Annons

Han säljer bolag till Google – för andra gången på tio år

Pointys ena grundare och vd Mark Cummins.
Pointys ena grundare och vd Mark Cummins. Foto: Eóin Noonan/Web Summit/Sportsfile
Det irländska startupbolaget Pointy, som utvecklar teknik för detaljhandeln, köps upp av Google. Det är andra gången i karriären som medgrundaren Mark Cummins säljer ett bolag till techjätten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Googles moderbolag Alphabet köper det irländska teknikbolaget Pointy. Affären förväntas bli slutförd inom de närmaste veckorna och köpeskillingen är 160 miljoner dollar, cirka 1,5 miljarder kronor, enligt Irish Times.

Pointy fokuserar på teknikutveckling för detaljhandeln. Pointy har tagit fram en lösning som gör det möjligt för mindre återförsäljare att sälja varor via nätet utan att behöva investera i en fullständig e-handelslösning. 

Sedan tidigare har Pointy ett samarbete med tjänsten Google Shopping, där de hjälper konsumenter att se om produkter finns på hyllorna i lokala butiker. Detta görs genom att installera en liten teknisk dosa på streckkodsläsare, som kartlägger butikernas lagerhållning. 

Pointy har sedan tidigare tagit in 19 miljoner dollar i riskkapital. Bolaget grundades 2014 av Mark Cummins och Charles Bibby, som tillsammans ägde en knapp majoritet av företaget och nu får dela på 800 miljoner dollar.

Mark Cummins gör för övrigt sin andra affär med Google. Redan 2010 sålde han sitt bildsökningsbolag Plink till techjätten.

”De senaste sex åren har varit ett fantastiskt äventyr, och i dag är starten på ett nytt kapital. Från att ha kommit från ingenstans, är vi stolta över att vi kan hjälpa lokala handlare i nästan varje stad i USA och Irland”‚ skriver grundarna i en bloggpost efter affären.

(Di Digital/Finwire)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer