Annons

Hans bekännelse: Jag skapade bitcoin

Craig Wright uppges vara skaparen till bitcoin.
Craig Wright uppges vara skaparen till bitcoin.
Den australiensiske entreprenören Craig Wright uppger att han är mannen bakom kryptovalutan bitcoin. Erkännandet ska sätta stopp för år av spekulationer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Kryptovalutan bitcoin släpptes i början av 2009 på ett nätforum av en person som sade sig heta Satoshi Nakamoto. Vem det var som egentligen låg bakom psuedonymen har sedan dess varit en gåta som mängder av medier och privatspanare försökt att lösa.

I december rapporterade Di Digital om att australiensaren Craig Wright hade blivit utpekad som Satoshi Nakamoto av tidningen Wired.

Läs även: Bitcoins grundare kan vara avslöjad

Nu uppger Craig Wright att det var han som hade den ursprungliga idén bakom det digitala kassasystem.

Som bevis har australiensaren visat upp mynt som är kända för att ägas av bitcoins skapare men även framstående medlemmar av bitcoinsamhället och dess kärnutvecklingsteam har bekräftat Craig Wrights påstående. I ett blogginlägg publicerat på måndagen lade Craig Wright ut kod som ska bevisa att han verkligen är Satoshi Nakamoto. Men koden blev under dagen ifrågasatt i olika forum, bland annat på Reddit. 

I samband med publiceringen av sitt blogginlägg har han blivit intervjuad av tre medieorganisationer – BBC, The Economist och GQ. 

Efter att ha granskat tillgängliga dokument, pratat med personer som har varit i kontakt med Satoshi Nakamoto och intervjuat Craig Wright uppger The Economist att han mycket väl kan vara Satoshi Nakamoto, men att man nog aldrig kan vara helt säker på vem som skapade bitcoin.

Genom att avslöja sin roll i bitcoinskapandet vill Craig Wright sätta stopp för spekulationer om vem Satoshi Nakamoto är, säger han till BBC. Han beklagar att han har tvingats tillkännage sin identitet, men att han gör det av omtanke för vänner, som han hävdar har blivit förföljda av journalister.

”Jag skulle hellre låtit bli. Jag vill arbeta. Jag vill bara fortsätta göra det jag gör. Jag vill inte ha pengar. Jag vill inte ha berömmelse. Jag vill inte ha beundran. Jag vill bara bli lämnad ifred”, säger Craig Wright.

Craig Wright har möjligtvis flugit under radarn. Samtidigt har han ett imponerande cv. Han inledde sin yrkesbana i början av 90-talet som kock specialiserad på vilt men har de senaste 20 åren arbetat inom tech. Han har bland annat arbetat som konsult inom cybersäkerhet och molntjänster för företag som News Corp Australia, Vodafone, och den indiska biltillverkaren Mahindra, rapporterar Business Insider.

I november 1997 grundade han företaget DeMorgan, med fokus på alternativa valutor och nästa generations bankprodukter. Enligt Business Insider har verksamheten mer än ett dussin företag fokuserade på kryptovalutor.

Förutom sina konsultuppdrag har han även föreläst på ett flertal universitet och är medförfattare till ett antal böcker och artiklar om digital säkerhet. Craig Wrights första doktorsavhandling var i teologi.

Läs även: Winklevoss-bröderna: ”Bitcoin är det nya guldet”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer