Annons

Han är tech-Sveriges hetaste serieentreprenör

Fredrik Hjelm, vd och medgrundare på Voi.
Fredrik Hjelm, vd och medgrundare på Voi. Foto: Evelina Carborn
Voi:s vd och medgrundare Fredrik Hjelm kniper förstaplatsen i Di Digitals lista över tech-Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40 år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det är väldigt hedrande detta! Men det hade inte varit möjligt utan vårt team som vuxit till fler än 300 personer från mer än 50 länder idag”, säger han.

Det har bara gått ett drygt år sedan Fredrik Hjelm startade Voi Technology ihop med tre andra. Sedan dess har bolaget seglat upp som Europas största elscooterbolag med en värdering på över en miljard kronor. Förväntningarna är skyhöga. Voi har tagit in 100-tals miljoner kronor i riskkapital från namnkunniga delägare som Creandum, Vostok New Ventures och Kinneviks storägare Cristina Stenbeck.

”Detta är den mest explosiva tillväxtresa jag varit med om. Men jag tror inte jag hade klarat av den om jag inte hade grundat bolag tidigare. Det är en berg-och dalbana att grunda bolag. Man måste kunna stå stabilt”, säger den 28 åriga serieentreprenören.

Skäms inte för att misslyckas, men fail fast.

Bolaget har idag tiotusentals fordon i 20 städer i tio europeiska länder. Nyligen berättade Fredrik Hjelm att Voi redan redovisar svarta siffror i Stockholm och Oslo.

Läs mer: Scooterbolaget Voi: ”Vi är lönsamma på flera marknader” 

Det kommande året ska Voi rulla ut verksamheten i ytterligare 130 städer i länder som Tyskland, Storbritannien och Italien. Bolaget ska även bygga Stockholms stads nya hyrcykelsystem, ett kontrakt värt 400 miljoner kronor. 

Fredrik Hjelms entreprenörsresa började redan vid 13 års ålder då han startade en liten verksamhet inom skogsplantering med sina kompisar i Östersund. Femton år senare har han hunnit gå på Försvarets Tolkskola, plugga vid Handels i Stockholm, jobba på Avito i Moskva och starta tre bolag. 

Det största av de övriga två bolagen är Guestit, en startup som hjälper folk hyra ut sina hem på Airbnb och liknande plattformar. Bolaget startades 2016 inom SSE Business Lab, en inkubator vid Handelshögskolan i Stockholm. Det andra är konsultlådan Firma Fredrik Hjelm, med verksamhet inom språk, utbildning och dataanalys.

Vad är ditt bästa råd till unga entreprenörer?

”Skäms inte för att misslyckas, men fail fast. På Voi testade vi exempelvis eldrivna skateboards. De funkar inte att hyra ut. Inlärningskurvan är för hög och vi hade haft tusentals försvunna skateboards om vi hade satsat på det. Men man lär sig mycket av missarna. Det bästa man kan göra är att bara ge sin produkt till användarna och se hur de reagerar. Är det enkelt, intuitivt och kul att använda är man på rätt väg”, säger han.

Läs hela genomgången: De är Sveriges 40 hetaste serieentreprenörer under 40

Länk till acast
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer