Annons

Han lanserar en digital veterinär 

David Prien, vd för nystartade Firstvet.
David Prien, vd för nystartade Firstvet.
Firstvet startar Sveriges första digitala veterinärklinik. Nu kan husdjursägare besöka veterinären direkt från vardagsrummet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

De senaste åren har en rad digitala vårdcentraler startats i Sverige. De mest kända är sannolikt Kry och Min Doktor.

”Vi fungerar likadant, fast för djur”, säger David Prien, grundare och vd för Firstvet.

Veterinärsbranschen har de senaste åren varit i fokus för uppköpsfonder som investerat tungt i sektorn. Men det har handlat om den typ av riskkapitalfonder som främst söker effektiviseringar, kapade kostnader och stordriftsfördelar. 

”Det som har hänt i veterinärbranschen har varit rent förvärvsfokuserat för den fysiska marknaden och branschen har halkat efter när det gäller digitalisering”, säger han.

Läs mer: Hundåren över för Vetzoo – dubblar omsättningen

Firstvet är en avknoppning från ehandlaren Vetzoo som säljer djurfoder. Vetzoo samlade tidigt på sig ett antal sajter kring djurvård som drar stor trafik men som inte haft någon tydlig affärsmodell förrän nu. Firstvet ägs, liksom Vetzoo, bland annat av investerarna Hans och Per Victor som också investerat i till exempel dj-appen Pacemaker och onlinecasinot Vera & John.

”Vi har upprättat ett nytt bolag för Firstvet och gjort en intern finansieringsrunda. Vi har också fått Vinnovas innovationsbidrag för att starta”, säger David Prien.

Planen är att lansera tjänsten i början av juli för att sedan rulla ut på allvar i höst. Man har redan tecknat avtal med försäkringsbolaget Svedea och rekryterat de första veterinärerna.

”Vi kommer att ha egna veterinärer, men också jobba med ett partnernätverk”, säger David Prien.

Tanken är att de digitala veterinärbesöken ska spara tid för djurägarna och även vara betydligt billigare än fysiska besök.

”Vi erbjuder ett första möte på 10–15 minuter för en tredjedel av priset för ett vanligt fysiskt besök. Det är betydligt billigare och gör att djurägarna snabbt kan skickas vidare till rätt specialist om det krävs. 

Läs mer: Snickers-tillverkaren köper träningsarmband för hundar

Firstvet lanserar i Sverige men hoppas på att snabbt kunna rulla ut i Norden och Europa uppbackade av huvudägarna Victor & Victor.

”I och med att det inte finns etablerade konkurrenter ser vi att vi bör göra en rask expansion i Europa”, säger David Prien. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer