Annons

Han lämnar Industrifonden – ska få holländare att investera i Sverige

John Sjölander, ny partner på holländska Newion Investments.
John Sjölander, ny partner på holländska Newion Investments. Foto: Pressbild.
John Sjölander lämnar Industrifonden. Nya jobbet blir som partner och Nordenansvarig på holländska Newion, med närmare en miljard i sin senaste fond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Efter närmare fem år som investerare på riskkapitaljätten Industrifonden har John Sjölander valt att gå vidare. Med början denna vecka blir han istället partner och Nordenansvarig på holländska riskkapitalbolaget Newion.

”Jag har ofta fått frågor från utländska investerare om hur man ska investera i Sverige. Mitt råd har varit att ha någon på plats, och att våga göra några investeringar. Vi är trötta på utländska investerare som hälsar på och inte gör något, har jag sagt. Nu är det upp till bevis! Nu får jag chansen att göra det själv”, säger han. 

John Sjölander beskriver sin nya tjänst som lite av ett drömjobb. Dels får han dela sin tid mellan Stockholm och Amsterdam. Dels får han jobba med ett lagom stort riskkapitalbolag, vars team han redan gillar. 

Förhoppningsvis kommer jag kunna syndikera några av mina investeringar med Industrifonden i framtiden.

”Jag ska jobba med det jag tycker är roligast, nämligen mjukvara för företagssektorn, eller Saas för b2b som det heter i min värld”, säger han.

Möjligheterna att göra bra investeringar är goda. Newion har drygt 900 miljoner kronor i sin senaste fond. Cirka 15-20 procent ska investeras i Norden och Tyskland. 

”Jag kommer ha över 100 miljoner kronor till mitt förfogande. Jag ska investera i Norden och Tyskland, vilket är där jag har mitt nätverk”, säger den 42-åriga partnern. 

Läs mer: Northzone tar in fem miljarder i ny rekordfond 

John Sjölander och Newions grundare Patrick Polak.
John Sjölander och Newions grundare Patrick Polak.

Han ser stora möjligheter för unga mjukvarubolag med business-to-business som inriktning.

”De flesta unicorns i Sverige har startats inom konsumenttjänster, underhållning och fintech. Så är det även internationellt, vilket är konstigt eftersom företagsmarknaden är större. De kommande 5-10 åren tror jag vi kommer se fler startups inom business-to-business än inom business-to-consumer.”

Hur känns det att lämna Industrifonden?

”Industrifonden har varit en fantastisk arbetsplats och jag älskar gänget där. Förhoppningsvis kommer jag kunna syndikera några av mina investeringar med dem i framtiden. Det var faktiskt så jag träffade gänget på Newion. Industrifonden jobbade på en deal med dem.”

John Sjölander är ursprungligen från Göteborg har en bakgrund på startupbolag som Sticky och Burt. Han var investment manager på Industrifonden med ett särskilt starkt ansvar för portföljbolagen Fast Travel Games, som utvecklar VR-spel, och Adfenix, som utvecklar digitala produkter för mäklarhus.

Läs mer: EQT Ventures om nya miljardfonden: Här finns de intressanta bolagen 

Newion grundades 2000 av Patrick Polak och leds idag av honom och Frank Claassen. Bolaget är baserat i Amsterdam och har hittills gjort 21 investeringar med totalt 1,5 miljarder kronor under förvaltning. 

En av Newions mest framgångsrika investeringar har gjorts i Collibra, ett så kallat ”data Intelligence”-bolag med en värdering på över en miljard dollar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer