Hoppa till innehållet

Hans bekännelse: Jag skapade bitcoin

Den australiensiske entreprenören Craig Wright uppger att han är mannen bakom kryptovalutan bitcoin. Erkännandet ska sätta stopp för år av spekulationer.

Craig Wright uppges vara skaparen till bitcoin.
Craig Wright uppges vara skaparen till bitcoin.

Kryptovalutan bitcoin släpptes i början av 2009 på ett nätforum av en person som sade sig heta Satoshi Nakamoto. Vem det var som egentligen låg bakom psuedonymen har sedan dess varit en gåta som mängder av medier och privatspanare försökt att lösa.

I december rapporterade Di Digital om att australiensaren Craig Wright hade blivit utpekad som Satoshi Nakamoto av tidningen Wired.

Läs även: Bitcoins grundare kan vara avslöjad

Nu uppger Craig Wright att det var han som hade den ursprungliga idén bakom det digitala kassasystem.

Som bevis har australiensaren visat upp mynt som är kända för att ägas av bitcoins skapare men även framstående medlemmar av bitcoinsamhället och dess kärnutvecklingsteam har bekräftat Craig Wrights påstående. I ett blogginlägg publicerat på måndagen lade Craig Wright ut kod som ska bevisa att han verkligen är Satoshi Nakamoto. Men koden blev under dagen ifrågasatt i olika forum, bland annat på Reddit. 

I samband med publiceringen av sitt blogginlägg har han blivit intervjuad av tre medieorganisationer – BBC, The Economist och GQ. 

Efter att ha granskat tillgängliga dokument, pratat med personer som har varit i kontakt med Satoshi Nakamoto och intervjuat Craig Wright uppger The Economist att han mycket väl kan vara Satoshi Nakamoto, men att man nog aldrig kan vara helt säker på vem som skapade bitcoin.

Genom att avslöja sin roll i bitcoinskapandet vill Craig Wright sätta stopp för spekulationer om vem Satoshi Nakamoto är, säger han till BBC. Han beklagar att han har tvingats tillkännage sin identitet, men att han gör det av omtanke för vänner, som han hävdar har blivit förföljda av journalister.

”Jag skulle hellre låtit bli. Jag vill arbeta. Jag vill bara fortsätta göra det jag gör. Jag vill inte ha pengar. Jag vill inte ha berömmelse. Jag vill inte ha beundran. Jag vill bara bli lämnad ifred”, säger Craig Wright.

Craig Wright har möjligtvis flugit under radarn. Samtidigt har han ett imponerande cv. Han inledde sin yrkesbana i början av 90-talet som kock specialiserad på vilt men har de senaste 20 åren arbetat inom tech. Han har bland annat arbetat som konsult inom cybersäkerhet och molntjänster för företag som News Corp Australia, Vodafone, och den indiska biltillverkaren Mahindra, rapporterar Business Insider.

I november 1997 grundade han företaget DeMorgan, med fokus på alternativa valutor och nästa generations bankprodukter. Enligt Business Insider har verksamheten mer än ett dussin företag fokuserade på kryptovalutor.

Förutom sina konsultuppdrag har han även föreläst på ett flertal universitet och är medförfattare till ett antal böcker och artiklar om digital säkerhet. Craig Wrights första doktorsavhandling var i teologi.

Läs även: Winklevoss-bröderna: ”Bitcoin är det nya guldet”

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera