Hoppa till innehållet

Gustaf Alströmer lämnar Airbnb för Y Combinator

Efter fyra år som tillväxtchef på Airbnb blir svensken Gustaf Alströmer partner på heltid i den prestigefyllda acceleratorn Y Combinator.

Gustaf Alströmer flyttade till Silicon Valley för tio år sedan och har slutit cirkeln med att vara tillbaka där han började – på acceleratorn Y Combinator som han själv deltog i 2007.
Gustaf Alströmer flyttade till Silicon Valley för tio år sedan och har slutit cirkeln med att vara tillbaka där han började – på acceleratorn Y Combinator som han själv deltog i 2007.Bild: Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital/Silicon Valley) Det är morgon och i princip tomt i Y Combinators lokaler i Mountain View, Kalifornien. Om några timmar kommer den stora salen att fyllas med några av de 130 startupbolagen som ingår i den här omgången av acceleratorprogrammet. 

Gustaf Alströmer tillträdde sin nya tjänst som partner när programmet drog igång för ett par veckor sedan. Han var själv med i Y Combinator för tio år sedan, vilket var starten på hans egen Silicon Valley-resa. Cirkeln är sluten.

Under de tio åren har han deltagit i Y Combinators alumniverksamhet och säger att acceleratorns kultur har bevarats, men att mycket annat har ändrats.

”Det vi jobbar mycket med är hur vi kan skala upp Y Combinator för att sprida innovation i världen. Sedan har själva programmet breddats mycket också, med större bolag som tar sig an globala problem som energi och jobb”, säger Gustaf Alströmer.  

Han menar att han egentligen inte hade några planer på att lämna Airbnb, men efter en omgång som gästande partner på Y Combinator under våren kunde han inte tacka nej till möjligheten att göra det på heltid.

”Det känns jättespännande. Som att jag tittar upp för första gången på fyra år och ser en massa annat som inte bara har med tillväxt att göra”, säger Gustaf Alströmer.

Foto: Miriam Olsson Jeffery

Gustaf Alströmer står i den stora salen i Y Combinators lokaler i Mountain View, Kalifornien. Bolagen som är med i acceleratorprogrammet sitter inte här och jobbar på heltid, men varje tisdag och torsdag samlas de i olika grupper för att jobba ihop, ha en gemensam middag och träffa sina mentorer. 

Läs också: Svensk Silicon Valley-profil blir partner i Y Combinator 

Under de senaste tio åren har han jobbat med och sålt den startup han deltog med i Y Combinator, jobbat på walkie talkie-bolaget Voxer och sedan på Airbnb.

”Vi var tre i tillväxtteamet på Airbnb när jag började. När jag lämnade nu var vi 150 personer”, säger Gustaf Alströmer.

Han säger att Airbnb var som ett nytt bolag för varje år han jobbade där för att det växte så snabbt. 

”Airbnb har en fantastisk kultur och det var svårt att lämna, men jag lämnade över tillväxtdelen i trygga händer”, säger han.

I sin nya roll som partner på Y Combinator har han, tillsammans med en av sina tio kollegor, bland annat ansvar för en grupp med 25 bolag. Det innebär att han är mentor och tillgänglig för så kallade ”office hours”, där entreprenörerna kan boka tid varje vecka för att få råd och stöd. 

Programmet går av stapeln två gånger om året, i tre månader, och utöver det är det två andra perioder som är intensiva på Y Combinator – nämligen när alla ansökningar ska läsas.

Läs också: Getaccept efter Y Combinator: ”Det är högt tryck från investerare” 

Till förra omgången sökte över 7 000 startups. Av dem kom runt 300 bolag till intervju och strax över 100 fick en plats. 50 procent av bolagen kom från andra länder än USA, främst från Kanada, Europa och Indien, men också från Sydafrika och Sydamerika.

Y Combinator investerar 120 000 dollar i varje bolag, motsvarande drygt en miljon svenska kronor, för 7 procent i ägarandel. Enligt acceleratorn är bolagen i dess portfolio värda runt 80 miljarder dollar. Några av de mer kända är Airbnb, Dropbox och Stripe.

Gustaf Alströmer säger att det kommer in en hel del ansökningar från svenska bolag och uppmanar dem att fortsätta försöka. Totalt har fem svenskar bolag deltagit i Y Combinator sedan det startade 2005.

”Det viktigaste är att man bygger något som folk vill ha, men utöver det är det svårt för att oss utvärdera idéer på ett tidigt stadium. Det handlar mer om att värdera grundarna och det blir ofta ganska tydligt hur fokuserade de är på att genomföra idén”, säger Gustaf Alströmer.

Läs också: ”Det känns lite som i serien Silicon Valley” – Y Combinator från insidan 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera