Annons

Hälsingebolaget ger robotarna flinka fingrar – ABB blir delägare

Industrijätten ABB och Almi Invest investerar 20 miljoner kronor i de svenska robotspecialisterna Mtek, som är baserade i den lilla orten Alfta i Hälsingland. ”Nu bygger vi ett robotcenter i skogarna”, säger Mattias Andersson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det svenska robotikbolaget Mtek Industry har specialiserat sig på att ta fram mjukvara och robotlösningar för industriföretag som monterar elektronik och gör finmekaniska detaljer.

Nu tar bolaget – som är baserade i den lilla orten Alfta i Hälsingland – in 20 miljoner kronor från ABB:s riskkapitalgren ABB Technology Ventures och det statliga riskkapitalbolaget Almi Invest. 

”Vi gör så att robotarna kan montera komponenter billigare än mänsklig personal kan göra. Syftet är att kunna återföra produktion till högkostnadsländer, som Sverige”, säger Mattias Andersson, som är vd och grundare av Mtek.

Redan 2017 inledde Mtek – som i dag är ett mjukvarubolag men som började som ett konsultbolag – och ABB ett samarbete kring det industrijättens tvåarmade och samarbetande robot Yumi.

”Vi lägger på vår mjukvara och metoder på Yumi. Jag brukar säga att vi trimmar och industrianpassar den. Det handlar mycket om produktionsteknik”, säger Mattias Andersson.

Bolagets kunder finns runtom i världen uppger Mattias Andersson. En av dem är Nokia.

”Våra kunder är primärt stora industriföretag som vill digitalisera på riktigt”, säger han.

Läs mer: Svenska robotbyggare får 24 miljoner från EU 

Hela kommunen ryms på sittplatserna i Globen.

Mellan 2017 och 2018 tog Mtek ett rejält finansiellt språng. Omsättningen steg då från 9 till 20 Mkr med ett litet plusresultat båda åren. 

För Mtek är målet nu att expandera till fler marknader och ytterligare öka försäljningen.

”Vi har för avsikt att växa ännu snabbare än vi gjort de senaste åren. Både 2017 och 2018 har vi lagt mycket resurser på utvecklingen. Nu börjar vi egentligen leveranserna”, säger Mattias Andersson.

Men planen är att bli kvar i Alfta i Hälsingland.

”Jag har jobbat i 68 länder, men det är alltid skönt att kunna komma hem. Hela kommunen ryms på sittplatserna i Globen men det finns väldigt många högteknologiska bolag och mycket industri här. Nu bygger vi ett robotcenter i skogarna”, säger Mattias Andersson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer