Hoppa till innehållet

Guldregn över Uber-utmanaren Bolt – tar in en miljard

Den baltiska Uber-utmanaren Bolt tar in en miljard kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till att expandera verksamheten, vars taxitransporter, elsparkcyklar och matleveranser redan når 30 miljoner användare i över 35 länder.

Bolt visar upp sig i Stockholm. Från vänster: Albin Grkovic, Sverigechef, Alexander Liljeblad, Sverigechef Bolt Scootrar, Nils Wijkmark, regionchef norra Europa.
Bolt visar upp sig i Stockholm. Från vänster: Albin Grkovic, Sverigechef, Alexander Liljeblad, Sverigechef Bolt Scootrar, Nils Wijkmark, regionchef norra Europa.Foto: Press

Bolt har stängt en investeringsrunda på 100 miljoner euro, motsvarande över en miljard kronor. Den baltiska Uber-utmanaren ska använda pengarna till att skala upp alla sina erbjudanden – från taxitransporter till andra mobilitetslösningar som elsparkcyklar och matleveranser i Europa och Afrika.

Investeringen kommer från Londonbaserade Naya Capital Management, en global förvaltare som grundades 2012 av Masroor Siddiqui, tidigare partner vid The Children's Investment Fund. 

Det innebär att Bolt tagit in mer än 3 miljarder kronor sedan bolaget grundades 2013 av den numera 26-årige estländaren Markus Villig.

”Trots att krisen tillfälligt har förändrat hur vi rör oss, ser vi att de långsiktiga trenderna som driver efterfrågan på mobilitetslösningar fortsatt växer, däribland minskar intresset att äga sin egen personbil och vi ser en övergång mot grönare transporter. Vi är glada över att få stöd från investerare som stöttar vår långsiktiga plan och inte lockas av slöserihysterin som blivit vanligt i Silicon Valley”, säger vd Markus Villig i ett uttalande.

Bolt erbjuder för närvarande sina taxitjänster i mer än 150 städer i Europa och Afrika och elsparkcyklar i ett antal städer, däribland Stockholm. Under de senaste månaderna har Bolt utökat sitt erbjudande inom leveranser och etablerat Bolt Food i tolv länder samt lanserat Business Delivery, en tjänst för att hjälpa leverantörer som behöver en distributionspartner och kunna erbjuda leveranser samma dag.

Läs mer: Bolt in på krisande scooter-marknad: ”Finns utrymme för flera aktörer”

Man har även lanserat Bolt Protect, en tjänst för personer med samhällsviktiga yrken som fortfarande behöver resa till och från jobbet under coronakrisen. Bilar som ingår i Bolt Protect har en skyddsbarriär av plast mellan fram- och baksätet för att begränsa luftflödet mellan föraren och den som sitter bak i bilen.

Bolts 26-årige grundare, estländaren Markus Villig.
Bolts 26-årige grundare, estländaren Markus Villig.

”Jag är mer säker än någonsin på att vår effektivitet och vår framgång att anpassa våra erbjudanden lokalt är en fördel i branschen. Vi kommer att fortsätta erbjuda prisvärda resor till miljoner kunder samtidigt som vi kommer att kunna säkra de bästa intäkterna för våra partners i världen efter Covid”, säger vd Markus Villig.

På Naya Capital Management säger man sig vara glada över att få möjlighet att investera i Bolt. 

”Under Markus ledning har Bolt etablerat sig som en av de mest konkurrenskraftiga och innovativa aktörerna inom mobilitet globalt. Vi tror att Bolt hjälper till att driva en grundläggande förändring i hur konsumenter interagerar med transportinfrastrukturen i sina städer och ser fram emot företagets fortsatta genomförande av sin strategiska vision”, säger grundaren och partnern Masroor Siddiqui.

Bolt lanserades 2013 och bland de övriga investerarna finns Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital samt Transferwise medgrundare Taavet Hinrikus. Globalt uppges Bolt ha 30 miljoner användare i över 35 länder.

Läs mer: Finska Wolt tar in ytterligare miljard – EQT ombord

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera