Hoppa till innehållet

Han leder Business Swedens nya accelerator-program

Jonas Almeling blir boss för Business Swedens acceleratorprogram Leap. För Di Digital avslöjar han nu de första 14 bolagen som deltar i programmet.

Jonas Almeling, projektansvarig för Going Global på Business Sweden. Foto: Emily Evans.
Jonas Almeling, projektansvarig för Going Global på Business Sweden. Foto: Emily Evans.

Jonas Almeling är främst känd som en av grundarna bakom organisationen Startup Grind, ett slags intervju- och mingelforum inom startupsektorn. Nu tar han steget över till Business Sweden, som bildades 2013 genom en sammanslagning av Exportrådet och Invest Sweden.

Första uppdraget är att leda Leap Accelerator, ett program som kopplar samman entreprenörer med bolag och investerare i hela världen.

”Leap Accelerator är första delen av vårt Going Global-initiativ. Syftet är att dels hjälpa snabbskalande bolag att nå ut internationellt. Vidare ska vi även hjälpa internationella så kallade ”scale-up”-bolag att etablera sig i Sverige”, säger Jonas Almeling, projektansvarig för Going Global på Business Sweden.

Vi fokuserar på att hjälpa bolag att internationalisera sin verksamhet.

Business Sweden ägs av staten och näringslivet och finns representerat på över 50 marknader i hela världen. Going Global-projektet genomförs i samarbete med SISP (Swedish Incubators and Science Parks) och Vinnova, Tillväxtverket, Almi, näringslivet samt olika startups och entreprenörer.

Leap är ett acceleratorprogram som varar i 1-2 månader och som fokuserar på att hjälpa snabbvändande startupbolag att bygga sin plan för internationalisering. Den innehåller tre workshops i grupp med 5-10 bolag och fem individuella coaching sessioner.

Nu avslöjar Jonas Almeling namnen på de första 14 bolagen som kvalat in i Leap. Bland dem kan nämnas Swedbanks första fintech-investering Mina Tjänster (NTL), ett startupbolag som hjälper användare att optimera pris och innehåll för abonnemangstjänster som telefoni, el och försäkring.

Läs mer: Swedbanks första fintechinvestering går till Göteborg 

På listan fins även en rad bolag inom områden som mjukvara som en tjänst (SaaS), sakernas internet (IoT), it-säkerhet, health tech och food tech.

Du har jobbat med Startup Grind och Venture Cup. I Sverige har vi även stiftelseägda Sting och en rad andra organisationer som hjälper unga startupbolag. Vad blir Leaps roll i denna flora?

”Vi fokuserar enbart på att hjälpa bolag i senare stadier, så kallade ”scale ups” att internationalisera sin verksamhet. Business Sweden har ju kontor på 50 marknader runt om i världen och en väldigt lång erfarenhet av att hjälpa bolag nå ut.”

Business Sweden ska kunna erbjuda 100 bolag om året plats i programmet. Det går därmed att söka till Leap året om.

”Vi tar in bolag efter hand och sjösätter 10-20 program om året. Första programmet organiserades kring tre specifika regioner, men det kommer variera och vi ska erbjuda möjligheter till bolag i hela landet”, säger Jonas Almeling.

Några av kriterierna för att kvala in är att man har ”ett internationellt fokus från dag ett”, är en del av ”den svenska tech- och startupscenen” och har ”en skalbar affärsmodell”. Man ska även ha lanserat en produkt eller tjänst som lockat betalande kunder.


Här är listan på de första 14 bolagen som kvalat in:

Göteborg:
Revibe Energy, ett bolag inom industriell tillämpning av sakernas internet (IoT).
Lumen Radio, ett bolag inom trådlös tillämpning av av sakernas internet (IoT).
Smartster, ett bolag inom social e-handel.
Mina Tjänster, Ett fintechbolag som hjälper användare att optimera pris och innehåll för abonnemangstjänster som telefoni, el och försäkring.
VNU, en tjänst för att analyser besöksflöden i exempelvis nattklubbar och butiker. 

Örebro:
Pausit, ett bolag inom health tech.
Spintr, en så kallad mjukvara som tjänstbolag (SaaS).
Adluma, med tjänsten "Deligate" inom "food tech".
Try me, en tjänst för marknadsföring.
SoftAlarm, it-säkerhet.

Växjö/Kalmar:
Flaskmail, ett bolag inom SaaS och e-post.
MySay, en lösning på problemet med osålda varor och missnöjda kunder i fysiska butiker.
Boosterway, ett bolag inom health tech.
Arkimera Robotics, ett bolag inom artificiell intelligens (AI) och SaaS.


Fotnot: NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera