Annons

Hans app utmanar finansvärlden – med 7 miljoner användare: ”Att sälja till en bank är inget alternativ”

Utmanaren Revolut säger sig locka 20 000 nya användare varje dag och värderas till över 16 miljarder kronor. Men bolagets prestigefyllda banklicens stod nyligen på spel när politiker ifrågasatte grundaren Nikolaj Storonskijs ryska bakgrund. ”För mig är det irrelevant var folk kommer ifrån”, säger han till Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nikolaj Storonskij övergav en välbetald karriär som trader på de stora investmentbankerna Lehman Brothers och Credit Suisse för att testa på lyckan som entreprenör.

2015 grundade han den digitala bankutmanaren Revolut ihop med Vlad Jatsenko i London.

”Jag kunde inte få ihop i mitt huvud hur mycket bankerna tog betalt av mig för varje transaktion. Då bestämde jag mig för att lösa problemet på egen hand”, säger Nikolaj Storonskij till Di Digital.

Nu är han i Stockholm för att tala på den uppmärksammade konferensen Sthlm Tech Fest. Och i många hänseenden är Revolut en framgångssaga. 

På fyra år har bolaget lockat till sig över 7 miljoner användare världen över, enligt egen utsago, varav drygt 50 000 är baserade i Sverige.

”Mitt mål har alltid varit att vi ska ha en tio gånger bättre och en tio gånger billigare produkt än andra på marknaden. Det är receptet bakom vår tillväxt”, säger Nikolaj Storonskij.

Revolut marknadsför sig mycket med att de inte har några avgifter vid valutaväxling. Därmed ska deras app med tillhörande kort lämpa sig extra bra för internationella resenärer.

Utöver det finns i dag analys- och budgetverktyg i appen, olika sparfunktioner, möjligheten att växla kryptovalutor samt aktiehandel. 

Det måste vara en utmaning att få era användare att helt och hållet övergå till Revolut. Är ni bara ett komplement till kundernas vanliga bank i dag?   

”Nej, enligt vår statistik är vi förstahandsvalet för 60 procent av våra användare. De gör över 30 transaktioner på Revolut varje månad”, säger han.

Revoluts tillväxt är kraftigt subventionerad av riskkapital. Sedan starten har bolaget tagit in över 3,2 miljarder kronor från externa investerare.

Under 2017, det senast tillgängliga bokslutet, gjorde företaget en förlust på 171 miljoner kronor på en omsättning om 148 Mkr. 

Revolut har en liknande affärsmodell som den svenska streamingtjänsten Spotify. En del av tjänsterna i appen är helt gratis, medan användaren kan få tillgång till fler funktioner genom att betala en månatlig prenumerationsavgift. 

Bolaget tar också en procentandel på varje köp som sker med de fysiska betalkorten.

”Vår kärnaffär är lönsam redan i dag. Men vi investerar i expansion utanför Europa, nya tjänster och marknadsföring”, säger Nikolaj Storonskij.

I dag tar Revolut mellan 77 och 144 kronor i månaden av sina betalande kunder. Frågan är om det räcker för att bygga en hållbar bankaffär på sikt – särskilt om bolaget bygger och lanserar ännu fler tjänster.

”Vi är mycket mer kostnadseffektiva än de traditionella bankerna och automatiserar vår teknik så långt det går. Jag hör till exempel skräckhistorier om banker som kastar tiotals eller hundratals miljoner dollar varje år till 100 olika it-leverantörer”, säger han.

Läs mer: Digitala utmanaren får banktillstånd – men missar målet i Sverige 

För många stora fintechbolag, däribland Klarna i Sverige, är ett naturligt nästa steg att bli en fullfjädrad bank. 

Revolut säkrade sin banklicens i Litauen, som kan överföras till hela EU, i december 2018. I landet har ett 80-tal olika fintechbolag sin legala hemvist, däribland Google som har tillstånd att utfärda och hantera elektroniska pengar.

Med hjälp av licensen kan Revolut till exempel börja erbjuda bolån, försäkringar och privatlån från sin egen balansräkning.

”Det är tjänster vi vill lansera i framtiden – vårt mål är att bli en global bank. De står för 80 procent av bankernas intäkter i dag, så det är självklart viktigt även utifrån ett affärsperspektiv”, säger han.

Men delar av det litauiska parlamentet har gått ut och kritiserat den inhemska centralbankens beslut att godkänna Revoluts ansökan. De påpekade bland annat att myndigheterna skulle få det svårt att inspektera bolaget.

Nikolaj Storonskij är född och uppvuxen i Ryssland, vilket också lyftes fram av kritikerna i Litauens parlament. Hans far är högt uppsatt chef på Promgaz, ett dotterbolag till den statligt delägda gas- och oljejätten Gazprom.

Tidigare i år kände sig vd:n tvungen att gå ut och dementera att han har några kopplingar till Kreml.

”Litauen har ju en politisk historia med Ryssland, och det finns fortfarande en del spänningar. I våras var det valtider i Litauen och då försöker vissa politiker gå ut och vinna enkla poänger. Men efter valet har det varit helt lugnt”, säger Nikolaj Storonskij till Di Digital i dag.

Tycker du att Revolut döms hårdare på grund av din bakgrund?

”Jag tror det, vilket är lite konstigt i en modern värld. För mig är det irrelevant var folk kommer ifrån. Det spelade kanske roll för 20-30 år sedan, men i dag bor och lever ju alla var de vill”, säger Nikolaj Storonskij.

Kritiken i Litauen ledde till att det genomfördes nya utredningar kring Revoluts banktillstånd. Men nu uppger vd:n att processen väntas vara helt färdig under 2019 och att licensen sedan kan rullas ut i fler länder före årsskiftet.

På andra håll har det rapporterats i media om att Revolut haft en dålig arbetskultur och visat brister i regelefterlevnaden vad gäller arbetet mot penningtvätt. Nikolaj Storonskij har tidigare förnekat att några fel begåtts, vilket han upprepar när Di Digital ställer frågor om uppgifterna.

Läs mer: Revolut granskas hårt – nätbanken förnekar misstag 

I dag värderas Revolut till drygt 16 miljarder kronor, något lägre än de stora konkurrenterna på marknaden för mobilbanker i Europa: tyska N26 och brittiska Monzo.

Vad är ditt slutmål för Revolut, ska ni slukas av en bank?

”Att sälja till en traditionell bank är inget alternativ. Det skulle helt och hållet gå emot vår vision”, säger han.

Så en börsnotering ligger närmare tillhands?

”Ja, det är mer troligt”, säger han.

Men det lär dröja. Tidigare har Nikolaj Storonskij sagt att Revolut inte är redo för en börsintroduktion förrän bolagsvärdet uppgår till ungefär 200-400 miljarder kronor. 

Han öppnar snarare för att genomföra en ny kapitalrunda på den privata marknaden redan i år och konstaterar att ”banksektorn är en väldigt kapitalintensiv bransch”.

Är du orolig för att marknaden ska vika nedåt och att investerarna blir mindre riskvilliga? Wework har till exempel problem med sin börsnotering i USA just nu.

”Det kan bli svårare generellt, men jag tror inte det påverkar oss. Min bild är att ett sämre klimat i första hand drabbar företag som saknar en hälsosam affärsmodell. Vi har en lönsam affär som vi kan bevisa för investerarna. Därför är vi inte känsliga för konjunkturen”, säger Nikolaj Storonskij. 

Läs mer: Weworks värdering halverad - nu uppges storägaren vilja stoppa noteringen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer