Annons

Hans-Holger Albrecht stöttar Spotifys anmälan mot Apple

Hans-Holger Albrecht, vd för Deezer med kontor i Paris.
Hans-Holger Albrecht, vd för Deezer med kontor i Paris. Foto: Jack Mikrut
Spotifys anmälan av Apple till EU-kommissionen backas upp av konkurrenterna Deezer och Anghami. ”Vi stödjer Spotify och vill se lika villkor för samtliga aktörer”, uppger Deezer, som leds av MTG-veteranen Hans-Holger Albrecht.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den svenska streamingjätten har under flera år klagat på hur Apple behandlar bolaget i App Store, där elektronikjätten även erbjuder en konkurrerande tjänst i form av Apple Music. Under onsdagen meddelande Spotify att man anmält bolaget till EU-kommissionens konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. 

Daniel Ek menar att Apple agerar ”både spelare och domare” när man ”avsiktligt har förfördelat andra apptillverkare”. 

Jag tror att hela streamingbranschen står bakom Spotify i den här striden.

Apple begär bland annat att vissa appar betalar en avgift på 30 procent för att använda deras betalfunktion inuti appen (IAP). Men Spotify menar att reglerna inte är rättvist tillämpade. Uber och Deliveroo betalar exempelvis inte. Det gör inte heller Spotifys huvudkonkurrent Apple Music. Apple gynnar sin egen tjänst i sin egen butik.

Spotifys vd länkade under onsdagen vidare till en kampanjsajt som heter Timetoplayfair med fem exempel på hårdvarujättens ”konkurrenshämmande beteende”. 

Hela listan: Daniel Eks fem smockor mot Apple 

Apple ska enligt Daniel Ek ha blockerat Spotifys uppdateringar vid flera tillfällen och blockerat bolagets app från flera nya plattformar.

”Det har till exempel rört sig att stänga ute Spotify och andra konkurrenter från Apple-tjänster som Siri, Homepod och Apple Watch”, skriver Daniel Ek.

Nu står det klart att flera andra musikströmningstjänster delar Spotifys syn. Två av dem är franska Deezer, med förre MTG-chefen Hans-Holger Albrecht som vd, och Anghami, som erbjuder streaming i Mellanöstern och Nordafrika. 

”Jag tror att hela streamingbranschen står bakom Spotify i den här striden. (Apples agerande) är uppenbart konkurrensvidrig”, säger Anghamis medgrundare Elie Habib till tidningen Music Business Worldwide.

Läs mer: Spotify-utmanaren Deezer tar in 1,65 miljarder i ny jätterunda 

En talesperson för Deezer ger Di Digital ett liknande utlåtande:

”Musikstreaming är en av världens mest mest konkurrensutsatta branscher. Vi stödjer Spotify och vill se lika villkor för samtliga aktörer så att vi kan konkurrera med innovation, innehåll och kundfokus. Vi ser fram mot Europeiska kommissionens svar i frågan”, säger talespersonen.

Däremot avböjer Hans-Holger Albrecht att utveckla Deezers ståndpunkter i en föreslagen intervju med Di Digital.

Kommentar: ”Högsta domstolen nästa när Daniel Ek kritiserar Apple”
Digitalpodden:
Daniel Eks attack mot Apple 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer