Annons

Hans app ska få dig att köpa getter

Mohamed Jimale grundare av Ari.farm.
Mohamed Jimale grundare av Ari.farm.
Tänk Facebook-spelet Farmville, fast på riktigt. Det är affärsidén bakom Mohamed Jimales bolag Ari.farm som låter dig äga, följa och tjäna pengar på en egen get i Somalia.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Har du alltid drömt om att äga en get? Inte? Strunt samma, nu kan du i alla fall köpa en utan att behöva lyfta dig från stolen.

Personen bakom get-appen Ari.farm är Mohamed Jimale som kom till Sverige för knappt sju år sedan från Somalia. Idén till Ari.farm fick han efter att ha läst en artikel om det Indonesiska bolaget iGrow.

IGrow låter privatpersoner köpa grödor som sedan odlas av bönder i Indonesien. På så sätt skapas arbeten i utsatta områden samtidigt som det kan vara en lönsam investering.  

”Jag fastnade för crowdfarmingkonceptet. Men i Somalia är det inte odling utan boskap som är stort”, säger han.

Just boskapsskötsel har också ytterligare en fördel när det kommer till crowdfarming. Getter ser nämligen ut så här:

Och vem vill inte ha en sån som Facebook-vän?

”Appen är byggd som ett socialt nätverk. Du kan följa din get och varje gång det händer något nytt, som när din get blir gravid, så får du en bild. Det blir en del jobb för personalen men å andra sidan är ett av syftena med det här att skapa arbetstillfällen”, berättar Mohamed Jimale.

Genom att med appen, som släpps nästa vecka, skapa en närmare koppling mellan get och getägare hoppas han få fler att ta steget att köpa en get. Den första getfarmen är precis färdigbyggd och de första 50 getterna har sålts till köpare runtom i Europa. Nu ska nya getter köpas in och hitta ägare.

”Målet är att ha flera farmar runt omkring i Somalia och anställa så många som möjligt. Det finns många nomader i Somalia som förlorat sina djur och som behöver jobb”, säger Mohamed Jimale som själv kommer från ett nomadfolk i Somalia.

Mohamed Jimale har tidigare startat nyhetssajten somaliska.com och hoppas därigenom kunna locka exilsomalier att investera för att hjälpa hemlandet.

”Jag vill öppna den somaliska bostadsmarknaden för hela världen. Det finns en miljon Somalier som flytt och de förstår direkt vad det är jag erbjuder. Många vill bidra till utvecklingen”, säger han.

För att förstå affärsmodellen krävs en kort grundkurs i getekonomi. En ny get kostar runt 120 dollar i Mogadishu, Ari.farm säljer getterna för 150 dollar i appen (200 dollar för en gravid get). Geten kan få 2-3 killingar en gång per år och lever i snitt i 15 år. Det innebär att en person som investerar i en get efter 5 år kan äga en helt egen getflock.

”Vi låter alla sälja och köpa getter och killingar genom appen. I första hand erbjuds de till andra i appen och i andra hand säljs de på marknaden i Somalia”, säger Mohamed Jimale. 

Ari.farm som är ett svenskregistrerat bolag får sina intäkter från getternas mjölk och genom att ta provision när getägarna säljer killingar eller getter. Investerarna får sin avkastning genom att sälja killingar.

”Vi räknar med att man kan få 28 procents avkastning per år men det hänger mycket på om geten får tjejer eller killar. Getter är mycket mer värdefulla än bockar”, förklara Mohamed Jimale.   

Att driva en verksamhet i Somalia är självklart förenat med en hel del risker. Det är därför Mohamed Jimale valt att registrera bolaget i Sverige.

 ”Vi har bolaget här för att skapa tillit för investerarna. I somalia finns ingen struktur och de somaliska myndigheterna är upptagna med annat än att ordna med ägarkontrakt för getter”, säger Mohamed Jimale. 

Planen nu är att fylla den första getfarmen och sedan växa vidare med fler gårdar men också flera sorters djur.

”Det är lättast att börja med getter. De är inte så dyra för folk att köpa. Men sen vill jag att det ska gå att köpa kor, får och även kameler. För mig som person är det här jättespännande det ligger mig nära hjärtat att göra något bra för nomaderna i Somalia”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer