Annons

Guldregn över Anna Storåkers fintech-nykomling

Anna Storåkers är delägare och ordförande i Kreditz.
Anna Storåkers är delägare och ordförande i Kreditz. Foto: Evelina Carborn
Fintech-bolaget Kreditz tar in 19 miljoner i en ny runda. Bland investerarna finns bland annat Segulah Venture. ”Vi erbjuder en mer exakt kreditinformation”, säger ordföranden Anna Storåkers.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kreditz är en alternativ kreditupplysningstjänst ledd av grundaren Roni Zacharion och Nordeas tidigare Sverigechef Anna Storåkers.

Tjänsten bygger på att den aktör som behöver undersöka betalningsförmågan hos en kund tar del av kundens kontoinformation och transaktioner som skett via så kallad ”open banking”. Hela tjänsten grundar sig därmed på EU-direktivet PSD2 som styr hur användare själva kan dela med sig av sin transaktionsdata.

Läs mer: Nordeas förra Sverigechef blir ordförande i fintechbolag

”En traditionell kreditupplysning kan vara 12-18 månader gammal. Det man ser med transaktionsdata är mycket mer aktuellt och exakt”, säger Anna Storåkers.

Det Kreditz är bra på, enligt egen utsago, är att tolka informationen från privatpersonernas bankkonton. Det vill säga vad som är en löneinbetalning och vad som eventuellt är en stor utbetalning till exempelvis ett bettingbolag.

Kreditz lanserades så sent som förra året och har i dagsläget avtal med över 30 kunder inom bank, finans och marknadsplatser, meddelar bolaget.

Vi har fått in investerare som fortsatt att tro på oss genom coronakrisen

”Vi ser användningsområden även utanför bank och finans. Vi har till exempel hört om människor som inte kan få mobilabonnemang eftersom de precis flyttat till Sverige”, säger Anna Storåkers och menar att om teleoperatören hade använt deras tjänst hade betalningsförmågan blivit tydlig.

I den senaste rundan om 19 miljoner kronor investerar bland annat Segulah Venture, Salénia, Pamir Invest, Patrick Grimlund från tv-programmet Lyxfällan och Anders Wallin, tidigare CIO på kreditupplysningsjätten UC.

Målet är att anställa tio nya personer och växa rejält under 2020.

”Vi får positivt bemötande när vi är ute”, säger grundaren och vd:n Roni Zacharion.

”Finansinspektionen ser just nu över frågan om osund kreditgivning. Vi tycker också att det är orimligt att låna ut pengar utan att ha hela bilden”, säger han vidare.

Har coronakrisen påverkat värderingen av Kreditz i den här rundan?

”Den har varit oförändrad. Det hade kanske varit svårare att få till samtal om vi börjat efter coronakrisen, men vi har hållit på ganska länge och har fått in investerare som fortsatt att tro på oss genom krisen”, säger Roni Zacharion.

Läs mer: Veteraner från EQT och Spotify lanserar fintech-app: ”Småsparare har ingen aning”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer