Annons

Guldregn över Mitigram – vill bli global standard för finansiering av handel

Kerstin Cooley, vd för Moor, och Mitigrams vd Milena Torciano.
Kerstin Cooley, vd för Moor, och Mitigrams vd Milena Torciano.
Fintechplattformen Mitigram tar in 50 miljoner kronor i riskkapital från Moor, Fort Knox och Mellby Gårds vd Johan Andersson. ”Bolaget har bevisat sitt värde för några av de största nordiska exportföretagen och är redo att ta klivet ut i världen”, säger Moors vd Kerstin Cooley.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mitigram grundades i Stockholm 2014 av Marjon Wohlén och Hicham El-Khaoudy. Bolagets så kallade ”trade finance”-plattform används för att finansiera, säkerställa och distribuera risken för globala transaktioner. Likt Linkedin så ska tjänsten skapa tillit mellan sina användare – som i första hand är multinationella företag, råvaruhandlare och finansinstitut.

Mitigram tjänar pengar genom en prenumerationsavgift, samt på transaktionsavgifter. Men omsättningen uppges än så länge vara blygsam.

Man har dock lyckats locka till sig en rad tunga kunder. Några exempel är telekomjättarna Ericsson och Nokia, industribolagen Wärtsilä och Aperam, och råvaruhandelsbolaget Trafigura. Plattformen används även av över 35 globala banker, bland andra Societe Generale, Raiffeisen Bank International, Bank ABC, DBS och Standard Chartered.

”Vi vill bli en global marknadsstandard inom fem år”, säger vd Milena Torciano.

Nu tar Mitigram in 50 miljoner kronor i riskkapital från tre kända investerare för att finansiera nästa steg i sin tillväxt. I spetsen för kapitalrundan står Moor (NTL), det Stockholmsbaserade riskkapitalbolaget med Rovio-miljardären Kaj Hed i ryggen. 

”Kapitaltillskottet ska användas till att skala upp våra verksamheter i Europa och Asien, utveckla vår kärnteknologi för riskhantering och de datavisualiseringar som används för olika nyckeltal. Vi ska även ytterligare integrera våra nätverksfunktioner för att fortsätta sammanföra olika parter i den globala handeln”, säger vd Milena Torciano.

Hon kommer ursprungligen från Basilicata, i södra Italien, men lämnade landet redan som 16-åring för en internationell finanskarriär. Innan hon flyttade till Sverige har Milena Torciano bland annat jobbat i åtta år på Anacap, ett private equity-bolag som är specialiserat på investeringar i europeiska fintech-bolag.

Läs mer: Moor ska hitta investeringar för den statliga miljardfonden

”Vi har investerat i Mitigram sedan starten”, säger Kerstin Cooley, vd för Moor och portföljansvarig för Mitigram.

”Vi såg en djärv idé med hög potential och ett team vi trodde starkt på. Med små medel har grundarna och teamet lyckats bygga en handelsfinansieringsplattform som lockat några av världens främsta exportörer och finansiella institut att utbyta information med varandra, till dags dato har transaktioner till ett värde av mer än 11 miljarder dollar prissatts. Nu är det dags att skala upp globalt,” slår hon fast.

Moor är känt för att investera tidigt i startupbolag och hänga med länge. I bolagets portfölj finns bland annat poddplattformen Acast, wifi-nätverket Instabridge och det digitala låsbolaget Glue.

Kerstin Cooley har även lockat med sig Fort Knox (NTL), ett familjeägt invetmentbolag från Umeå som bland annat investerat i de norrländska startupbolagen som Sportswik och Future Ordering.

Även investmentbolaget Mellby Gårds vd Johan Andersson är med och investerar i Mitigram.

Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna, grundarna och bolagen i den nordiska techsektorn. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer