Annons

Han ska dra in 50 miljoner till sin konstnadsfria bokföringsapp

Viktor Stensson, vd och medgrundare på Bokio med åtta medarbetare i Göteborg.
Viktor Stensson, vd och medgrundare på Bokio med åtta medarbetare i Göteborg. Foto: Bokio
Göteborgsbolaget Bokio växer i raketfart genom att erbjuda gratis, automatiserad bokföring. Nu siktar man på att ta in 50 miljoner kronor i sin första stora kapitalrunda.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Vi har redan en god dialog med både svenska och internationella riskkapitalbolag”, säger Viktor Stensson, vd och medgrundare på Bokio (NTL) med åtta medarbetare i Göteborg.

Bokio som startades 2014 och lanserade sin första produkt i augusti i fjol. Tanken är att locka användare genom att erbjuda gratis bokföring.

”Allt som datorer kan göra går ju mot att bli gratis. Vi erbjuder gratis, automatiserad bokföring på nätet och i mobilen till mindre företag, primärt inom tjänstesektorn. Ambitionen är att tjäna pengar på tjänsteförmedling inom banksektorn”, säger Viktor Stensson (NTL), som är 26 år gammal och tidigare jobbat som managementkonsult samt drivit egna bolag.

I framtiden vill vi erbjuda en helt digital ekonomichef.

Bokios tjänst funkar så att användaren fotograferar av eller scannar in sina kvitton och fakturor med mobilen och skickar in dem till Bokios AI-motor. Informationen sorteras och bokförs och användaren får sedan en färdig bokföring och deklaration, som användaren skickar till Skatteverket.

”I framtiden vill vi erbjuda en helt digital ekonomichef. Det ska vara möjligt att kommunicera med systemet och exempelvis prata med en digital röst som ger råd om utbetalningar av löner, när fakturor ska betalas med mera”, förklarar den unge vd:n som tog sin masterexamen från Handelshögskolan i Göteborg så sent som 2015.

Läs mer: Bokföringsstartupen Dooer tar in 40 miljoner kronor

Bolaget har idag drygt 5 000 småföretag bland användarna. Och tillväxten är stark.

”Vi växer med runt 5 procent per vecka. Generellt rör det sig om bolag med mellan 0 och 50 anställda”, säger Viktor Stensson.

Fram till nu har bolaget finansierats av de fyra grundarna: vd Viktor Stensson, teknikchef Mikael Eliasson, strategichef Joel Rozada och designansvarig Emma Rozada. Man har även tagit in 500 000 kronor från Vinnova och Chalmers Ventures.

Under första kvartalet nästa år hoppas man ta in en stor summa pengar i bolagets första stora kapitalrunda.

”Vi planerar att ta in 50 miljoner kronor i en a-runda under början av nästa år för att skala upp och internationalisera. Tanken är att detta belopp ska ta oss till lönsamhet”, säger Viktor Stensson.

Han uppger att bolaget redan har en god dialog med både svenska och internationella riskkapitalbolag.

”Vi har några saker att bevisa fram till jul. Sedan är det dags att ta några beslut om vilka investerare vi vill ta in pengar från. Det är viktigt att de bidrar med rätt kompetens och kontakter”, säger grundaren.

I år spår han att Bokio har intäkter på 700 000 kronor och har en förlust på 1,2 miljoner kronor.

”Just nu kommer våra intäkter från bokföringstjänster som vi gör på konsultbasis. Nästa år hoppas vi omsätta kring tio miljoner kronor på förmedling av tjänster till banksektorn. Det kan röra sig om krediter, försäkringar, fakturaförsäljning med mera”, säger Viktor Stensson.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska startupscenen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer