Hoppa till innehållet

Handels företagslabb får ny vd – och flyttar ut från skolan

Handelshögskolan i Stockholm växlar nu upp sin satsning på entreprenörskap. Skolans inkubator får en ny vd från startupvärlden – och flyttar bort från skolan ut på stan.

 

Forskaren Erik Wetter, till vänster, lämnar över stafettpinnen till entreprenören Douglas Stark. Foto: Oscar Lundgren
Forskaren Erik Wetter, till vänster, lämnar över stafettpinnen till entreprenören Douglas Stark. Foto: Oscar Lundgren

Handelshögskolans SSE Business Lab har sedan starten 2001 inkuberat bland annat betaljätten Klarna (NTL), edtechbolaget Digiexam (NTL) och byggstartupen Buildsafe (NTL). I den rådgivande styrelsen sitter några av tech-Sveriges tyngsta namn, så som Kinneviks Cristina Stenbeck och Klarnas Sebastian Siemiatkowski.

Nu vill skolan flytta fram sina positioner ytterligare i startupvärlden. 

Bland annat genom att en akademiker lämnar över vd-posten till en entreprenör.

7 av 10 handelsstudenter vill starta eget

Forskaren Erik Wetter som har haft vd-posten i tre år lämnar den 1 juli över stafettpinnen till Douglas Stark. Han kommer närmast från rollen som operativ chef på budtjänsten Budbee (NTL), ett bolag som tidigare har suttit på just SSE Business Lab.

"Att man nu tillsätter en icke-forskare på vd-posten är ett sätt för skolan att understryka att det är startuplogik som är i fokus framöver", säger Douglas Stark till Di Digital.

Enligt honom inspirerar framgångssagor som Klarna allt fler handelsstudenter till att vilja driva egna företag. 

Avgående vd:n Erik Wetter håller med:

"Idag vill 7 av 10 studenter starta eget och skolan vill ge dem de bästa möjliga förutsättningarna för detta. SSE Business Lab ska fortsätta vara en inkubator i absolut världsklass sett till hur många jobb som skapas och kvaliteten på företagen."

Han ska framöver ägna sig åt sin egen big data-startup Flowminder.

Läs även: Jessica Starck lämnar SUP46: ”Vet inte vad jag ska göra nu”

Dessutom har styrelsen klubbat igenom att SSE Business Lab ska flytta från lokalerna i närheten av skolans huvudbyggnad. Skälet är enligt Douglas Stark att man vill ta en tydligare roll i det entreprenöriella ekosystemet.

Flyttlasset går i jul till kontorshotellet A House, som ligger i Arkitekturskolans gamla lokaler på Östermalm. Den nya flygeln öppnar i januari 2018.

"Labbet kommer också att skapa samarbeten med framåtblickande storföretag kring vår unika innovationsprocess, vi genomför just nu ett pilotprojekt på det temat", säger Douglas Stark.

Bland bolagen som sitter på SSE Business Lab idag finns bland annat Prion vars förskoleapp lockat några av Sveriges tyngsta investerare och försäkringsstartupen Insurello som nyligen mottog en investering från DHS Ventures.


Fakta SSE Business Lab

Foto:
Omkring 10 bolag sitter på inkubatorn. Var tredje månad flyttar ett bolag ut och ett annat flyttar in. Foto: Jesper Frisk

SSE Business Lab grundades 2001 och har sedan dess stöttat över 300 handelsstudenter och alumner i att förverkliga sina affärsidéer. De antagna bolagen ges lokaler, rådgivning, tillgång till Handelshögskolans nätverk av investerare, samt mjukvara för ca en halv miljon kronor.

Den rådgivande styrelsen består av en namnkunnig skara tech– och näringslivsprofiler: Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski, Kinnevik-storägaren Cristina Stenbeck, Lundbergs-storägaren Katarina Martinson, King-grundaren Sebastian Knutsson och Acnes styrelseordförande Mikael Schiller.

Läs även: Näringslivsprofiler startar exklusiv Handels-fond

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera