Annons

Hackare använder coronakartor för att lura oroliga

Foto: Gustav Sjöholm/TT
Corona är inte det enda virus som sprids just nu. Hackare har börjat använda människors rädsla för att infektera datorer. Vägen in? Coronakartor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Folk i hela världen följer just nu coronaepidemins utbredning. Flera organisationer listar dagligen den globala spridningen i form av kartor och grafik.

Det är den rädslan – och viljan att hålla sig uppdaterad – som hackare nu drar nytta av.

Det säger Shai Alfasi från Reason Labs, ett säkerhetsföretag, enligt sajten The Next Web.

Enligt honom designar hackers sidor som uppmanar användare att ladda ned mjukvara för att hålla sig uppdaterade – svårare än så är det inte.

Viruset som Shai Alfasi har hittat verkar hittills bara påverka Windows-datorer.

Till TNW säger han också att den skadliga koden har sitt ursprung i det tidigare omskrivna ”AZORult”-viruset, som blev känt 2016. Mjukvaran kan, enligt sidan, installera ett hemligt administratörskonto på användarens dator.

Tidigare den här månaden skrev säkerhetsbolaget Check Point att coronavirus-relaterade sidor var 50 procent mer troliga som spridare av skadlig kod.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer