Annons

Guldregn över deras smarta företagskort – bokför utgifter automatiskt

Medgrundare: Mynts operativa chef Johan Obermayer och vd Baltsar Sahlin. Till höger: Nya ”Mynt-kortet” för företag.
Medgrundare: Mynts operativa chef Johan Obermayer och vd Baltsar Sahlin. Till höger: Nya ”Mynt-kortet” för företag.
Startupbolaget Mynt har lockat tusentals småföretag till sin digitala kredittjänst. Nu tar man in 30 miljoner i friskt kapital och lanserar ett eget betalkort för utlägg och kvittoredovisning.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Företag lägger alldeles för mycket tid på att hantera kvitton och utlägg, i vissa fall så mycket som en dag i veckan”, säger Baltsar Sahlin, vd och medgrundare på Mynt. 

Mynt startades 2018 med tanken att bygga en datadriven tjänst för att ge småföretag bättre finansiella tjänster. EU:s andra betaltjänstdirektiv PSD2 var på väg att öppna upp bankmarknaden och göra kreditbedömningar enklare, snabbare och mer träffsäkra. De tre grundarna anade nya möjligheter.

Företag lägger alldeles för mycket tid på att hantera kvitton och utlägg.

Första tjänsten, som lanserades i januari 2019, kan beskrivas som en automatiserad plattform som erbjuder småföretag tillgång till krediter och fakturaförsäljning. Hittills har många nappat.

”Vi har över 5 000 kunder i dag. Det är ofta unga företag som vill investera och som behöver ha tillgång till en flexibel kredit, upp till två miljoner kronor, om de exempelvis ska anställa personal eller köpa in utrustning”, förklarar vd Baltsar Sahlin.

I grunden handlar det om att sammanföra uppgifter från kundens bank med deras digitala bokföringssystem. 

”Sedan starten har vi integrerat vår tjänst med en rad banker, samt ett tiotal bokföringssystem som Fortnox, Visma, och PE Accounting”, säger vd:n.

Under 2019 omsatte Mynt 4 miljoner kronor, med en förlust på 3,8 Mkr. 

Tillväxten och teknikutvecklingen har fortsatt i år – subventionerad av de 26 Mkr i riskkapital man tagit in sedan starten.

Användaren betalar med kortet, fotograferar kvittot och låter systemet göra resten.

Nu lägger Mynt in en ny växel och tar in ytterligare 30 Mkr genom en kombination av en nyemission och ett konvertibellån. Investerarna är främst de befintliga delägarna: riskkapitalbolaget Luminar Ventures, samt bank- och finansbolaget Svea Ekonomi.

”Pengarna ska främst användas till teknikutveckling och expansion i Sverige. Men vi ska även påbörja internationell lansering”, säger Baltsar Sahlin.

Hjärtat i satsningen är Mynts ”smarta företagskort” som lanseras i veckan. Kortet gör det enkelt för småföretag att integrera kvittohantering med sitt digitala bokföringssystem. 

”Användaren betalar för utlägg med kortet, fotograferar kvittot med vår app i mobilen och låter systemet göra resten”, säger Baltsar Sahlin.

Han beskriver en typisk kund som ett företag med tio anställda som ger företagskort till de medarbetare som behöver. Bolagets administratör kan sedan bevaka hur korten används i realtid.

”Marknaden är stor, på många företag används privata kort för att göra inköp eller utlägg och vi är övertygade om att det kommer ändras i framtiden”, säger vd:n.

Slipper man spara sina kvitton om man använder Mynt-kortet?

”Enligt lag måste man ju behålla dem. Men de bokförs automatiskt, så man behöver inte göra så mycket mer än det.”

Fotnot:

Mynt har i dag tio medarbetare och grundades av vd:n Baltsar Sahlin, finans- samt operativa chefen Johan Obermayer och teknikchefen Magnus Wideberg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer