Hoppa till innehållet

De får in 375 miljoner till sina begagnade mobiler

Finska Swappie, som säljer begagnade mobiltelefoner på nätet, tar in 375 miljoner kronor i nytt kapital för att expandera i Europa. Bolaget är sedan tidigare etablerat i Sverige.

Sami Marttinen, vd och medgrundare på Swappie.
Sami Marttinen, vd och medgrundare på Swappie.

Den finska startupen Swappie – som köper, reparerar och säljer begagnade Iphone-mobiler – fortsätter sin snabba tillväxtresa.

Mellan 2018 och 2019 fyrdubblade bolaget sin omsättning till drygt 320 miljoner kronor. Bolaget uppger även att man såg en femfaldig ökning av sina nettointäkter i april och maj – mitt under brinnande covid-19-pandemi – jämfört med samma period i fjol.

Bolaget är i dag etablerat i Finland, Sverige, Danmark och Italien. Men Swappie planerar nu att expandera verksamheten till fler länder i Europa som Tyskland, Irland, Portugal och Nederländerna.

För att lyckas med det tar bolaget nu in 375 miljoner kronor, eller 35,8 miljoner euro, i riskkapital. En av investerarna är TESI, en slags finsk motsvarighet till Industrifonden i Sverige. Även befintliga delägare som Lifeline Ventures, Reaktor Ventures och Inventure är med på tåget. 

”Vi tror att det finns en enorm tillväxtmöjlighet för Swappie. Smartphone-marknaden i Europa är värd över 100 miljarder euro, medan använda och renoverade telefoner bara utgör drygt 10 procent av marknaden. Endast en av fyra telefoner säljs i dag på nytt”, säger Tony Nysten, investeringsansvarig på TESI i Finland.

Investerijngen innebär att Swappie nu tagit in totalt närmare 450 Mkr, eller 42,5 miljoner euro, i sina så kallade a- och b-rundor. Även Telia Ventures, med chefen Heikki Mäkijärvi, är sedan tidigare en minoritetsägare i Swappie.

Läs mer: Telia investerar Spotify-miljarder i nya startups 

Swappie grundades 2016 av Sami Marttinen, som är vd, och Jiri Heinonen, som är marknadschef. Visionen var att erbjuda nya telefoner av hög kvalitet till överkomliga priser – och samtidigt värna om miljön. I praktiken handlar det om att köpa in begagnade Iphones, renovera dem med hjälp av den senaste tekniken och sedan sälja dem i en egen nätbutik direkt till kund med en 12-månaders garanti.

”I takt med att konsumenterna blir mer medvetna om hur stor miljöpåverkan deras inköp har, förväntar vi oss att se en mycket större efterfrågan på högkvalitativa, renoverade smarta telefoner. Eftersom vi renoverar varje enhet själva, i vår egen fabrik, kontrollerar vi hela värdekedjan. Det innebär att vi kan leverera telefoner av högsta kvalitet, med garanti, till ett mycket lägre pris jämfört med en ny telefon”, säger Sami Marttinen.

Bolagets huvudkontor ligger i Helsingfors och där har Swappie även en egen renoveringsfabrik. Swappie uppger sig ha över 260 anställda från 31 olika länder. Under de kommande 12 månaderna planerar man att anställa ytterligare 400 personer över hela Europa.

Läs mer: Säljer begagnade mobiler för hundratals miljoner – lyfter i krisen

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera