Annons

Guldregnet: Spotifys grundare håvade in hundratals miljoner

Foto: David Paul Morris
Förra året blev ett succéår för Spotifys grundare Daniel Ek. Förutom ett ersättningslyft på över 3 600 procent steg hans kapitalinkomster kraftigt.  Di Digital har kartlagt hur mycket guld Spotifygrundaren har kunnat tälja på streamingbolaget.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

2018 blev ett lyckosamt år för streamingjätten Spotifys medgrundare och vd Daniel Ek.

I april förra året noterades musiktjänsten på New York-börsen och nådde ett börsvärde på flera hundra miljarder kronor. Det gjorde också att Rågsvedssonens inkomster ökade markant.

Under 2018 tjänade Daniel Ek drygt 134 miljoner kronor i förvärvsinkomst. Dessutom drog Spotifygrundaren in 206 Mkr på sitt överskott av kapital. 

Den slutliga skatten landade därmed på 135,8 Mkr, det visar Daniel Eks nyligen registrerade skatteuppgifter för förra året som Di Digital tagit del av.

Spotifygrundarens inkomster har stigit avsevärt sedan 2017. Då hade Daniel Ek en förvärvsinkomst på 3,6 Mkr och ett överskott av kapital på 12,3 Mkr.

Trots inkomsterna i hundramiljonersklassen redovisar Spotify i sin årsredovisning för 2018 att Daniel Ek inte får någon lön av bolaget. I februari förra året fick han i stället en bonus på en miljon dollar, motsvarande 9,4 Mkr.

Läs mer: Daniel Eks nya lön: 0 kronor 

I stället utgörs de 134 miljonerna i överskott av tjänst troligtvis av aktieoptioner som Daniel Ek tilldelats under 2018. Enligt årsredovisningen har Daniel Ek fått optioner värda cirka 14 miljoner dollar, motsvarande 132 Mkr.

”Generellt delar vi inte information om Daniels inkomster utöver hans offentliga dokument. Men för att klargöra, det som finns i hans beskattningsutdrag utgörs av inkomst från Spotify som anges i våra tidigare offentliga dokument. Dessa har också rapporterats av Spotify till Skatteverket liksom Daniels privata investeringar genom hans ägarbolag och kapitaltillgångar”, skriver bolagets kommunikationschef Dustee Jenkins, som inte vill ge några ytterligare kommentarer kring Daniel Eks finanser.

Både Daniel Ek och medgrundaren Martin Lorentzon sålde aktier för miljardbelopp efter Spotifys notering och enligt Forbes har Daniel Ek en förmögenhet på 2,4 miljarder dollar, motsvarande 22,7 miljarder kronor. 

Sedan noteringen på New York-börsen i april förra året har Spotifys aktie stigit till som högst drygt 192 dollar, motsvarande drygt 1 800 kronor, och sjunkit till som lägst drygt 106 dollar, motsvarande drygt 1 000 kronor. 

Det var i december 2018 som aktiens lägstanivå inföll. Sedan dess har Spotifyaktien hämtat sig och handlas nu på dryga 150 dollar, motsvarande 1 415 kronor.

Läs mer: Spotify-miljardären köpte hus för 65 miljoner – nu vill han riva det 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer