Hoppa till innehållet

Hans app ska få dig att köpa getter

Tänk Facebook-spelet Farmville, fast på riktigt. Det är affärsidén bakom Mohamed Jimales bolag Ari.farm som låter dig äga, följa och tjäna pengar på en egen get i Somalia.

Mohamed Jimale grundare av Ari.farm.
Mohamed Jimale grundare av Ari.farm.

Har du alltid drömt om att äga en get? Inte? Strunt samma, nu kan du i alla fall köpa en utan att behöva lyfta dig från stolen.

Personen bakom get-appen Ari.farm är Mohamed Jimale som kom till Sverige för knappt sju år sedan från Somalia. Idén till Ari.farm fick han efter att ha läst en artikel om det Indonesiska bolaget iGrow.

IGrow låter privatpersoner köpa grödor som sedan odlas av bönder i Indonesien. På så sätt skapas arbeten i utsatta områden samtidigt som det kan vara en lönsam investering.  

”Jag fastnade för crowdfarmingkonceptet. Men i Somalia är det inte odling utan boskap som är stort”, säger han.

Just boskapsskötsel har också ytterligare en fördel när det kommer till crowdfarming. Getter ser nämligen ut så här:

Och vem vill inte ha en sån som Facebook-vän?

”Appen är byggd som ett socialt nätverk. Du kan följa din get och varje gång det händer något nytt, som när din get blir gravid, så får du en bild. Det blir en del jobb för personalen men å andra sidan är ett av syftena med det här att skapa arbetstillfällen”, berättar Mohamed Jimale.

Genom att med appen, som släpps nästa vecka, skapa en närmare koppling mellan get och getägare hoppas han få fler att ta steget att köpa en get. Den första getfarmen är precis färdigbyggd och de första 50 getterna har sålts till köpare runtom i Europa. Nu ska nya getter köpas in och hitta ägare.

”Målet är att ha flera farmar runt omkring i Somalia och anställa så många som möjligt. Det finns många nomader i Somalia som förlorat sina djur och som behöver jobb”, säger Mohamed Jimale som själv kommer från ett nomadfolk i Somalia.

Mohamed Jimale har tidigare startat nyhetssajten somaliska.com och hoppas därigenom kunna locka exilsomalier att investera för att hjälpa hemlandet.

”Jag vill öppna den somaliska bostadsmarknaden för hela världen. Det finns en miljon Somalier som flytt och de förstår direkt vad det är jag erbjuder. Många vill bidra till utvecklingen”, säger han.

För att förstå affärsmodellen krävs en kort grundkurs i getekonomi. En ny get kostar runt 120 dollar i Mogadishu, Ari.farm säljer getterna för 150 dollar i appen (200 dollar för en gravid get). Geten kan få 2-3 killingar en gång per år och lever i snitt i 15 år. Det innebär att en person som investerar i en get efter 5 år kan äga en helt egen getflock.

”Vi låter alla sälja och köpa getter och killingar genom appen. I första hand erbjuds de till andra i appen och i andra hand säljs de på marknaden i Somalia”, säger Mohamed Jimale. 

Ari.farm som är ett svenskregistrerat bolag får sina intäkter från getternas mjölk och genom att ta provision när getägarna säljer killingar eller getter. Investerarna får sin avkastning genom att sälja killingar.

”Vi räknar med att man kan få 28 procents avkastning per år men det hänger mycket på om geten får tjejer eller killar. Getter är mycket mer värdefulla än bockar”, förklara Mohamed Jimale.   

Att driva en verksamhet i Somalia är självklart förenat med en hel del risker. Det är därför Mohamed Jimale valt att registrera bolaget i Sverige.

 ”Vi har bolaget här för att skapa tillit för investerarna. I somalia finns ingen struktur och de somaliska myndigheterna är upptagna med annat än att ordna med ägarkontrakt för getter”, säger Mohamed Jimale. 

Planen nu är att fylla den första getfarmen och sedan växa vidare med fler gårdar men också flera sorters djur.

”Det är lättast att börja med getter. De är inte så dyra för folk att köpa. Men sen vill jag att det ska gå att köpa kor, får och även kameler. För mig som person är det här jättespännande det ligger mig nära hjärtat att göra något bra för nomaderna i Somalia”.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera