Annons

Hans getprojekt blev en flopp: ”Vi tog för mycket risk”

Mohamed Jimale, vd och grundare av crowdfundingbolaget Agrikaab.
Mohamed Jimale, vd och grundare av crowdfundingbolaget Agrikaab. Foto: Di/TT
Somaliska getter skulle ge avkastning och gagna lokala jordbrukare. Nu saknas drygt hälften av kundernas pengar. ”Vi tog för mycket risk”, säger Agrikaabs vd Mohamed Jimale.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tre år sedan bildade Mohamed Jimale sitt bolag Ari.farm, en plattform där användarna kunde investera i getter i Somalia och sedan följa djuren via en app.

Konceptet kallades crowdfarming och tanken var att användarna skulle sysselsätta bönder i Somalia och samtidigt få chans till avkastning. Vinsten skulle uppstå via mjölkförsäljning, eller när boskapen eller deras avkomma säljs vidare förutsatt att marknadspriset på getter hade stigit.

Modellen liknar det som det svenska bolaget Trine erbjuder för solpaneler eller Tessin för lån i fastighetsbranschen.

Vår chans att återfå dessa pengar är mycket liten.

Nu står det klart att projektet i Somalia inte har gått som det var tänkt. Bolaget – som numera heter Agrikaab – saknar hälften av pengarna som användarna har investerat.

Det rör sig om 80 000 dollar, eller 742 000 kronor, som riskerar att aldrig återbetalas, enligt uppgifter till Di Digital.

”Vår chans att återfå dessa pengar är mycket liten”, skrev Agrikaabs vd Mohamed Jimale nyligen i ett mejl till sina användare som Di Digital har tagit del av.

Den som har investerat i getter via Agrikaab får tillbaka en del av pengarna när djurhandlare säljer dem vidare. Men sedan en tid tillbaka har betalningarna uteblivit.

Mohamed Jimale skriver att handlarna själva har drabbats av stora förluster till följd av landets försämrade relationer med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, två stora exportmarknader.

I december stängde bolaget slutligen sin get- och fårfarm i Somalia. Nu ser utbetalningarna därifrån ut att ha stannat för gott. Hundratals av bolagets kunder drabbas. I mitten på 2018 hade omkring 500 användare investerat pengar i boskap via bolagets plattform.

När Di Digital når Mohamed Jimale bekräftar han att 80 000 dollar är i farozonen.

”Jag har tyvärr inget stort hopp om att vi kommer att få pengarna. Men vi har förklarat för kunderna att vi tar ansvar för förlusten och att vi kommer att betala om vi får extern finansiering, eller bra vinst från andra projekt vi driver”‚ säger Mohamed Jimale.

Sedan 2018 erbjuder Agrikaab andra investeringar i landet, såsom i växthus och kameler.

”Jag känner i efterhand att vi tog för mycket risk som företag utan att hjälpa kunderna att förstå risken. Men vi har gjort allt vi kunde i ett svårt område”, säger Mohamed Jimale.

Di Digital har nyligen rapporterat om flera andra crowdfundingprojekt som har drabbats av problem.

Tessin, en plattform för fastighetsinvesteringar, har sett flera konkurser i sin portfölj.

Fundedbyme, där användarna får möjlighet att investera i enskilda företag, har haft en tuff start på börsen.

Läs mer: Ny konkurs på Tessin – investerarna i ovisshet 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer