Annons

Hajpat klockbolag tror på ny chans efter konkursen

Pål Borge medgrundare till bolaget Amina, som tillverkar den uppkopplade klockan Kronaby.
Pål Borge medgrundare till bolaget Amina, som tillverkar den uppkopplade klockan Kronaby. Foto: Jack Mikrut
Malmöbolaget Anima, som skulle ta upp kampen med Apple om uppkopplade klockor, begärs i konkurs. Bolaget har ett 60-tal anställda, men vd:n Pål Borge tror på en omstart.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Strax före jul stod det plötsligt klart att de kinesiska ägarna inte tänkte skjuta till redan utlovade pengar för att täcka 2019 års kostnader. Enligt vd Pål Borge räckte tiden då inte till för att rädda bolaget och konkursen var ett faktum. 

Det var inte svag försäljning utan ett uteblivet kapitaltillskott som fällde Anima, den Malmöbaserade utvecklaren av digitala smarta klockor.

Försäljningen under 2018 ökade med mer än 40 procent, från 37 miljoner kronor året före, samtidigt som de löpande kostnaderna sänktes, uppger Animas vd Pål Borge till Di Digital.

"Vi var förhållandevis nära break even och var inne i budgetdiskussioner för 2019 när vår majoritetsägare ganska nyligen meddelade att de ändrat strategi och vill skapa större fokus kring sitt ursprungliga kompetensområde med komponenttillverkning", säger Pål Borge.

Han berättar att ledningen jobbat utifrån en femårsplan som byggt på finansiering från huvudägaren, den kinesiska elektroniktillverkaren Goertek, sedan starten för tre år sedan.

Läs mer: Hajpade klockföretaget begärs i konkurs 

Hittills har det kommit in mellan 35 och 40 miljoner dollar (motsvarande 320-365 miljoner svenska kronor) i ägarkapital. Planen var att Goertek skulle skjuta till ytterligare ett ensiffrigt miljonbelopp i dollar för att täcka kostnaderna under 2019.

"Strypningen av kapitaltillskotten har kommit med väldigt kort varsel och gett oss begränsad tid att kunna hitta nya investerare, vilket gjorde att vi till slut inte kunde undvika konkurs. Allt har skett de senaste veckorna."

Bolaget hade vid konkursen ett 60-tal anställda, omkring hälften ingenjörer med bakgrund från bland annat Sony Mobile och andra hälften inom bland annat marknadsföring och försäljning.

Pål Borge har dock inte gett upp hoppet. I Anima finns förutom det digitala klockvarumärket Kronaby även en bred kunskap om sakernas internet. En stor del av kapitalet har gått till att utveckla en teknisk plattform där digitala klockor bara är den första tillämpningen.

"Det var målet när vi startade Anima att jobba med uppkopplade prylar på en rad olika områden. Vi har en plattform och klar och en business som bör intressera många, så det är vår ambition att tillsammans med konkursförvaltaren hitta en lösning. Vi jobbar redan med några intressenter och är försiktigt optimistiska att vi ska lösa detta. Men tiden har varit för kort för att genomföra någon form av affär", säger Pål Borge.

Artikeln är skriven av Dagens industris och HD Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer