Annons

Guldregn över Uber-utmanaren Bolt – tar in en miljard

Bolt visar upp sig i Stockholm. Från vänster: Albin Grkovic, Sverigechef, Alexander Liljeblad, Sverigechef Bolt Scootrar, Nils Wijkmark, regionchef norra Europa.
Bolt visar upp sig i Stockholm. Från vänster: Albin Grkovic, Sverigechef, Alexander Liljeblad, Sverigechef Bolt Scootrar, Nils Wijkmark, regionchef norra Europa. Foto: Press
Den baltiska Uber-utmanaren Bolt tar in en miljard kronor i riskkapital. Pengarna ska användas till att expandera verksamheten, vars taxitransporter, elsparkcyklar och matleveranser redan når 30 miljoner användare i över 35 länder.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolt har stängt en investeringsrunda på 100 miljoner euro, motsvarande över en miljard kronor. Den baltiska Uber-utmanaren ska använda pengarna till att skala upp alla sina erbjudanden – från taxitransporter till andra mobilitetslösningar som elsparkcyklar och matleveranser i Europa och Afrika.

Investeringen kommer från Londonbaserade Naya Capital Management, en global förvaltare som grundades 2012 av Masroor Siddiqui, tidigare partner vid The Children's Investment Fund. 

Det innebär att Bolt tagit in mer än 3 miljarder kronor sedan bolaget grundades 2013 av den numera 26-årige estländaren Markus Villig.

”Trots att krisen tillfälligt har förändrat hur vi rör oss, ser vi att de långsiktiga trenderna som driver efterfrågan på mobilitetslösningar fortsatt växer, däribland minskar intresset att äga sin egen personbil och vi ser en övergång mot grönare transporter. Vi är glada över att få stöd från investerare som stöttar vår långsiktiga plan och inte lockas av slöserihysterin som blivit vanligt i Silicon Valley”, säger vd Markus Villig i ett uttalande.

Bolt erbjuder för närvarande sina taxitjänster i mer än 150 städer i Europa och Afrika och elsparkcyklar i ett antal städer, däribland Stockholm. Under de senaste månaderna har Bolt utökat sitt erbjudande inom leveranser och etablerat Bolt Food i tolv länder samt lanserat Business Delivery, en tjänst för att hjälpa leverantörer som behöver en distributionspartner och kunna erbjuda leveranser samma dag.

Läs mer: Bolt in på krisande scooter-marknad: ”Finns utrymme för flera aktörer”

Man har även lanserat Bolt Protect, en tjänst för personer med samhällsviktiga yrken som fortfarande behöver resa till och från jobbet under coronakrisen. Bilar som ingår i Bolt Protect har en skyddsbarriär av plast mellan fram- och baksätet för att begränsa luftflödet mellan föraren och den som sitter bak i bilen.

Bolts 26-årige grundare, estländaren Markus Villig.
Bolts 26-årige grundare, estländaren Markus Villig.

”Jag är mer säker än någonsin på att vår effektivitet och vår framgång att anpassa våra erbjudanden lokalt är en fördel i branschen. Vi kommer att fortsätta erbjuda prisvärda resor till miljoner kunder samtidigt som vi kommer att kunna säkra de bästa intäkterna för våra partners i världen efter Covid”, säger vd Markus Villig.

På Naya Capital Management säger man sig vara glada över att få möjlighet att investera i Bolt. 

”Under Markus ledning har Bolt etablerat sig som en av de mest konkurrenskraftiga och innovativa aktörerna inom mobilitet globalt. Vi tror att Bolt hjälper till att driva en grundläggande förändring i hur konsumenter interagerar med transportinfrastrukturen i sina städer och ser fram emot företagets fortsatta genomförande av sin strategiska vision”, säger grundaren och partnern Masroor Siddiqui.

Bolt lanserades 2013 och bland de övriga investerarna finns Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital samt Transferwise medgrundare Taavet Hinrikus. Globalt uppges Bolt ha 30 miljoner användare i över 35 länder.

Läs mer: Finska Wolt tar in ytterligare miljard – EQT ombord

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer