Annons

Guldregn över fintechbolaget – Nordeas storägare öser in miljoner

Milena Torciano, vd Mitigram.
Milena Torciano, vd Mitigram. Foto: Press
Stockholmsbolaget Mitigram tar in 100 miljoner för att skala upp sin plattform. I kundlistan finns bland andra Ericsson och Nokia, vilket lockat Nordeas storägare till att investera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Fintechplattformen Mitigram tog i maj förra året in 50 miljoner kronor i en första kapitalrunda. Nu, drygt ett år senare, plockar bolaget in 100 Mkr i en ny runda. 

Leder gör finska börsnoterade giganten Sampo plc, som bland annat är storägare i Nordea. Sampo står för hälften av investeringen, vilket är ett rejält erkännande av Mitigrams produkt och vart man är på väg, menar bolagets vd Milena Torciano.

”Sampo är viktiga för oss inte bara för att det är en högprofilerad investerare med ett välkänt namn, det visar att vi är på en hög nivå. Det är också ett erkännande om att vår tjänst blir mainstream, vi visar att vi kommer vara med i det långa perspektivet för våra kunder”, säger hon.

Sedan tidigare backas bolaget av Kaj Hed, grundare av spelbolaget Rovio, genom Stockholmsbaserade riskkapitalbolaget Moor tillsammans med Johan Andersson, vd på Mellby Gård, och Fort Knox, ett familjeägt investmentbolag från Umeå. 

Samtliga finns även med i den nya rundan, som värderar bolaget kring drygt 303 Mkr. Värderingen är dock inget Mitigram vill kommentera.

Mitigrams plattform används av bolag för att finansiera, säkerställa och distribuera risken för globala transaktioner i internationell handel.  

Tjänsten, som varit igång sedan 2015, ska skapa transparens och direkt kommunikation mellan användarna, som i huvudsak är multinationella företag, råvaruhandlare och finansinstitut. Enligt Milena Torciano ligger marknaden inom trade finance årligen i storleken tio triljoner dollar.

”Det här är en enorm marknad som sköts via e-post i dag. Det finns inget digitalt utbyte genom en centraliserad plattform med samlad data. Vi byter ut det gamla systemet med e-post med en bättre digital kanal med strukturerad data. Vi skapar ett nätverk av parter där vi har ett första steg till digitalt utbyte för den här marknaden”, säger hon.

I kund- och användarlistan finns bolag som Ericsson, Nokia och bankinstitutioner som Commerzbank och Standard Chartered Bank. Mitigrams affärsmodell utgår från en prenumerationsavgift för tjänsten men även transaktionsavgifter finns med i ekvationen.

Mitigram har förvaltat 27 miljarder dollar, motsvarande 250 miljarder kronor, i finansieringsrisk i transaktioner från över 100 länder.

Läs mer: Guldregn över Mitigram – vill bli global standard för finansiering av handel 

Under 2018 ökade bolagets transaktioner på plattformen en hel del. Enligt bolagets färska årsredovisning ska transaktionsvolymen ha ökat med 600 procent i december förra året jämfört med föregående år. 

2018 var också året då bolaget gick utanför Norden med plattformen. Investeringen ska användas till att skala upp utvecklingen och mycket ska investeras i att förbättra och utöka funktioner och tjänster på plattformen, säger Milena Torciano.

”Den senaste rundan gjorde det möjligt att ta oss utanför Norden, nu har vi väldigt stora bolag och finansiella institutioner i Afrika, Asien och Europa som är med och då vill vi ta nästa steg i produktutvecklingen och bredda erbjudandet.”

Trots det är bolagets omsättning hittills blygsam, under förra året låg den på 547 000 kronor, förlusterna landade på 16,6 Mkr vilket kan jämföras med 2017 då förlusterna låg på 5,1 Mkr. Bolagets omsättning kommer enligt Milena Torciano lyfta i år och under nästa år.

”I år kommer vi ha en ökning av omsättningen med nära tio gånger. Vi började med att erbjuda en gratistjänst, nu handlar det om att kapitalisera på en växande marknad. Det finns en ökande vilja från bolagen och banker att betala för våra tjänster”, säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer