Annons

Smart duschbolag backas av H&M:s vd – blickar mot Kina

Mehrdad Mahdjoubi har grundat Orbital Systems, med bas i Malmö.
Mehrdad Mahdjoubi har grundat Orbital Systems, med bas i Malmö. Foto: Jesper Frisk
Det har kallats både ”duscharnas Tesla” och ”Nasa-duschar”. För Orbitals Systems grundare Mehrdad Mahdjoubi handlar det dock inte om en nischad lyxprodukt, utan om ett nytt sätt att hantera vatten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att ha både Skype-grundaren Niklas Zennström och H&M-familjen som investerare hjälper förstås till när ett uppstartsbolag ska få genomslag för en teknisk innovation som handlar om att ändra sättet vi renar, distribuerar och använder vatten på. Men första stegen togs på Ingvar Kamprad Designcentrum vid Lunds tekniska högskola.

”Allt började när jag insåg vilket absurt sätt vi hanterar vatten på. Vi renar dricksvatten flera mil utanför städerna och tappar massor av vatten i läckor på vägen. Sen spolar vi bort 20 procent i toaletterna. Vi spolar alltså toaletter med dricksvatten”, säger Mehrdad Mahdjoubi och skakar på huvudet.

Han är grundare och vd för Orbital Systems, som föddes ur ett ex-jobb under studierna i Lund. Då väcktes idén att det borde finnas smartare sätt att hantera vatten på än de traditionella lösningarna.

Mehrdad Mahdjoubi hade fått unika insikter i frågan under en studieperiod han tillbringade vid Nasa, som tvingas hantera vattenfrågan under extrema begränsningar när astronauter skickas upp i rymden. Det är också därifrån epitetet Nasa-duschar kommer, även om lösningen alltså utvecklades först senare när han var tillbaka i Lund.

”Det var inte ett företag jag startade först. Den dag jag bolagiserade projektet var det för att jag behövde något att stoppa in externt kapital i för att kunna få fart på det. Jag kunde ju inte ha pengarna på mitt eget konto.”

Och pengar har det blivit, stora pengar. Fram till årsskiftet hade Orbital Systems tagit in närmare 300 miljoner kronor i riskkapital från privata investerare, däribland Skypes grundare Niklas Zennström och H&M:s vd Karl-Johan Persson.

Kontakten med Skype-grundaren uppstod när Mehrdad Mahdjoubi vann ett års mentorskap genom ”Zennström Green Mentorship Award” som stöttar entreprenörer inom miljöteknik. När Orbital behövde kapital gjorde Niklas Zennström en första mindre investering privat.

Utöver privata investeringar har Energimyndigheten gett ett utvecklingsstöd på 20 Mkr och Europeiska Investeringsbanken beviljat ett lån på 150 Mkr kronor för att Orbital Systems ska kunna växla upp tempot i tillverkningen.

Läs mer: Hon bygger ett Amazon för sjukvård: ”Svenska modellen kommer inte att hålla” 

Europeiska investeringsbankens vice ordförande Alexander Stubb besökte Orbital Systems i fjol.
Europeiska investeringsbankens vice ordförande Alexander Stubb besökte Orbital Systems i fjol. Foto: Emil Malmborg
Vi använder 200 liter vatten per dag, men det är bara 3-4 liter som behöver vara dricksvatten.

Med bolagets teknik går det att minska vattenåtgången med 90 procent och energiåtgången med 80 procent, eftersom vattnet renas medan duschen är igång och kan återanvändas.

Hittills har ett antal hundra duschar installerats och ytterligare flera tusen är beställda. Nettoomsättningen landade förra året på knappt 4 Mkr, med en förlust på 59 Mkr.

Bland kunderna finns så här långt hotellkedjor och tillverkare av husbilar, men den stora utmaningen i vattenfrågan ligger i städer som växer. De fortsätter investera i nya reningsanläggningar och system för att transportera vattnet, när frågan istället borde handla om vad vattnet ska användas till, menar Mehrdad Mahdjoubi.

”Vi reflekterar inte kring det, för när vi öppnar kranen kommer vattnet ut. Vi använder 200 liter vatten per dag, men det är bara 3-4 liter som behöver vara dricksvatten. Och eftersom vi hanterar det centralt låter vi det dyraste vattnet vara riktlinje.”

Själv har han halverat sin dagliga vattenförbrukning till hundra liter, genom att använda bolagets teknik eftersom han duschar när han kommer till jobbet.

Läs mer: Klarnamiljardären lyfter 100 bolag som ska rädda världen 

Den stora visionen för Orbital Systems handlar dock inte om att ersätta duschar i enstaka byggnader som hotell, utan om att duscharna ska byggas in i helt nya stadsdelar eller hela städer.

”I Kina bygger de städer från 'scratch' som är större än Malmö. Min förhoppning är att man ska bygga med de allra smartaste lösningarna från början, på samma sätt som man inte bygger bensinstationer, utan laddstationer istället”, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Förutom att duschvattnet då inte behöver skickas ut i avloppet, utan kan renas lokalt medan man duschar, har Orbitals lösning fördelen att den minskar risken för att bakterier sprids via vattnet eftersom reningen sker i omedelbar anslutning till användningen istället för vid en central anläggning och sen pumpas ut i ett stadsnät.

”Risken med ett centralt system är att det finns en 'single point of failure'.”

 

Mehrdad Mahdjoubi inspirerades av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa när han utvecklade sin smarta dusch.
Mehrdad Mahdjoubi inspirerades av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa när han utvecklade sin smarta dusch. Foto: Jesper Frisk

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer