Hoppa till innehållet

Guldregn över Anna Storåkers fintech-nykomling

Fintech-bolaget Kreditz tar in 19 miljoner i en ny runda. Bland investerarna finns bland annat Segulah Venture. ”Vi erbjuder en mer exakt kreditinformation”, säger ordföranden Anna Storåkers.

Anna Storåkers är delägare och ordförande i Kreditz.
Anna Storåkers är delägare och ordförande i Kreditz.Foto: Evelina Carborn

Kreditz är en alternativ kreditupplysningstjänst ledd av grundaren Roni Zacharion och Nordeas tidigare Sverigechef Anna Storåkers.

Tjänsten bygger på att den aktör som behöver undersöka betalningsförmågan hos en kund tar del av kundens kontoinformation och transaktioner som skett via så kallad ”open banking”. Hela tjänsten grundar sig därmed på EU-direktivet PSD2 som styr hur användare själva kan dela med sig av sin transaktionsdata.

Läs mer: Nordeas förra Sverigechef blir ordförande i fintechbolag

”En traditionell kreditupplysning kan vara 12-18 månader gammal. Det man ser med transaktionsdata är mycket mer aktuellt och exakt”, säger Anna Storåkers.

Det Kreditz är bra på, enligt egen utsago, är att tolka informationen från privatpersonernas bankkonton. Det vill säga vad som är en löneinbetalning och vad som eventuellt är en stor utbetalning till exempelvis ett bettingbolag.

Kreditz lanserades så sent som förra året och har i dagsläget avtal med över 30 kunder inom bank, finans och marknadsplatser, meddelar bolaget.

Vi har fått in investerare som fortsatt att tro på oss genom coronakrisen

”Vi ser användningsområden även utanför bank och finans. Vi har till exempel hört om människor som inte kan få mobilabonnemang eftersom de precis flyttat till Sverige”, säger Anna Storåkers och menar att om teleoperatören hade använt deras tjänst hade betalningsförmågan blivit tydlig.

I den senaste rundan om 19 miljoner kronor investerar bland annat Segulah Venture, Salénia, Pamir Invest, Patrick Grimlund från tv-programmet Lyxfällan och Anders Wallin, tidigare CIO på kreditupplysningsjätten UC.

Målet är att anställa tio nya personer och växa rejält under 2020.

”Vi får positivt bemötande när vi är ute”, säger grundaren och vd:n Roni Zacharion.

”Finansinspektionen ser just nu över frågan om osund kreditgivning. Vi tycker också att det är orimligt att låna ut pengar utan att ha hela bilden”, säger han vidare.

Har coronakrisen påverkat värderingen av Kreditz i den här rundan?

”Den har varit oförändrad. Det hade kanske varit svårare att få till samtal om vi börjat efter coronakrisen, men vi har hållit på ganska länge och har fått in investerare som fortsatt att tro på oss genom krisen”, säger Roni Zacharion.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning”

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera