Annons

Han satsar 8 miljoner på hennes blockchain för småföretag

Entreprenören och blockchainentusiasten Torbjörn Nilsson investerar i Hiveonline, med grundaren Sofie Blakstad, tidigare senior rådgivare åt Nordea.
Entreprenören och blockchainentusiasten Torbjörn Nilsson investerar i Hiveonline, med grundaren Sofie Blakstad, tidigare senior rådgivare åt Nordea. Foto: Ola Hedin
Blockchainbolaget Hiveonline tar in närmare 8 miljoner kronor från entreprenören och blockchainentusiasten Torbjörn Nilsson. Vd och grundare för Hiveonline är brittiska Sofie Blakstad, tidigare rådgivare åt Nordea. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Blockchainbolaget Hiveonline grundades 2016 av brittiska Sofie Blakstad, med en bakgrund som rådgivare åt Nordea i Danmark, Sverige och Finland. Idag bor hon i Köpenhamn men jobbar även på Hiveonlines kontor vid Stockholm fintech hub

”Hiveonline är ett danskt bolag i dag. Men vi ska bilda aktiebolag i Sverige snart. Merparten av våra testkunder är i Sverige och Danmark”, säger hon. 

Något förenklat kan Hiveonline beskrivas som en app som hjälper småföretag sköta sina transaktioner och avtal med stöd från blockkedjan.  

"Jag har byggt fullskaliga banktjänster under större delen av min karriär. Och jag har märkt att storbanker har svårt att få skalbarhet i sina tjänster riktade mot småföretag. Samtidigt är småföretagare i stort behov av tjänster inom finansiell administration, kassaflödeshantering och annat. Vi ser stora möjligheter till att stödja dem med hjälp av blockchain och annan ny teknik”, säger hon.

Vi vill minska friktionen mellan parterna.

Tanken är att blockkedjetekniken ska öka tilliten mellan parterna.

”Blockkedjan är ju oföränderlig och transparent. Den kan användas för att skicka pengar, men även för att signera och skicka olika former av avtal. Vi vill minska friktionen mellan parterna genom att se till att betalningarna sker först när alla är nöjda”, säger Sofie Blakstad.

Sofie Blakstad, grundare och vd på Hiveonline med investerarna Torbjörn Nilsson (till vänster) och Håkan Birging (till höger).
Sofie Blakstad, grundare och vd på Hiveonline med investerarna Torbjörn Nilsson (till vänster) och Håkan Birging (till höger). Foto: Ola Hedin

Hiveonline har i dag fyra medarbetare, och ytterligare ett tiotal personer engagerade på konsultbasis. Planen är att bolagets mobila fintechapp ska lanseras någon gång under andra eller tredje kvartalet nästa år. För att lyckas tar man in närmare 8 miljoner kronor i riskkapital. 

”Vi ska utveckla produkten och rekrytera personal från bankvärlden i Stockholm och Köpenhamn”, säger Sofie Blakstad.

Blockchain är en teknik som många pratar om, men få har lång erfarenhet av. 

Bakom investeringen står familjeföretagaren, entreprenören och investeraren Torbjörn Nilsson och hans affärspartner Håkan Birging.

”Hiveonline har en spetskompetens inom blockkedjeteknik. Det är en teknik som många pratar om, men få har lång erfarenhet av. Jag jobbar väldig hands on och märker att deras idé på kort tid kan göra stor skillnad för små och mellanstora företag som idag tvingas lägga för mycket energi på administration”, säger Torbjörn Nilsson. 

Torbjörn Nilsson började sin karriär inom familjeföretaget Bandstål. Idag är han främst känd som mannen bakom Sebbot Invest, som är majoritetsägare i en rad mindre industribolag i Bergslagen. 

På senare år har han fått upp ögonen för nyttan med blockkedjetekniken. Vid sidan av Hiveonline har han och affärspartnern Håkan Birging även grundat det svenska blockchainbolaget Cryptowell. 

”Än så länge är Cryptowell främst ett slags labb för olika blockchainprojekt och -investeringar. Vi började med bitcoinbrytning, men fokuserar nu främst på att skapa affärsmöjligheter med hjälp av blockkedjan”, säger Torbjörn Nilsson. 

Han siktar på att göra flera investeringar i blockchainbolag de kommande åren. 

"Det pågår en bred inventering och vi har en rad bolag och personer som vi tittar på”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies