Annons

Han utmanar storbankerna – drar in 200 miljoner: ”Många tyckte jag var tokig”

Qreds vd Emil Sunvisson tillsammans med medgrundarna Jason Francis och Thomas Jansson.
Qreds vd Emil Sunvisson tillsammans med medgrundarna Jason Francis och Thomas Jansson. Foto: Jacob Nordström (press).
Entreprenören Emil Sunvisson utmanar storbankerna på marknaden för företagslån. I fjol omsatte hans bolag Qred knappt 200 miljoner kronor, med en vinstmarginal på 20 procent. ”Mitt driv var ett missnöje och en revanschlusta”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Medan konsumentkrediterna exploderat i Sverige under de senaste åren drivet av bolag som Klarna och Qliro inom e-handeln och Bynk inom privatlån, har marknaden för företagslån inte varit lika konkurrensutsatt. Men det finns en aktör som positionerat som sig en seriös utmanare till storbankerna. 

Det handlar om Qred som grundades 2015 i Stockholm av entreprenören Emil Sunvisson, tillsammans med Jason Francis och Thomas Jansson.

”Jag har startat ett antal företag tidigare, då fick jag själv uppleva att bli dåligt behandlad av bankerna. Processerna är långa och komplicerade. Det var ett missnöje och en revanschlusta som drev mig att vilja göra någonting bättre”, säger Emil Sunvisson till Di Digital.

Affärsidén är att ge ut blancolån på upp till 1 miljon kronor till småföretag. Sedan starten för fem år sedan har bolaget lånat ut totalt 3 miljarder kronor.

”Den första finansieringen stoppade jag in själv. Men många tyckte att jag var tokig som lånade ut egna pengar till företag som jag aldrig hade träffat”, säger Emil Sunvisson, som tidigare bland annat varit vd på kasinobolaget Cherry.

Läs även: Fastighetsuppstickare lanserar ny låneplattform med storbanker 

Qreds stora konkurrensfördel är att de i stor utsträckning automatiserat sina processer, enligt Emil Sunvisson, medan de konkurrerande bankerna ofta hanterar låneansökningar helt manuellt. Bolaget har byggt en algoritm som granskar ansökningarna för att snabbt ge besked.

”Vi kan hantera många tusen ansökningar utan att anställa mycket egen personal med dyra kontor”, säger han.

Efter hand har Qred lyckats locka till sig en rad institutionella investerare som bidragit med kapital för utlåning. I fjol ställde bolaget till exempel ut en obligation på 400 miljoner kronor.

”Som en liten och ny aktör på lånemarknaden var det i början svårt att hitta finansiärer. Det finns alltid en misstro. Men vi fick låna lite pengar och lyckades snabbt bevisa att vår modell fungerar. Och inte minst var efterfrågan enorm”, säger Emil Sunvisson.

I dagsläget får investerarna i regel en avkastning på mellan 5-8 procent av sitt insatta kapital, enligt vd:n. Mot sina kunder, det vill säga småföretagen, marknadsför sig Qred i första hand inte med lägre räntor och avgifter än bankerna – utan att processen är snabbare och enklare.

Målet är att bli störst på nya marknader. Annars är det inte intressant.

Att låna ut till småföretag utan säkerhet för med sig en betydligt högre risk än många andra typer av krediter, till exempel bostadslån. Emil Sunvisson menar att Qreds framgångar till stor del beror på deras riskbedömningar.

”Jag tycker det är rimligt att mäta våra kreditförluster i relation till vår omsättning. Där ligger vi på ett bortfall på ungefär en tredjedel, vilket de flesta långivare ligger på”, säger han.

Läs även: Utmanaren öppnar upp för nya bolån – vill ta andelar från storbanker 

Bolaget har i dag ungefär 75 anställda med verksamhet i Sverige, Finland, Danmark och Nederländerna och Brasilien.

”Vi är störst inom vår nisch i Sverige, Finland och Danmark. Vi kommer fortsätta vår internationella expansion framöver och då ska målet vara att bli marknadsledare även där. Annars är det inte intressant”, säger Emil Sunvisson.

Qreds affärsmodell består av att småföretagen betalar av lånet månadsvis, tillsammans med en avgift som baseras på låntagarens kreditvärdighet.

En börsnotering ligger inte i planerna.

Nyligen hamnade bolaget på åttonde plats i Financial Times årliga lista över de 1 000 bolag i Europa som växt mest mellan 2015 och 2018. Därmed blev man också det högst placerade svenska företaget med god marginal.

I fjol landade omsättningen på 192 miljoner kronor, med en vinst efter skatt på 28 Mkr, enligt Qreds färska årsredovisning som Di Digital tagit del av.

”Jag fick nästan gåshud när vi hamnade så högt upp i Financial Times lista. Men det är mycket hårt arbete och ett starkt kundfokus som ligger bakom tillväxten. Vi har dessutom varit lönsamma sedan månad fem och fortsätter att vara det”, säger Emil Sunvisson.

Vad är planen framåt – ska ni börsnotera Qred?

”Nej, det ligger inte i planerna utan vi trivs med vårt nuvarande läge. Även om vi är lönsamma finns det dock ett behov att ta in mer externt kapital för utlåning, vilket förmodligen kommer ske i närtid. Intresset från investerare är stort”, säger han.

Läs även: Svensk låneutmanare vill ta in 700 miljoner – siktar mot börsen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer