Annons

Han kastades ut från Sverige – nu driver kodaren Bosniens snabbast växande bolag

Rešad Začina driver Ministry Of Programming från Sarajevo, som hyr ut kodare och utvecklare till svenska teknikbolag.
Rešad Začina driver Ministry Of Programming från Sarajevo, som hyr ut kodare och utvecklare till svenska teknikbolag. Foto: Press.
Rešad Začina var en stjärnkodare på teknikbolaget Fishbrain, men behövde plötsligt lämna Sverige på grund av en obetald försäkring. Nu drar entreprenören in miljonbelopp från Sarajevo – genom att hjälpa just svenska bolag. ”Det är lite ironiskt”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under 2016 fick Rešad Začina beskedet från Migrationsverket att han behövde lämna Sverige. Kodaren riskerade utvisning efter att hans arbetsgivare, fiskeappen Fishbrain, missat att betala en livs- och skadeförsäkring för sin anställde.

”När jag skulle förnya mitt visum efter knappt två år i Sverige blev jag informerad av myndigheterna om att det hade skett ett administrativt misstag. Det rörde sig om en struntsumma på några hundra kronor, men jag fick höra att regler var till för att följas”, säger Rešad Začina till Di Digital i dag.

Rešad Začina hade varit med och byggt upp Fishbrains teknikplattform sedan starten. Bolagets vd och grundare Johan Attby gjorde sitt yttersta för att korrigera misstaget i efterhand, men efter att de hade varit i kontakt med två större juristbyråer stod det klart att utvisningen nästintill var omöjlig att stoppa. Han valde därför att självmant lämna innan beslutet hunnit verkställas.

Därmed blev hans fall ett i raden av de många kompetensutvisningar som Di rapporterat om i flera år. Det handlar om att arbetskraft från utlandet inom bristyrken nekas att få förlängda arbetstillstånd, ofta på grund av bagatellartade misstag.

”Vid tidpunkten var jag besviken. Jag tyckte verkligen om att bo i Sverige, vår familj hade ett bra liv och min son föddes till och med där. Men som entreprenör är du van att lösa problem, så ganska snabbt började jag se möjligheter i stället”, säger han över telefon från Sarajevo.

Läs mer: M, KD och V överens – vill stoppa kompetensutvisningarna 

Tillsammans med sin bror Faris Začina hade han nämligen redan börjat fila på affärsidén att hyra ut bosniska kodare och utvecklare till utländska teknikföretag. Det resulterade i att bröderna grundade bolaget Ministry Of Programming, eller MOP.

”Det finns en ingenjörskultur i hela regionen och vi har nog runt 5 000 utvecklare bara i Bosnien. Det härstammar nog delvis från det forna Jugoslavien som hade en av världens största arméer. Militär aktivitet brukar driva mycket teknisk utveckling”‚ säger Rešad Začina.

Med bas i huvudstaden Sarajevo omsatte MOP cirka 4 miljoner euro under 2019, motsvarande drygt 40 miljoner kronor. Företaget sysselsätter i dag runt 100 personer varav merparten är baserade i Bosnien och Hercegovina, men de har även anställda i grannländerna Kroatien och Serbien.

Självklart tar vi lägre betalt än vad det skulle kosta att anställa svenska kodare.

Nyligen hamnade bolaget på plats 187 i Financial Times årliga lista över de 1 000 bolag i Europa som växt mest mellan 2015 och 2018. Därmed blev man också det första företaget någonsin från Bosnien och Hercegovina som kvalat in.

”Det är lite ironiskt. Om det inte vore för misstaget hade jag förmodligen startat MOP i Stockholm, då kanske det hade gått ännu bättre. Men nu är jag med och bygger den framgångsrika svenska tekniksektorn på distans i stället”, säger han.

Knappt hälften av deras intäkter kommer nämligen från svenska teknikbolag. MOP har bland annat varit med och byggt upp just Fishbrain, psykologappen Mindler, blodtestbolaget Werlabs och musikföretaget Amuse, samt Fitness Collection som i fjol köptes upp av den digitala träningsjätten Classpass.

En av MOP:s konkurrensfördelar är att löneläget i Sarajevo är betydligt lägre än i Stockholm. 

”Självklart tar vi lägre betalt än vad det skulle kosta att anställa svenska kodare. Men jag skulle inte säga att vi är billiga i jämförelse med många andra liknande företag i Östeuropa”, säger Rešad Začina.

Läs mer: Han byggde visumplattform för 60 stater – utvisas för andra gången

Jag hyser absolut inget agg mot Sverige.

MOP tar betalt för sina tjänster både i reda pengar och genom att få aktier i bolagen. I portföljen finns i dag fem svenska företag, vars värde successivt har stigit enligt Rešad Začina. Ett exempel är appen War On Cancer som även har H&M:s tidigare vd Karl-Johan Persson som delägare.

”Vi hade en viss nedgång i intäkter i början av 2019, men det stabiliserade sig och nu i januari hade vi vår klart bästa månad någonsin. Affären är också lönsam. Men framöver tror vi väldigt mycket på vår investeringsverksamhet och att den kommer ge bra avkastning”, säger han.

Utöver Sverige är Tyskland en stor marknad för MOP. De har ett litet kontor i stiftelsen Norrskens lokaler i Stockholm, men planen är att på sikt utöka närvaron.

”Jag hyser absolut inget agg mot Sverige och reser dit så ofta jag kan, både i jobbet och för att hälsa på vänner. Men reglerna borde nog bli mer flexibla vad gäller visum, så att människor med spetskompetenser enklare kan stanna i landet. Jag tror bara det hade gett mer bränsle till elden”, säger Rešad Začina.

Delar av personalstyrkan hos Ministry Of Programming i Bosnien och Hercegovina.
Delar av personalstyrkan hos Ministry Of Programming i Bosnien och Hercegovina. Foto: Press.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer