Hoppa till innehållet

Hans Kinnevik-bolag vill revolutionera vården med AI

Snart kan robotar göra en läkares jobb, menar den brittiska entreprenören Ali Parsa. Med Kinnevik i ryggen vill han revolutionera läkarvården globalt, med hjälp av artificiell intelligens.

Under hösten besökte Ali Parsa Stockholm och Babylon Healths nya storägare Kinnevik. Foto: Jonas Eng
Under hösten besökte Ali Parsa Stockholm och Babylon Healths nya storägare Kinnevik. Foto: Jonas Eng

AI eller artificiell intelligens är på väg att revolutionera läkarvetenskapen – i alla fall om man får tro världens techgiganter.

Sökjätten Google presenterade nyligen en studie i den högt ansedda tidskriften Journal of the American Medical Association i vilken man visade hur väl bolagets AI-enheter lyckades med att screena och diagnosticera begynnande ögonproblem hos diabetiker.

Läs mer: Här är AI-bolagen som investerarna älskar

Tanken att robotar kan komma att ersätta mänskliga läkare är kontroversiell. Men en person som tror att artificiell intelligens snart kommer att vara standard inom primärvården är Ali Parsa, vd för det brittiska AI-hälsobolaget Babylon Health.

För oss är Kinnevik den ideala partnern. De förstår digitalisering

Bolaget har pekats ut som en av Europas hetaste uppstickarbolag på hälsoområdet och tog så sent som i januari in över 200 miljoner kronor i riskkapital, från bland annat familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik.

”För oss är Kinnevik den ideala partnern. De förstår digitalisering och ser precis vad vi vill göra”, säger Ali Parsa till Di Digital.

Ali Parsa har en bakgrund som investmentbankir på Goldman Sachs, där han bland annat arbetade sida vid sida med Kinneviks tidigare vd Lorenzo Grabau. För runt ett decennium sedan grundade Ali Parsa sjukhusbolaget Circle Health som han styrde fram till 2013.

Att koppla ihop en patient med läkare över telefon är inte teknik. Det är att använda Skype.

I dag tillhandahåller Babylon Health läkarbesök via videolänk, något flera mottagningar inom den brittiska offentligt finansierade sjukvården NHS valt att erbjuda sina patienter.

Men Ali Parsas planer är större än så. Under hösten har Babylon Health lanserat en ny AI-funktion i sin app som med hjälp av att ställa frågor till patienten skall kunna avgöra hur akut dennes tillstånd är, så kallad triage. Planen är att appen ska bli ännu mer avancerad och med tiden lära sig att både ställa diagnoser och föreslå behandling av patienter.

”Det handlar inte om att göra läkare överflödiga. Snarare är bristen på läkarvård ett globalt problem som vi vill hjälpa till att lösa”, säger Ali Parsa.

Utöver i Storbritannien finns Babylon Health även på Irland och i Rwanda. Lanseringen i Rwanda skedde tidigare i år och där har man ännu inte hunnit börja använda det AI-baserade triageverktyget. Istället erbjuder man konsultationer via videolänk med lokala läkare, bland annat via surfplattor installerade på apotek.

Babylon Health vill växa snabbt och Ali Parsas ambitiösa målsättning är att bolaget ska revolutionera global läkarvård på samma sätt som Google gjort med marknaden för informationssökning.

”Techbolag utvecklar plattformar som är universella och skalbara. Att ta den styrkan och applicera den på hälsa ger stora fördelar. Innan Google kom sökte människor information på lokala bibliotek. Jag tror att vårdmarknaden kommer att genomgå en liknande utveckling mot globala aktörer”, säger han.

Att sätta en diagnos är inte lätt och trots att listan på kända medicinska tillstånd är lång är felaktiga diagnoser fortfarande ett stort problem. Enligt en studie utförd på Johns Hopkins University 2012 dör över 40 000 amerikaner inom akutsjukvården varje år på grund av feldiagnostisering. En person som Ali Parsa menar att artificiell intelligens kan minska problemet. Andra menar att AI är ett för klumpigt verktyg.

Kritiker menar att det finns en risk att AI-system kan missa mer ovanliga sjukdomstillstånd, hur ser du på det?

”De som säger så har en poäng, samtidigt gäller samma sak för mänskliga läkare. Har du precis börjat din karriär har du inte samma erfarenhet och kunskap som en äldre kollega, detta kommer du istället att utveckla över tid, på samma sätt som ett självlärande system utvecklas”, säger Ali Parsa.

Målet är att vi ska växa så snabbt att vi når ut till alla människor på planeten under min livstid.

Babylon Helath är inte ensamma om att vilja förnya primärvården. I dag har de flesta länder lokala aktörer som erbjuder digitala hälsotjänster. I Sverige finns till exempel Kry (NTL) och Min Doktor (NTL), två bolag som delvis konkurrerar med Babylon Health.

Läs mer: Digitala vårdcentralen Kry tar in 60 miljoner – vill ut i Europa

Hur ska Babylon Health komma ikapp befintliga aktörer när ni går in på nya marknader?

”Jag hoppas att olika länders myndigheter ska öppna för konkurrens så att det bolag som har den mest kostnadseffektiva lösningen ska få serva patienterna. Visst finns det bolag i exempelvis Sverige som erbjuder läkarkonsultationer via video, men att koppla ihop en patient med en läkare över telefon är inte teknik. Det är att använda Skype. Vad vi gör med AI är något helt annat”, säger Ali Parsa.

Hans plan under de kommande åren är att anpassa bolagets app till nya regioner och så småningom ta klivet in på ytterligare marknader.

”I och med att vi redan finns i Rwanda betraktar vi Östafrika som en intressant marknad. Vi sneglar också på Mellanöstern och Asien. Men vi har inte satt upp några tidsramar.”

”Målet är att vi ska växa så snabbt att vi når ut till alla människor på planeten under min livstid, samtidigt måste tillväxttakten vara rimlig så att vi inte riskerar att snubbla på vägen”, säger Ali Parsa.

Läs mer: AI-bolaget Lytics tar in fem miljoner för att växa i USA

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera