Hoppa till innehållet

Han spår en motreaktion mot teknisk utveckling

Robotar och artificiell intelligens kommer att ta ditt jobb. Det uppger författaren och futuristen Martin Ford under ett besök i Stockholm.

Futuristen Martin Ford är optimistisk i det långa perspektivet.
Futuristen Martin Ford är optimistisk i det långa perspektivet.Foto: Christina Samuelson.

”Jag är optimistisk i det långa perspektivet men pessimist i det korta”, berättar Martin Ford, författare och föreläsare som rönt stor uppmärksamhet med sina dystra prognoser om framtidens arbetsmarknad, när robotar och artificiell intelligens konkurrerar ut människor.

Under ett Stockholmsbesök i dagarna berättade Martin Ford om hur allt mer avancerade yrken, som jurister och revisorer, hotas av smartare teknik som någorlunda snart kan radera ut hälften av jobben.

”Det kommer att bli värre i framtiden”, säger han, och tillägger att han ser stora effekter redan inom 10 till 20 år.

”Det är då jag tror att det kommer att märkas på arbetsmarknaden. Men det är bara min gissning, det kan bli tidigare än så.”

Läs även: Han tror att robotar kommer ta hälften av alla jobb 

Hög arbetslöshet och större klasskillnader är två givna konsekvenser om han blir sannspådd. Politisk påverkan har utvecklingen redan fått.

”Om du ser på människorna som stöder Trump eller brexit så pekar de kanske på invandring och globalisering. Men alla bevis tyder på att teknisk utveckling är en viktigare faktor när medelklassens jobb försvinner.”

Det är fullt möjligt att vi i framtiden får en motreaktion mot teknik. Jag har hört uttryck för de känslorna, som förslag om att förbjuda robotar.

Men många människor vill heller inte inse var utvecklingen är på väg, eller hur fort det sker.

”Historien visar att stora förändringar bara händer när en kris uppstår.”

Att många människor inte vill acceptera det, förklarar han med att utvecklingen inte är särskilt synlig, åtminstone inte än.

”Ett traumatiskt fall är självkörande bilar. Det kommer att bli väldigt synligt när alla lastbils- och taxichaufförer förlorar sina arbeten”, säger han och tillägger att området är väldigt hett i Silicon Valley, med många bolag som lägger stora resurser på utvecklingen.

Det är inte omöjligt att mänsklig ilska snart kommer att riktas mot robotar.

”Det kan bli en stor fråga. Det är fullt möjligt att vi i framtiden får en motreaktion mot teknik. Jag har hört uttryck för de känslorna, som förslag om att förbjuda robotar.”

Att beskatta robotar är ett annat hett förslag, som bland annat tagits upp av Bill Gates.

”Jag tror inte att det är en bra idé. Det är svårt att avgöra vad en robot är, i många fall är det bara en mjukvara.”

Läs även: Nationalekonom: Robotskatt är en dålig idé 

Däremot måste skattesystemet göras om i grunden när färre kan arbeta. Martin Ford förespråkar högre bolagsskatter, moms, eller skatt på koldioxidutsläpp.

”Vi måste röra oss bort från att beskatta arbete.”

Samtidigt förespråkar han så kallad medborgarlön, alltså en grundläggande inkomst som ges till alla medborgare. Utan en allvarlig diskussion om sådana lösningar, tror han att världen står illa rustad.

Det kommer att bli väldigt synligt när alla lastbils- och taxichaufförer förlorar sina arbeten.

Att problemet oroar många, märker Ford av att många oroliga föräldrar frågar honom vad deras barn ska arbeta med. Yrken som kräver stora inslag av kreativitet, eller hantering av människor, är områden som robotarna kommer att få svårare att ersätta, jämfört med rutinmässiga och förutsägbara jobb.

”Ett annat säkert område, är avancerade hantverkaryrken, som elektriker och rörmokare. Att bygga robotar för de uppgifter är fortfarande mycket avlägset.”

Läs även: Robotskatt: Bromskloss eller livlina?

Artificiell intelligens och robotisering är samtidigt områden med stor potential. Vid sidan av det föreläsande som sysselsätter Martin Ford, arbetar han tillsammans med franska Société Général.

”Vi utvecklar en fond för människor som vill investera i robotisering och AI.”

Redan i dag finns ett par ETF:er, alltså börshandlade fonder, med sådan inriktning. Martin Ford arbetar nu med att lokalisera de börsnoterade bolag som är aktiva inom området. IBM, Google och Facebook är några storspelare i sammanhanget.

”I början blir det en fond för bankens företagskunder, men målet är att det ska bli en ETF också.

För även om robotarnas övertagande är en skrämmande tanke, är det något som omfamnas av allt fler placerare.

”Det börjar lyfta nu när det gäller investeringar.”

Läs även: Så många jobb tar en industrirobot 

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera