Annons

Han är Instagrams nya chef

Instagram-grundarna Mike Krieger (till vänster) och Kevin Systrom (till höger) tillsammans med fotoappens nya chef Adam Mosseri.
Instagram-grundarna Mike Krieger (till vänster) och Kevin Systrom (till höger) tillsammans med fotoappens nya chef Adam Mosseri. Foto: Instagram
Adam Mosseri, som bland annat ligger bakom Facebooks nyhetsflöde, tar över ratten för fotoappen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I förra veckan kom den överraskande nyheten om att Instagram-grundarna Kevin Systrom och Mike Krieger lämnar ledningen för fotoappen. Det sex år efter uppköpet från Facebook.

Nu står det klart att det som förhandstippat blir Facebook-veteranen Adam Mosseri som tar över efter vd:n Kevin Systrom. 

Läs mer: Instagram-grundarna lämnar bolaget

Anledningen till att Instagram-grundarna lämnar bolaget är oklar, men enligt källor till flera medier handlar det om att de inte är nöjda över hur Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg styr över produkten. Instagram har kontinuerligt integrerats allt mer med Facebook, något som grundarna enligt utsago oroar sig över.

Den nya chefen Adam Mosseri kommer senast från rollen som produktchef på Instagram, en tjänst han har haft sedan i början av året. Innan dess ansvarade han i många år för Facebooks nyhetsflöde som står för bolagets största intäkter. 

Hans nya titel blir "Head of Instagram" istället för vd som Kevin Systrom, vilket kan tolkas som ett ytterligare steg mot att Instagram inte längre ses som ett eget bolag inom Facebook utan ett affärsområde.

Adam Mosseri har ett nära förhållande med Mark Zuckerberg och det är lätt att tänka att han ska utveckla Instagrams flöde på nya sätt för att fotoappen ska dra in mer pengar. 

Läs också: Instagram värt över 100 miljarder dollar 

Instagram köptes upp av Facebook 2012 och hade då bara 13 anställda, men hela 30 miljoner användare. Affären var värd 1 miljard dollar, då motsvarande nära 7 miljarder kronor.

I somras nådde fotoappen över en miljard aktiva användare i månaden. Antalet anställda är fortfarande lågt jämfört med till exempel bolag som Twitter och Snapchat, vilka har färre användare, och ligger på 450 personer. Men Instagram avvänder sig även av interna resurser på Facebook.

Kevin Systrom och Mike Krieger är inte de enda som har lämnat Facebook bland sociala medierjättens uppköpsbolag på senare tid. Även meddelandeappen Whatsapps grundare Jan Koum slutade tidigare i år och medgrundaren Brian Acton för ett år sedan. Enligt uppgifter handlade de avhoppen om konflikter med Facebook kring integritetsfrågor i samband med Cambridge Analytica-skandalen samt hur man tjänar pengar på Whatsapp.

Läs även: Visselblåsaren - Så påverkade Cambridge Analytica de politiska vindarna i USA inför valet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer