Annons

Guldregn över svensk hjärtmonitor – storsatsar på USA

Nyligen fick det svenska medicinteknikbolaget Coala Life sin hjärtmonitor FDA-godkänd. Nu tar man in 92 miljoner kronor i riskkapital och siktar på en snabbexpansion i USA. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi har bevisat att affärsmodellen fungerar på hemmamarknaden och nu ska vi skala upp internationellt, framför allt i USA”, säger Philip Siberg, vd och medgrundare på Coala Life.

Di Digital når Philip Siberg på en flygplats i USA. Han befinner sig just nu på en turné för att visa upp sin hjärtmonitor ”Coala Heart Monitor” för amerikanska kardiologkliniker i Orlando, Los Angeles, Kansas City och Chicago. 

Coala Lifes hjärtmonitor möjliggör patient- och användarcentrerade hjärtutredningar. Systemet bygger på en klisterfri sensor som patienten bär i sitt vanliga liv och en app med smarta algoritmer.

USA är nästan halva världsmarknaden och vi har mycket kundmöten här.

I februari fick Philip Siberg sin hjärtmonitor godkänd av USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, FDA. Han menar att FDA aktivt driver på införandet av digital hälsa i det amerikanska samhället. Det har bidragit till att den amerikanska marknaden för utredning av hjärtrytmrubbningar uppskattades uppgå till ett värde av 20 miljarder kronor 2017.

Nu plockar Coala Life in 92 miljoner kronor från ett 40-tal svenska institutionella och privata investerare. Kapitalet ska påskynda kommersialiseringen och etablera bolaget på den amerikanska marknaden. 

”USA är nästan halva världsmarknaden och vi har mycket kundmöten här. Affärsmodellen passar bra för USA. Vi vänder oss direkt till privata kardiologkliniker som säljer vår tjänst till sina patienter”, säger han.

I Sverige marknadsförs Coala Lifes produkter både direkt mot konsument och mot vårdgivare. Men i USA är strategin att enbart vända sig till vården och låta dem sköta resten, enligt Philip Siberg.

Läs mer: Svenska hjärtmonitorn FDA-godkänd: ”Jag grät” 

Han grundade Coala Life 2015, ihop med några kollegor. Fram till nyligen hade bolaget tagit in drygt 100 miljoner kronor i riskkapital. 

Bakom den nya finansieringsrundan står ett 40-tal svenska institutionella och privata investerare. Några som nämns är M&A-rådgivaren 20 North Street, den skånska entreprenören Larry Leksell och ledande befattningshavare i bolaget. 

Coala Life beskrivs ofta som en digital pionjär inom hjärtdiagnostik och individcentrerade medicinska innovationer.

”Vi vill göra det möjligt för alla att med lika villkor att kunna följa sitt hjärta för att förutspå och förhindra hjärtsjukdomar. På vägen dit skall vi avlasta vården, bidra till att eliminera vårdköer och generera data som är till gagn för forskningen mot världens främsta folksjukdom”, säger vd Philip Siberg.

Han betonar att över 100 miljoner amerikaner är drabbade av högt blodtryck, en riskfaktor som ökar risken för förmaksflimmer och att drabbas av stroke. Nästan 10 procent av alla amerikaner över 65 år beräknas vara drabbade av förmaksflimmer och ännu fler av andra hjärtrytmrubbningar, många utan att veta om det, menar han.

Strax under 200 vårdgivare är i dag anslutna till Coala Lifes plattform i Sverige och drygt en halv miljon EKG-analyser har genomförts med systemet. Hjärtrytmrubbningar och förmaksflimmer upptäcks och diagnostiseras med EKG.

Bakom Coala Life står en rad ledande entreprenörer och investerare inom life Science-branschen. Styrelsen leds av Liselott Kilaas, tidigare bland annat vd och koncernchef för Aleris. 

Övriga ledamöter är Anders Nyrén, Sören Olofsson, Ebba Fåhraeus och Johanna Öberg. Bolaget har sitt huvudkontor i Stockholm och utvecklingskontor i Uppsala.

Läs mer: Näringslivstopparna satsar 20 nya miljoner på Coala Life 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer