Hoppa till innehållet

Guldregn över Umeås hetaste videostartup – förbereder börsnotering

Video-mjukvarubolaget Codemill, ett av Umeås hetaste startupföretag, tar in 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att öppna kontor i Los Angeles, London och Japan och förbereda en börsintroduktion. 

Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.
Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.Foto: Mikael Hansson

Bakom Codemill står Johanna Björklund, känd som en av de främsta eldsjälarna i Umeås startupsektor. Hon startade Codemill 2008 som ett konsultbolag inom digital videobehandling. Sedan dess har bolaget vuxit snabbt, under lönsamhet. Under 2018 var omsättningen 47 miljoner kronor och vinsten 3,7 Mkr.

Läs mer: Johanna Björklunds Smartvideo tar in 9 miljoner

De senaste åren har Codemill ställt om verksamheten, dragit ner på konsultuppdragen och satsat på att utveckla egen mjukvara. 

”Vi har redan många tunga ramavtal med våra kunder. Nu ska vi dra nytta av dem och fortsätta utveckla vår mjukvaruprodukt”, säger Johanna Björklund, grundare och teknikchef på Codemill. 

Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild.

För att skala upp tar bolaget nu in 20 Mkr i riskkapital från en från ett par entreprenörer och affärsänglar. Man tar även in 10 Mkr i lån från Almi och Norrlandsfonden.

”Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan”, säger Johanna Björklund.

Hjärtat i Codemills mjukvara heter Accurate Video och är ett molnbaserat videoverktyg som säljs som en prenumerationstjänst, enligt en så kallad ”SaaS-modell”. Codemill utvecklar hela tiden nya verktyg och funktioner för att förbättra produkten. 

”Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild. Vår adaptiva mjukvara är perfekt för distribuerade team. Fler personer kan jobba samtidigt och växla mellan högupplöst och lågupplöst läge”, förklarar Johanna Björklund.

Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan.

De närmaste två åren väntas Codemill vända till förlust. Men tillväxten spås bli stark. Bolagets årliga tillväxt har varit 23 procent i snitt de senaste fem åren, och ambitionen är att fortsätta växa i hög takt även kommande år.

Codemills mjukvara.
Codemills mjukvara.

Vad för slags medarbetare söker ni?

”Vi söker en finanschef, en vice vd och en säljchef. Vidare vill vi anställa både seniora och juniora utvecklare och personer inom user experience (UX), samt fler internationella säljare placerade i USA, England eller Sverige”, säger Johanna Björklund.

Ni förbereder en börsnotering, var och när ska den ske?

”Förberedelserna för en börsnotering påbörjas i slutet av året. Vi siktar på Nasdaq First North Growth Market.”

Läs mer: Johanna Björklund en av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer 2018

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera