Hoppa till innehållet

Hans Bolander: ”Låga avgifter är centralt för robotrådgivare”

Robotrådgivning är här för att stanna. Den främsta nyttan är att nya aktörer bidrar till avgiftspress, bättre rådgivning och vassare fondval.

Bild: Jesper Frisk

Även om det är långt från den amerikanska boomen, där robotrådgivare enligt finanstidningen Barrons förvaltar 4 400 miljarder kronor, lär intresset öka i Sverige. Ny teknik och låga avgifter lär locka samtidigt som de fysiska bankkontoren läggs ned i snabb takt.

I en rapport under fjolåret dömde Pensionsmyndigheten ut robotrådgivning med omdömet ”begränsad konsumentnytta”. Robotar ger också ”liten nytta för pensionssparare” anser myndigheten och pekar på att det är bara att välja en billig globalfond och somna om.

Det ligger förstås en hel del i kritiken. Men myndigheten missar den största poängen, möjligheten att låta breda grupper få en vettig allokering mellan tillgångsslag efter vilja att ta risk. Pensionsmyndigheten skriver att fondroboten inte kan ersätta den ”rådgivning eller den diskretionära förvaltning med helhetssyn som i dag ges”. Men problemet har varit att rådgivningen antingen har varit usel och styrd av provisioner, eller bara nått ut till de mest förmögna. 

Ingen bryr sig om vanliga löntagare som vill spara några tusenlappar i månaden. De har fått nöja sig med storbankernas halvtaffliga bland- eller generationsfonder som någon bankanställd valt ut efter vad som är mest lönsamt för banken.

Låga avgifter är centralt om robotrådgivare ska lyckas. I USA finns det några få gratistjänster, som Axos Invest och Sofi Invest, men de flesta tar ut en grundavgift på cirka 0,3 till 0,4 procent av kapitalet. I Sverige ligger avgifterna lite högre, men Lysa sticker ut med låga 0,24 procent plus fondavgifter på cirka 0,15 procent. 

Enligt Opti, som har en grundavgift på 0,5 procent, har kunderna kunnat halvera sina tidigare fondavgifter och samtidigt höjt den förväntade avkastningen rejält genom rekommenderade fondval.

Det som robotrådgivning hittills saknar är möjligheten att se till hushållens hela ekonomi. I den bästa av världar bör sparandet ses i relation till vilka fastigheter som familjen äger, risk för arbetslöshet beroende på bransch, pensionslösningar, försäkringsskydd för familjemedlemmar och konsumtionsvanor.

Men även här lär tekniken bana väg för nya aktörer. Ett exempel är nystartade Citroneer som satsar på oberoende förmögenhetsförvaltning efter etablerade principer om portföljoptimering. Här finns utrymme för fler duktiga rådgivare.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera