Annons

Hajpat Wework slår upp portarna i Stockholm

Weworks reception på plan 6 i Urban Escape på Malmskillnadsgatan 32.
Weworks reception på plan 6 i Urban Escape på Malmskillnadsgatan 32. Foto: Oskar Omne
Wework värderas dubbelt så högt som Spotify och bränner tiotals miljarder kronor om året. Nu slår coworkingjätten upp portarna i Stockholm City – och lovar fler etableringar inom kort.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inte sedan Uber och Airbnb har ett startupbolag orsakat så mycket debatt som Wework. Den amerikanska coworkingjätten värderas till cirka 440 miljarder kronor, en nivå som motsvarar en och en halv Ericsson eller två Spotify. Trots en hissnande förlust på 18 miljarder kronor i fjol fortsätter japanska Softbank att ösa kapital över bolaget.

Den ansträngda värderingen har fått belackarna att ifrågasätta om Weworks planerade börsnotering verkligen kan bli av senare i år. Ubers knackiga börsdebut i början av maj späder på oron. Affärsidén är ju varken unik eller svår att kopiera. Wework tecknar avtal med fastighetsägare och hyr ut ytorna på korta kontrakt till unga entreprenörsbolag.

Läs mer: Fastighetsjätten: ”Wework kan detta bättre än vi” 

I Berlin aviserade vi nyligen vårt tolfte kontor, i London har vi snart 50 kontor.

Men i Stockholm spär snacket bara på hajpen. När Dagens industri, som första tidning, får besöka Weworks lokaler i Urban Escape är luften full av förväntan. Spotify, EQT, At Six och Tak har redan flyttat in i området kring Brunkebergstorg. Microsoft är på ingång. Weworks ”grand opening” ses av många som en en slutgiltig bekräftelse på att Stockholm fått ett techkluster mitt i city.

Dragning i sällskapsrummet på plan 14. Utanför skymtas takterrassen.
Dragning i sällskapsrummet på plan 14. Utanför skymtas takterrassen. Foto: Oskar Omne

Unga techentreprenörer köar för att registrera sig i Weworks reception på plan 6, intill co-workingytor och ett kafé. De växlar mellan svenska och engelska, berättar om sina affärsidéer och skvallrar om några av de bolag som redan flyttat in. Enligt ryktet har betaljätten Klarna placerat ett hemligt team längre upp i bygganden.

”Vi samarbetar med techhubbar som Sting och Sup46 för att skapa ett det bästa möjliga nätverken för entreprenörer i Stockholm”, säger Weworks Nordenchef Wybo Wijnbergen.

Weworks entré på Malmskillnadsgatan 32, hyresgästen Hanna Karolina Johansson på Revolut, samt flyttlådorna dagen efter premiären.
Weworks entré på Malmskillnadsgatan 32, hyresgästen Hanna Karolina Johansson på Revolut, samt flyttlådorna dagen efter premiären.

Några våningar upp har Hanna Karolina Johansson, community manager på fintechbolaget Revolut, just flyttat in i ett ”private office”. Det lilla skrivbordet kompenseras men en fantastisk utsikt över Sergels torg.

”Jag kommer nog bara sitta här halva tiden”, säger hon.

Resten av tiden kan hon jobba med sin laptop i andra öppna ytor. Eller varför inte sitta utomhus, på takterrassen på plan 14? I sällskapsrummet på samma våningsplan hålls öppna evenemang flera gånger per vecka. Kaffet i pentryt är gratis - liksom folkölen som serveras på fat.

”Vi ska nätverka. Många av våra kunder sitter ju här”, säger hon. 

Behöver hon åka på kundmöte till Paris, London eller Berlin kan hon jobba där. Wework har kontor i över 100 städer. Varför inte boka ett konferensrum i förväg via Wework-appen?

Enligt Weworks Nordenchef förs redan nu diskussioner för att skala upp verksamheten i Stockholm ytterligare.

”Vi brukar ha flera enheter i varje stad. I Berlin aviserade vi nyligen vårt tolfte kontor, i London har vi snart 50 kontor”, säger han. 

Läs mer: Fastighetsjätten: ”Wework kan detta bättre än vi” 

Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter.
Mats Hederos, vd för AMF Fastigheter. Foto: Amanda Lindgren
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer