Annons

Guldregn över deras ”Swish för utlandsbetalningar”

Teamet på Transfer Galaxy. Från vänster: Khalid Qassim, vd Yosef Mohamed, Mustafa Ibrahim, Ali Mohamed och Abdirahman Ahmed.
Teamet på Transfer Galaxy. Från vänster: Khalid Qassim, vd Yosef Mohamed, Mustafa Ibrahim, Ali Mohamed och Abdirahman Ahmed. Foto: Pressbild
Vivallas stolthet Transfer Galaxy fortsätter att växa med sitt ”Swish för utlandsbetalningar”. Nu tar bolaget in 30 miljoner kronor i riskkapital för att finansiera sin fortsatta expansion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det har gått cirka tre år sedan entreprenörerna Yosef Mohamed och Khalid Qassim lade grunden till det mobila betalbolaget Transfer Galaxy i Vivalla, utanför Örebro. De två har sina rötter i Somalia och skickade ofta pengar till släktingar i hemlandet genom ett lokalt ombud i en kiosk. Och de retade sig på hur dyrt det hela var.

”Jag sa till Yosef att man borde skapa ett Swish för de här överföringarna”, berättade Khalid Qassim för Di Digital i en intervju från 2016.

Då, i september 2016, hade bolaget just tagit in runt två miljoner kronor i riskkapital från bland annat Backing Minds (NTL). Man hade fått ett första tillstånd från Finansinspektionen, lockat 600 återkommande kunder och hjälpt till med överföringar på cirka 14 miljoner kronor.

Jag tror att det här bolaget kommer att värderas till över en miljard kronor i framtiden.

Läs mer: Grundaren: ”Jag och pappa skickar pengar till en föräldralös släkting varje månad” 

Sedan dess har bolaget vuxit snabbt. I fjol fick man ännu ett tillstånd från Finansinspektionen – denna gång för att skicka pengar från hela Europa. Och fram till i dag har man hjälpt kunder överföra uppemot 200 Mkr till utlandet via mobil eller dator.

Nu tar bolaget in 30 miljoner från de befintliga ägarna Backing Minds samt investmentbolaget Alfvén & Didrikson (NTL). Pengarna ska användas för att fortsätta expandera tjänsten internationellt.

Från vänster: Yosef Mohamed, vd och medgrundare på Transfer Galaxy, Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson, Khalid Qassim, medgrundare på Transfer Galaxy och Susanne Najafi, medgrundare Backing Minds.
Från vänster: Yosef Mohamed, vd och medgrundare på Transfer Galaxy, Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson, Khalid Qassim, medgrundare på Transfer Galaxy och Susanne Najafi, medgrundare Backing Minds.

Transfer Galaxy (NTL) skickar redan i dag pengar från 25 länder i Europa. Hittills har de flesta av kunderna genererats genom personliga rekommendationer. Men nu ska man öka sin närvaro genom att rekrytera personal i andra länder.

”Vi vill bli ett globalt bolag och Vivallas största arbetsgivare", säger vd Yosef Mohamed.

Backing Minds ena grundare Susanne Najafi beskriver Transfer Galaxy som ett av de snabbast växande bolagen hon sett i Sverige.

Transfer Galaxy kontaktade över hundra investerare i början utan att knappt få till ett möte.

”Man växer fortfarande med tvåsiffriga procenttal varje månad. Jag tror att det här bolaget kommer att värderas till över en miljard kronor i framtiden”, säger hon.

Miriam Grut Norrby, partner på Alfvén & Didrikson, menar att tjänsten även kan bidra till ett mer effektivt bistånd.

”Att ge fler människor möjlighet att skicka och ta emot pengar på ett snabbt, säkert och helt digitalt sätt hjälper inte bara användare att spara pengar utan kan även bidra till minskad korruption och mer effektivt bistånd”, säger hon. 

Idag är Transfer Galaxy en uppmärksammad framgångssaga i techsektorn. Men enligt Susanne Najafi hade grundarna till en början mycket svårt att hitta investerare.

”Transfer Galaxy kontaktade över hundra investerare i början utan att knappt få till ett möte. Vi hittade dem genom att identifiera förbisedda målgrupper och leta efter intressanta bolag. Vi ville investera i ett bolag som jobbade med att lösa detta problem. Många invandrargrupper upplevde ju det som dyrt och krångligt att skicka pengar till hemlandet”, berättar hon. 

Enligt Transfer Galaxy skickas cirka 605 miljarder dollar hem till nära och kära i hemlandet varje år. 

Läs mer: Susanne Najafi: ”Det handlar om avkastning – inte välgörenhet” 

Till skillnad från aktörer som till exempel Transfer Wise säger sig bolaget rikta sig till de nära två miljarder människor som saknar tillgång till en traditionell bank och istället använder mobilen för att spara pengar och genomföra betalningar. 

”I exempelvis Somalia, grundarnas hemland, använder 73 procent mobile money, vilket kan jämföras med de 15 procent av befolkningen som har en traditionell bank”, skriver bolaget i sitt pressmeddelande.

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer