Annons

Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna

Elon Musk, grundare och vd på Tesla.
Elon Musk, grundare och vd på Tesla. Foto: TT AP Bloomberg
En hackare har tagit sig in i Teslas servrar och använt dem för att bryta bitcoin. Incidenten är den senaste av en lång rad liknande attacker, skriver tidningen Fortune. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

En oidentifierad hackare uppges ha gjort intrång i Teslas molnkonto och använt serverkapaciteten till att bryta kryptovalutan bitcoin. Det skriver det ansedda ekonomimagasinet Fortune med hänvisning till säkerhetsexperter. Intrånget kan även ha exponerat upphovsrättsligt skyddad information om Teslas elbilstillverkning.  

Det var uppenbart att någon annan hade påbörjat bitcoinbrytning i denna speciella Tesla-miljö.

Säkerhetsexperterna, som jobbar för det nystartade it-säkerhetsbolaget Redlock, uppger att de upptäckte intrånget förra månaden då de undersökte vem som lämnade hemliga inloggningsuppgifter om ett konto på Amazons molnbolag Amazon Web Services (AWS) ute på det publika internet. Nu visar det sig att bolaget bakom AWS-kontot är Tesla, enligt dem.

Läs mer: Bitcoin rusar igen — upp över 80 procent 

"Vi var inte först med att hitta dit. Det var uppenbart att någon annan hade påbörjat bitcoinbrytning i denna speciella Tesla-miljö”, säger Redlocks vd Varun Badhwar till Fortune.

När Tesla fick reda på intrånget löste de problemet på ett par dagar, enligt Badhwar.

Incidenten är den senaste av en lång rad liknande attacker, där serverkapacitet tas som gisslan för att bryta bitcoin och andra kryptovalutor.

Härom veckan kunde Di Digital rapportera att tusentals hemsidor världen över som ska ha drabbats av så kallade kryptogrävare. Sajterna till Polisen, Lunds universitet, Moderaterna och en rad kommuner kan ha utsatts för attacken.

Läs mer: Svenska sajter kan ha utsatts för kryptohack

Hackarna använde sig i det fallet av ett populärt pluginprogram till datorer kallat Browsealoud. Det gör att besökare på hemsidorna omedvetet hjälper till att bryta en digital valuta vid namn Monero, som liknar Bitcoin.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer