindgren investerat i ett bolag brukar han ofta ta på sig arbetet som styrelseordförande.

”Det har blivit så att jag ofta tagit på mig det ansvaret även om det säkert innebär 3-5 gånger mer arbete än att bara vara ledamot. Styrelsen har en mycket viktig roll då den bidrar till att bygga upp ett strukturkapital i bolaget”, säger han.

”Jag är lite avundsjuk på de medinvesterare som aldrig går in i styrelser. De får en betydligt lugnare tillvaro.”

Men om man känner att man inte riktigt har kompetensen att vara ledamot i en styrelse kan man i stället adjungeras till mötena. Det kan vem som helst bli, till exempel en aktieägare eller ekonomichef i ett bolag.

”Det är en person som är inbjuden på styrelsemötet och har yttranderätt men inte rösträtt. Det är vanligt att externa adjungeras och är med på några punkter. Sen kanske den personen väljs in i styrelsen i ett senare skede”, säger Lars Lindgren.

Hur man sedan hjälper till och bygger ett framgångsrikt företag är alldeles komplext och omfattande för att få plats i denna artikel. Men ponera att bolaget som du investerat i blivit framgångsrikt. När är det egentligen dags att sälja av sitt innehav? Lars Lindgren, Anette Nordvall och Daniel Laurén nämner alla tio gånger pengarna inom 8-10 år som rimligt avkastningsmål.

”Jag försöker dela av mina investeringar när jag nått en viss multipel. Funrock har jag investerat i. Det gick bra och jag har därför sålt lite aktier. Allt är ju bara uppsida efter det. Men det vanliga för mig är att det kommit in en industriell köpare och köpt hela bolaget”, säger Daniel Laurén.

”Om man har blivit för utspädd tycker jag att man ska leta efter en exit”, fortsätter han.
När ett venture capital-bolag kommer finns det ofta möjlighet att sälja av sitt innehav då de vill uppnå en viss ägarandel. Börsnotering är ett mindre vanligt exit-alternativ, även om noteringsklimatet varit stekhett de senaste åren.

Foto:

Lars Lindgren utsågs i fjol till en av Sveriges 52 mäktigaste techinvesterare av Di Digital.

Finansiella analys- och rådgivningsbolaget Redeye har tittat på techbolag som börsnoterats under 2016 och vilken värdeutveckling bolagen haft jämfört med bolagens senaste privata kapitalrundor. Siffrorna visar att investerare i genomsnitt haft en årlig tillväxttakt på 144 procent på kapitalet som investerades i den senaste privata kapitalrundan.

Det är ofta på slutet den stora värdestegringen kommer och det vill man ju inte missa.

Men eftersom risken i tidiga startups är väldigt hög är det långtifrån alla som blir succéer.

”Man vill att alla investeringar ska bli fantastiska. Men så blir det givetvis inte. Av 25 investeringar som jag gjort via STOAF så har vi lagt ned fyra”, säger Anette Nordvall.

”Av de cirka 60 bolag jag investerat i är det runt en fjärdedel som aldrig blivit något. Men man blir bättre med åren. Sen vill jag gärna hänga med i bolaget till ’the bitter end’, alltså till dess bolaget köps upp eller börsnoteras. Det är ofta på slutet den stora värdestegringen kommer och det vill man ju inte missa”, säger Lars Lindgren.

På börsen har professionella investerare klagat över att värderingarna pressats upp de senaste åren. Detta då räntorna förblivit låga efter finanskrisen 2008. Bland de onoterade bolagen märks samma trend.

”Värderingarna har dragit iväg. Allt har blivit dyrare. Det är stor skillnad gentemot för bara några år sedan”, säger Daniel Laurén.

 Guide: Steg för steg

  • Se till att hamna i en position där du kan hitta spännande case, till exempel via affärsängelnätverk eller kontakter via ditt jobb. Fundera på vilka styrkor du som investerare kan bidra med till ett bolag och prata med entreprenörerna som driver bolaget om det.
  • Var med på ett hörn och investera en liten summa för att pröva på. När du sedan gör en större investering, var beredd att kliva in med ytterligare kapital i ett senare skede. Annars riskerar din andel i bolaget att bli utspädd.
  • Räkna inte med att få tillbaka pengarna snabbt. Det tar ofta åtskilliga år innan en investering i ett litet onoterat bolag ger avkastning – om det ens resulterar i vinst. Likviditeten i aktiehandeln är av naturliga skäl heller inte som på börsen, det vill säga att sälja aktierna i ett bolag kan ta lång tid, ibland kan möjligheten inte ens finnas.
  • När du väl hittat ett bolag som verkar ha en tillräckligt intressant affärsidé och entreprenörer som du tror på, undrsök bolagets aktiebok. Hur mycket äger grundarna? Har de tillräckligt med incitament för att få bolaget att bli framgångsrikt? Finns det andra personer eller aktörer i bolagets aktiebok som bara vill sälja sina aktier?
  • Innan investeringen fullföljs kan det vara bra att få ett aktieägaravtal som reglerar aktiehandeln i bolaget. Entreprenörerna som driver bolaget bör också ha en inlåsning, det vill säga lämnar de bolaget blir de till exempel av med sina aktier.
  • Vilken värdering ett bolag ska få i en investering är en knäckfråga där investerare och entreprenörer kan ha motstridiga intressen. Räkna på vilket värde din eventuella andel i bolaget ska få för att du ska nå en avkastning på tio gånger pengarna inom 8-10 år. Är det ett rimligt värde?
  • När investeringen ska göras finns det färdiga aktieägaravtal att tillgå på till exempel Startupdocs.
  • Investeringen kan göras privat eller via aktiebolag. Görs investeringen privat finns ett investeraravdrag. Avdraget går att göra på upp till hälften av investeringen. Det vill säga gör du en investering på 100.000 kronor i ett bolag blir avdragets storlek 50.000 kronor. Skattereduktionen blir då 15.000 kronor (50.000 kronor x 30 procent). I ett aktiebolag beskattas eventuella vinster inte förrän de plockas ut vilket är mer gynnsamt om man planerar att återinvestera eventuell avkastning.
  • Om du känner att du har värde att tillföra bolaget som du investerar i, se till att gå med i styrelsen. Det går också att delta som adjungerad på styrelsemöten vilket betyder att man har yttranderätt men ingen rösträtt.
  • En avkastning på tio gånger pengarna inom 8-10 år brukar vara affärsänglars avkastningsmål. När du känner att du nått en rimlig avkastning eller att bolaget nått sin fulla potential, kan det vara läge att sälja aktierna eller en del av dem.

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer