Annons

H&M-familjen investerar när Astra Zeneca-avknoppning tar in 30 miljoner

Ondosis vd Martin Olovsson och bolagets produkt.
Ondosis vd Martin Olovsson och bolagets produkt. Foto: Press.
Svenska Ondosis ska förenkla doseringen av medicin med hjälp av ny teknik. Nu tar de in 30 miljoner kronor i nytt kapital – från bland annat H&M-familjens DIG Investment. ”Det här är ett första steg i en trestegsraket som vi planerar skall landa i en börsnotering”, säger vd:n Martin Olovsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ondosis startades 2017 som en avknoppning hos läkemedelsjätten Astra Zeneca. I dag är det Göteborgsbaserade bolaget fristående och utvecklar lösningar för personlig dosering av mediciner. 

”I grunden är Ondosis en medicinteknik plattform, där läkemedel kombineras med teknik. Med vår enhet kan vi individanpassa läkemedel”, säger vd:n Martin Olovsson.

”Ondosis one” är en handhållen enhet för att dosera medicin. Enheten fylls med små korn av medicinens aktiva substans. Då medicinen inte är bunden i tablettform kan doseringen anpassas från gång till gång. Med den tillhörande teknikplattformen ska doseringen bli lättare och mer följsam för användaren, enligt vd:n Martin Olovsson.

”Det vi kan göra med 'Ondosis one' är att styra doseringen. Till exempel att man bara kan ta en eller två doser per dag eller att bara den som har pinkoden till enheten kommer åt medicinen. På det viset kan man hantera mediciner som har en potential att felanvändas”, säger han.

'Ondosis one' som bolaget utvecklat för att underlätta dosering av medicin.
'Ondosis one' som bolaget utvecklat för att underlätta dosering av medicin.

Nyligen skrev Ondosis ett avtal med det globala hälsoföretaget Tiefenbacher Group för att kunna utveckla produkten för den kommersiella marknaden.

”När man utvecklar ny teknik så är ju 'proof of concept' att man har kommersiellt intresse och helst tidiga affärer. Det är för oss ett tydligt avtal där de ansvarar för att ta produkten till marknaden för oss, dela utvecklingen finansiellt och även säkerställa kommersialisering. Som kommer att ge oss intäkter när den når marknaden”, säger Martin Olovsson.

Nu har Ondosis tagit in 30 miljoner kronor från sina existerande ägare och DIG Investment, som förvaltar delar av H&M-familjen Perssons förmögenhet. 

”Pengarna innebär att vi kan driva vår tillväxtagenda fullt ut. För att kunna uppfylla våra skyldigheter i det kommersiella avtalet och utvecklingsavtalet med Tiefenbacher behöver vi pengarna. Det här gör att vi kan bygga team och vi kan accelerera produktutveckling till nästa nivå”, säger han.

Ondosis har sedan tidigare tagit in runt 70 Mkr i externt kapital och på ägarlistan finns till exempel Astra Zeneca och statliga GU Ventures, med kopplingar till Göteborgs universitet.

Ondosis vd och medgrundare Martin Olovsson.
Ondosis vd och medgrundare Martin Olovsson.

Med partnerskapet och det nya pengatillskottet kommer företaget, initialt, att fokusera på att utveckla en kombination av adhd-medicinering för ”Ondosis one” till den amerikanska marknaden. Förhoppningen är att kunna skicka in en ansökan till USA:s läkemedelsmyndighet FDA i slutet av 2020. 

Men det finns planer på att utöka med fler samarbeten.

”Vi kommer ha fler samarbeten och vi har diskussioner med ett antal av de större läkemedelsbolagen, men det är ganska långa cykler innan det finns ett avtal”, säger Martin Olovsson och fortsätter:

”Vi siktar på att nästa år ta in ytterligare pengar. Det här är ett första steg i en trestegsraket som vi planerar skall landa i en börsnotering”, säger han

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer