Annons

Guldregn över deras anti-depp-hjälm

Erik Rehn, medgrundare av Flow Neuroscience, bär bolagets hårdvara.
Erik Rehn, medgrundare av Flow Neuroscience, bär bolagets hårdvara.
Malmös Flow Neuroscience vill bota depressioner med en huvudbonad som skickar elektriska impulser till hjärnan. Nu tar man in 9 miljoner kronor i riskkapital från Silicon Valleys Khosla Ventures.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att bota depressioner med hjälp av en futuristisk huvudbonad som skickar ut elektriska impulser till hjärnan. Ungefär så kan man beskriva affärsidén bakom medtechbolaget Flow Neuroscience (NTL). Bolaget grundades i Malmö 2016 av vännerna Erik Rehn och Daniel Månsson som träffades på KTH för 5-6 år sedan.

”Jag är legitimerad psykolog och har även en bakgrund inom it-sektorn. Erik är teoretisk neurovetare med kompetens inom machine learning och AI. Vi har slagit ihop våra kompetensområden och tagit fram den här produkten tillsammans", säger vd Daniel Månsson.

Den kan dämpa depression med 30 procent.

Enligt Flow Neuroscience drabbas närmare 5 procent av världens befolkning av depressioner. Samtidigt växer missnöjet med antidepressiva läkemedel, vars negativa bieffekter uppges drabba 65 procent av användarna. 

Läs mer: Vårduppstickaren Doctrin tar in 100 miljoner

Daniel Månsson beskriver Flows produkt som en ny behandling av depression. Forskning visar nämligen att hjärnstimulering med svag ström kan påverka hjärnaktiviteten på ett sätt som minskar symtomen vid depression. Effekten kan jämföras med den hos antidepressiva läkemedel - men med färre och mindre allvarliga biverkningar.

Stimuleringsmetoden kallas TDCS (”transcranial direct current stimulation”) och Flow Neuroscience har skapat en wearable baserad på denna teknik. Stimuleringen kombineras även med en behandlings-app.

Vi är i slutändan av den regulatoriska processen i Europa.

”Det är ju dels en hårdvara, en wearable för huvudet som som avger svag ström. Flera större kliniska studier visar att det kan dämpa depression med 30 procent. Appen, som man samtidigt använder, bygger på beteendeterapi och hjälper användaren att sova, äta och träna på ett sätt som ytterligare reducerar depression bättre”, säger vd:n.

Daniel Månsson och Erik Rehn, grundare av Flow Neuroscience.
Daniel Månsson och Erik Rehn, grundare av Flow Neuroscience. Foto: Sergey Bogomyako

Han och Erik Rehn återvände nyligen till Sverige från HAX Accelerator, en inkubator med hårdvaruinriktning med bas i Shenzhen, Kina. Nu är fokus på att få produkten medicintekniskt godkänd i EU.

För att lyckas har man just tagit in 9 Mkr i riskkapital från Silicon Valleys Khosla Ventures, SOSV (som står bakom HAX Accelerator) samt den svenska ängelinvesteraren Daniel Andersson.

Läs mer: Fördel Kry i jakten på digitala vårdbesök 

Khosla Ventures är grundat av investeraren Vinod Khosla, en av personerna bakom Sun Microsystems, och är mycket aktivt inom hälsosektorn. 

”Vi är i slutändan av den regulatoriska processen i Europa och vi håller just nu på att rekrytera ett fantastiskt team”, förklarar Flow Neurosciences vd Daniel Månsson.

Fotnot: NTL-länken går till Nordic Tech List, en databas med grundarna, bolagen och investerarna i den nordiska tech-sektorn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer