Annons

Guldregn över svenskduons kinesiska miljardbolag

Serieentreprenörerna Joel och Emma Rozada har byggt en självkörande golfbil som just nu rullas ut på bred front i Kina.
Serieentreprenörerna Joel och Emma Rozada har byggt en självkörande golfbil som just nu rullas ut på bred front i Kina. Foto: Jack Mikrut (Di)
Serieentreprenörerna Joel och Emma Rozada gör succé med sin självkörande golfbil i Kina. Bolaget värderas redan till en miljard kronor och har Kinas sökjätte Baidu som delägare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Allt går så mycket snabbare i Kina”, säger Joel Rozada.

Di Digital möter honom och hans fru, tillika affärspartner, Emma Rozada på lyxhotellet Ett Hem i Stockholm. Entreprenörsparet är på blixtvisit för att Emma är en av de nominerade i tävlingen Årets Nybyggare. I hotellets lugna miljöer passar de på att njuta av en kort paus från det annars hektiska kuskandet mellan Göteborg och kinesiska megastäder som Shanghai och Shenzhen.

Joel och Emma träffades när de gick en teknisk designutbildning vid Umeå universitet i mitten av 00-talet. Efter examen flyttade de till Göteborg och startade de it-konsultbolaget Techno Creatives ihop. Bolaget sysselsätter i dag närmare 50 medarbetare på kontoret i centrala Göteborg. Joel är vd, medan Emma är operativ chef. 

Vi har tolv i bruk i dag, men räknar med att ha 3 000 fordon inom ett år.

Techno Creatives jobbar främst med design och teknik inom industrin. Ofta handlar det om sakernas internet (IoT), applikationer för hårdvara, robotik och teknik för självkörning. Några av bolagets kunder är Autoliv, Volkswagen, Volvo och Veoneer.

Men med jämna mellanrum spottar duon även ur sig startups och olika typer av bolagsidéer. Det har hänt hela 19 gånger de senaste 13 åren. 

Läs mer: De utmanar Storytel med knep från Kina 

Emma och Joel är exempelvis två av grundarna bakom bokföringsappen Bokio, som i dag används av 80 000 företag. De står även bakom Yachtdefined, ett navigationsbolag inom båtsektorn.

”Vi sålde Yachtdefined till Navico för cirka 40 miljoner kronor. Hela projektet tog 18 månader, från start till försäljning”, säger den 40-årige entreprenören Joel Rozada.

Sedan kinesiska Geely köpte Volvo Cars 2010 har kinesiska uppdragsgivare och samarbetspartners blivit ett allt viktigare inslag i Göteborgs tekniksektor. Det är något Joel och Emma Rozada har tagit vara på.

Jag tror bolaget är noterat på en av Kinas inhemska börser inom ett par år.

”I början trodde många att kineserna bara ville suga ut vår teknik. Men nu är det tydligt att man satsar på regionen. Geely bygger exempelvis ett slags campus med utbildningscentrum i Lindholmen i Göteborg”, säger Joel Rozada.

Han och Emmas senaste sidoprojekt heter Golden Ridge Robotics och är ett kinesiskt samriskbolag som de startade under 2017. Bolagets första produkt är en självkörande rullstol för vården, men den väntar fortfarande på en klinisk certifiering.

Golden Ridge Robotics första produkt var en självkörande rullstol för vården.
Golden Ridge Robotics första produkt var en självkörande rullstol för vården. Foto: Jack Mikrut

I stället kretsar verksamheten just nu främst kring en slags självkörande golfbil som utvecklats både i Göteborg och i Shenzhen, Kina. Fordonen används för att serva Kinas många stadsparker.

”Det här är en jätteindustri. Det finns redan i dag cirka två miljoner så kallade 'park rovers' i Kinas olika stadsparker. De används ungefär som när vi i Sverige bokar en trampbåt”, förklarar Joel Rozada.

Läs mer: Vinden har vänt – nu kopierar väst Kina  

Just nu fasas bolagets fordon in i de cirka 10 000 kinesiska parker som hyr ut fordon för besökare att ta sig runt i.

I början trodde många att kineserna bara ville suga ut vår teknik.

Fördelarna med Golden Ridge-bilarna är många: 

• De hyrs enkelt genom mobilbetalningstjänster som Alipay och Wechat.
• De är självkörande, men kan även styras av föraren.
• Säkerhetssystemen gör det i nästan omöjligt att krocka med människor, djur eller andra fordon.
• De kan lämnas varsomhelst, och kör sig själva tillbaka till startpunkten. 

”Vi har tolv i bruk i dag, men räknar med att ha 3 000 fordon inom ett år. På tre års sikt tror jag vi har 10 000 fordon bara i Kinas parker”, säger Joel Rozada.

Han nämner att fordonen drar in cirka 1 000 kronor om dagen, vilket innebär att produktionskostnaden på 50 000 kronor per enhet kan räknas hem redan inom ett par månader. 

Gold Ridge Robotics har redan tagit in cirka 100 Mkr i riskkapital. En av investerarna är techjätten Baidu, som ofta beskris som Kinas svar på Google. Joel och Emma Rozada äger i dag 5 procent av bolaget, som de uppger värderas till cirka en miljard kronor.

Nästa finansieringsrunda ligger på cirka 300 Mkr. Sedan kan en börsnotering bli aktuell. 

Läs mer: Voi bekräftar jätterunda – utesluter inte förvärv 

”Jag tror bolaget är noterat på en av Kinas inhemska börser inom ett par år”, säger Joel Rozada.

Vad gör ni om fem år?

”Oj. Vem vet? Men vi ska fortsätta starta bolag inom industrin. Just nu är det mycket fokus på robotik, miljöteknik, transport och energi.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer