Annons

Han grundade värsta konkurrenten – investerar i EQT:s finska miljardbolag

Lukasz Gadowski, medgrundare av Delivery Hero och Wolts vd Miki Kuusi.
Lukasz Gadowski, medgrundare av Delivery Hero och Wolts vd Miki Kuusi. Foto: Press.
Den finska matleveranstjänsten Wolt tar in 78,5 miljoner kronor – från konkurrenten Delivery Heros medgrundare Lukasz Gadowski. ”Investeringen handlar egentligen inte om pengar utan om erfarenhet”, säger Wolts vd Miki Kuusi, som även har EQT på ägarlistan.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Mitt under coronapandemin tog den finska matleverantörstjänsten Wolt in ytterligare drygt 100 miljoner euro, motsvarande 1,1 miljarder kronor, vilket Di Digital rapporterade om i maj.

Kapitalrundan sågs som en säkerhetsåtgärd, enligt vd:n Miki Kuusi.

”Planen var inte att ta in mer pengar så pass snart igen, men det är som en säkerhetsåtgärd när marknaden är så pass osäker. Coronakrisen har slagit olika på olika håll”, sa han då.

Nu har företaget fått ytterligare ett kapitaltillskott. Tysk-polske Lukasz Gadowski går in som privat investerare med 7,5 miljoner euro, motsvarande 78,5 miljoner kronor.

”Vi träffade Lukasz i slutskedet av investeringen. Han ville investera i Wolt, men vi ville inte ta in mer kapital då vi redan tagit in mer än vad vi behövde. Investeringen handlar egentligen inte om pengar utan om erfarenhet och bakgrunden som han har inom industrin”, säger Miki Kuusi, Wolts vd och medgrundare, i dag.

Lukasz Gadowski är en av fyra medgrundare till det konkurrerande matleveransbolaget Delivery Hero, som bland annat driver varumärket Foodora och tidigare Onlinepizza i Sverige. Vd för den tyska jättekoncernen, som har ett värde om 200 miljarder kronor på Frankfurtbörsen, är svensken Niklas Östberg.

Men Lukasz Gadowski är inte längre aktiv i bolaget – och riktar nu sitt fokus och sin plånbok åt annat håll.

”Wolt är ett bra företag och jag ser stor potential. Det som jag gillar är deras fokus på produkten och teknologin. Det kan du se på hur plattformen fungerar, hur smidigt det är och hur effektivt leveranserna samordnas”, säger han.

Under de första månaderna av coronapandemin såg Wolt en stor ökning av beställningar, vilket normaliserades allt eftersom. Men enligt Miki Kuusi har pandemin ökat intresset för tjänsten på ett generellt plan.

”Under hösten kan vi se att mer människor blivit intresserade av att använda en tjänst som vår och våra existerande kunder har blivit mer aktiva.”

Hur kommer ni att använda kapitalet som ni tog in som säkerhetsbuffert?

”Hur mycket pengar som finns på banken har inte påverkat hur vi driver bolaget. Nu kan vi planera långsiktigt. Vi vill investera i att växa, ta in nya kunder och lansera i nya städer och länder”, säger Miki Kuusi.

Wolt grundades i Helsingfors under 2014 och finns i dag i mer än 100 städer i 23 olika länder. I augusti gick Wolt till exempel in på den tyska marknaden, Delivery Heros hemmaplan.

Bolaget expanderade till Sverige redan 2016 och i september i år lanserades tjänsten Uppsala, vilket blir den elfte staden i ordningen.

”Det var en väldigt lyckad lansering. Sverige var den första marknaden, förutom vår egen, som vi lanserade i. Vi har alltid känt oss väldigt välkomnade”, säger han.

Wolt vänder sig till både privatpersoner och företag som vill beställa mat från restauranger och få den levererad till dörren. Bolaget samarbetar med totalt över 20 000 restauranger, varav ”tusentalet i Sverige”. 

Bolaget har globalt över 45 000 budförare, eller kurirpartners som företaget vill kalla dem, men vill inte säga hur många av dessa som finns i Sverige.

Totalt har Wolt tagit in cirka 2,8 miljarder kronor i externt kapital, bland annat från svenska EQT Ventures. 

Andra aktörer på ägarlistan är riskkapitalbolagen Highland Europe, Inventure och Lifeline Ventures, samt spelbolaget Supercells medgrundare och vd Ilkka Paananen och Nokias tidigare ordförande Risto Siilasmaa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer