Annons

Guldregn över Umeås hetaste videostartup – förbereder börsnotering

Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef.
Från vänster: Rickard Lönneborg, vd och grundare, Niklas Jansson, ordförande, Johanna Björklund, vd och teknikchef. Foto: Mikael Hansson
Video-mjukvarubolaget Codemill, ett av Umeås hetaste startupföretag, tar in 30 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att öppna kontor i Los Angeles, London och Japan och förbereda en börsintroduktion. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bakom Codemill står Johanna Björklund, känd som en av de främsta eldsjälarna i Umeås startupsektor. Hon startade Codemill 2008 som ett konsultbolag inom digital videobehandling. Sedan dess har bolaget vuxit snabbt, under lönsamhet. Under 2018 var omsättningen 47 miljoner kronor och vinsten 3,7 Mkr.

Läs mer: Johanna Björklunds Smartvideo tar in 9 miljoner

De senaste åren har Codemill ställt om verksamheten, dragit ner på konsultuppdragen och satsat på att utveckla egen mjukvara. 

”Vi har redan många tunga ramavtal med våra kunder. Nu ska vi dra nytta av dem och fortsätta utveckla vår mjukvaruprodukt”, säger Johanna Björklund, grundare och teknikchef på Codemill. 

Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild.

För att skala upp tar bolaget nu in 20 Mkr i riskkapital från en från ett par entreprenörer och affärsänglar. Man tar även in 10 Mkr i lån från Almi och Norrlandsfonden.

”Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan”, säger Johanna Björklund.

Hjärtat i Codemills mjukvara heter Accurate Video och är ett molnbaserat videoverktyg som säljs som en prenumerationstjänst, enligt en så kallad ”SaaS-modell”. Codemill utvecklar hela tiden nya verktyg och funktioner för att förbättra produkten. 

”Film- och tv-bolag har ofta medarbetare över hela världen som behöver jobba samtidigt med att klippa och bearbeta rörlig bild. Vår adaptiva mjukvara är perfekt för distribuerade team. Fler personer kan jobba samtidigt och växla mellan högupplöst och lågupplöst läge”, förklarar Johanna Björklund.

Vi ska öka antalet anställda från 60 till 80 i år och öppna säljkontor i Los Angeles, London och Japan.

De närmaste två åren väntas Codemill vända till förlust. Men tillväxten spås bli stark. Bolagets årliga tillväxt har varit 23 procent i snitt de senaste fem åren, och ambitionen är att fortsätta växa i hög takt även kommande år.

Codemills mjukvara.
Codemills mjukvara.

Vad för slags medarbetare söker ni?

”Vi söker en finanschef, en vice vd och en säljchef. Vidare vill vi anställa både seniora och juniora utvecklare och personer inom user experience (UX), samt fler internationella säljare placerade i USA, England eller Sverige”, säger Johanna Björklund.

Ni förbereder en börsnotering, var och när ska den ske?

”Förberedelserna för en börsnotering påbörjas i slutet av året. Vi siktar på Nasdaq First North Growth Market.”

Läs mer: Johanna Björklund en av tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer 2018

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer