Annons

Han grundade sitt utbildningsbolag i Wallenbergsfären – tar in 19 miljoner

Ronald Bernette, vd och grundare av Collegial.
Ronald Bernette, vd och grundare av Collegial. Foto: Press.
Collegial är en digital lärplattform för företag som vill kompetensutveckla sina anställda. Nu tar bolaget in 19,2 miljoner kronor i en runda ledd av riskkapitalfonden Blq. ”Behovet har aldrig varit större eftersom det påverkar varenda industri”, säger grundaren Ronald Bernette.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Collegial grundades 2018 i samarbete med Combient, Nordens största samverkansorganisation för multinationella storbolag. 

Combient-nätverket bildades 2015 på initiativ av Wallenbergsfären och har växt från 11 bolag till att i dag omfatta 29 multinationella bolag – så som Ericsson, Electrolux och SKF. 

Nätverket representerar drygt 700 000 medarbetare och har som syfte att möta utmaningarna kopplade till den digitala transformationen.

”En utmaning som då identifierades är hur man ska säkerställa skalbara lösningar för den kompetensomställning som alla de här bolagen står inför. Det är på den vägen som Collegial bildades. Jag startade bolaget med Combient som medgrundande partner i vårt uppstartsskede”, säger Collegials vd och grundare Ronald Bernette. 

Enligt Collegial är en av de största utmaningarna företag ställs inför i dag att fortbilda sina anställda för att hänga med i omställningar på arbetsmarknaden. Det ställer ökade krav på företag att systematisera och accelerera fortbildning och kompetensutveckling av sina medarbetare.

”Vi lever i en oerhört spännande tid och har aldrig tidigare haft en högre innovationstakt än vad vi har i dag. Det betyder att behovet av kompetensomställning heller aldrig varit större, eftersom det påverkar varenda industri”, säger Ronald Bernette.

Genom Collegials plattform, som har över 15 000 användare, kan anställda utveckla och bredda sina kompetenser genom kurser och utbildningar för att bibehålla sin konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

Tidigare har kapital tagits in från bolag i Combient-nätverket, men 2019 kom den första externa ägaren in i bolaget. Nu tar bolaget in ytterligare externt kapital utanför nätverket i form av riskkapitalbolagen Blq Invest och JCE. 

Det sker för att spegla bolagets nya affärsstrategi. Collegial har tidigare endast arbetat mot bolagen i Combients nätverk samt det nationella initiativet Kompetens.nu, som Collegial lanserade i november förra året i samverkan med regeringen, men ska nu expandera tjänsten även till företag och organsisationer utanför nätverket.

”Vi kommer att börja jobba med att stödja företag även utanför de här två segmenten, alltså nätverket och det nationella initiativet. Det vi gör nu är att tydligt reflektera vår affärsstrategi även i ägarstrukturen, alltså att vi har bjudit in två nya ägare som kommer utanför nätverket”, säger Ronald Bernette. 

Han säger att det nya kapitalet kommer gå till teknikutveckling och att accelerera tillväxten för att göra Collegials plattform tillgänglig för fler. Collegial lanserade sin plattform 2019 med storbanken SEB som första kund och har under hösten även arbetat tillsammans med Tillväxtverket och Teknikföretagen för att lansera en nationell lärportal och nå ut till de som behöver ställa om under pandemin.

”Vår utgångspunkt är att förstå vart bolagen vill vara positionerade marknadsmässigt om fem år, och vad det har för implikationer på de kompetenser som de behöver i sin organisation. Så det handlar om att jobba mot väldigt tydligt satta mål kring vart man vill vara längre fram i tiden, och skapa utrymme för lärande och utveckling, även under arbetstid som en del av det dagliga arbetet”, säger Ronald Bernette.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer