Annons

Hälsotest-bolag söker kapital för expansion

Werlabs vill ta in 30 Mkr för att expandera.
Werlabs vill ta in 30 Mkr för att expandera. Foto: Werlabs/AP
Werlabs vill ta den förebyggande vården och lägga den i dina händer. Från att ha analyserat svenskarnas blod vill bolaget nu ta in 30 Mkr för geografisk expansion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolaget Werlabs använder den existerande infrastrukturen inom vården för att analysera ditt blod. För en dryg tusenlapp kan användaren ta ett blodprov på den lokala vårdcentralen och inom ett dygn få närmare 30 hälsovärden och en läkarkommentar på nätet.

”Det här leder till att man tar ett ökat ansvar för sin kropp. Det är klart att man inte kan utesluta läkare och göra allting själv men man kan sätta sin in mer i sin kropp och försöka jobba förebyggande. Om man exempelvis upptäcker att man ligger i riskzonen och förstår sina hälsovärden så är sannolikheten större att man själv kommer att göra någonting åt det”, säger Werlabs styrelseordförande Simon Reinius, som annars är vd över fondbolaget OPM.

32 olika hälsovärden kan man få hos Werlabs. Foto: Werlabs

En analys av 32 hälsovärden kan Werlabs erbjuda sina kunder. Foto: Werlabs

I somras tog Werlabs in 4 Mkr av bland andra privatinvesteraren Oscar Sahlén och riskkapitalbolaget 3TInvest och planerar nu att ta in ytterligare 30 Mkr i början av 2016 för att kunna lansera sin tjänst utomlands. Bolaget håller redan på att lansera i Norge men tittar också på länder som Tyskland och England.

Stockholmsbaserade Werlabs grundades 2013 av Rickard Lagerqvist med bakgrund som allmänläkare. Han såg ett behov hos sina patienter för mer omfattande information om blodvärden än vad landstinget kunde erbjuda. Tillsammans med vd:n Will Stoddart har bolaget sett en tillväxt med över 15 procent per månad och omsättningen ligger på strax under 10 Mkr, enligt Simon Reinius. 

Förutom Simon Reinius och Rickard Lagerqvist sitter även Erik Wikström, grundare till Magine och Icon Medialab, med i Werlabs styrelse.

Läs även: Magine-grundare bakom ny träningsapp

Di Digital skrev tidigare i höstas om det svenska företaget Bodymarkers som erbjuder en liknande tjänst men med blodprov som man tar själv. Ett annat liknande företag är Blodkollen. Även utländska aktörer som det kritiserade Silicon Valley-bolaget Theranos och bolaget 23andMe, med DNA-tester, har blivit uppmärksammade.

Om det är rädslan för att bli sjuk eller viljan att bli medveten om hur man “egentligen” mår som lockar ett ökat antal personer att testa mängder av hälsovärden är oklart. Däremot verkar det osannolikt att trenden kommer att avta.

Läs även: Smarteyes-grundaren vill ge dig blodvärden i mobilen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer